Hasankeyf Kazilarinda 3 Bin Yil Öncesine Ait Bulgulara Ulasildi

Kazi Baskani Doç. Dr. Zekai Erdal: 'Bu yil yapilan kazida buldugumuz en eski eserimiz Demir Çag dönemiyle tarihlendirebilecegimiz bir at figürüdür. At figürü M.Ö. 6. yüzyildan öncesiyle tarihlendirilmektedir'

IBRAHIM TOPRAK / MUHYEDDIN BEYCA - Batman'in Hasankeyf ilçesinde yürütülen arkeolojik kazida, 3 bin yil öncesine kadar uzanan bulgulara ulasildi.

Dünyanin en eski yerlesim yerlerinden biri olan Batman'in tarihi Hasankeyf ilçesindeki Hasankeyf Kalesi'nde 3. dönem arkeolojik kazi çalismalari devam ediyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal baskanliginda uzman bir ekip tarafindan yürütülen kazida, 3 bin yil öncesine ait bulgulara rastlandi.

Kazi Baskani Doç. Dr. Zekai Erdal, AA muhabirine, 3. dönem kazi çalismalarinin 8 Temmuz'da basladigini, 5 noktada kazi çalismalarinin sürdügünü söyledi.

Kazilar kapsaminda Osmanlilarin son dönemine ait 25 mezarin kaldirildigini ve zeminde yaklasik 2 metre derine inildigini anlatan Erdal, Eyyubiler döneminde kullanilan sarayin kuzey cephesinin ortaya çikarildigini bildirdi.

Kazilar kapsaminda Demir Çag dönemine ait bir at figürü bulduklarini aktaran Erdal, su bilgileri verdi:

"Bu yil yapilan kazida buldugumuz en eski eserimiz Demir Çag dönemiyle tarihlendirebilecegimiz bir at figürüdür. At figürü milattan önce (M.Ö.) 6. yüzyildan öncesiyle tarihlendirilmektedir. Aydin Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez ile yaptigimiz görüsme neticesinde, bulmus oldugumuz at figürünü M.Ö. 6. yüzyil öncesiyle tarihlendirmektedir. Bu baglamda bulmus oldugumuz figürü M.Ö. birinci bine Demir Çaga tarihlemek mümkündür. Bundan dolayi da Hasankeyf Kalesi için 3 bin yil öncesine kadar indigimizi söyleyebiliriz."

- Çift basli kartal motifi

Kazilarda, Anadolu Selçuklu döneminde karsilasilan firuze renkli çinilerin yani sira kaliplama teknigiyle yapilmis kaplarin da bulundugunu dile getiren Erdal, bu kaplarin birinin üzerinde yer alan çift basli kartal motifinin dikkat çekici oldugunu vurguladi.

Baska yerlerde yapilan kazilarda, kaplama teknigindeki örneklerde genellikle tek basli kartalin bulundugunu belirten Erdal, Hasankeyf'te çift basli kartal motifli kabin bulunmasinin önemli olduguna isaret etti.
Kaynak: AA