Bakan Bilgin, TBMM Genel Kurulunda Bakanliginin 2022 Yili Bütçesi Üzerinde Konustu Açiklamasi

'Toplumun, isçilerimizin beklentisini karsilayan ciddi bir asgari ücret artisini gerçeklestirecegiz. Bu, Türkiye için, çalisanlarimiz için, özellikle düsük gelirli asgari ücretle çalisanlarimiz için bir bayram havasi yaratacaktir. Bunu simdiden müjdelemek isterim' 'Önümüzdeki hafta komisyonumuzu toplayacagiz. Komisyonda sosyal ortaklarimiz, sendikalar olacak. Ondan sonra da Yüce Meclis'e gönderecegiz. Sizin takdirinizle de 3600 ek göstergesini bir vaat olmaktan çikartip, 2022 yilinda uygulamaya sokacagiz' 'Sözlesmeli personel meselesiyle ilgili çalismamizi tamamlayarak o meseleyi de en uygun sekilde çözecegiz'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, toplumun ve isçilerin beklentisini karsilayan ciddi bir asgari ücret artisini gerçeklestireceklerini belirterek, "Bu, Türkiye için, çalisanlarimiz için, özellikle düsük gelirli asgari ücretle çalisanlarimiz için bir bayram havasi yaratacaktir. Bunu simdiden müjdelemek isterim." dedi.

Bilgin, TBMM Genel Kurulunda, bakanliginin 2022 yili bütçesine iliskin konusmasinda, demokratik sistemin sundugu genis imkanlarin basinda sendikal özgürlükler ve örgütlenmenin geldigini söyledi.

Türkiye'nin bu konuda önemli kazanimlara sahip olduguna isaret eden Bilgin, öte yandan 12 Eylül’ün çalisma hayatina iliskin tortularinin bir an önce ortadan kaldirilmasi gerektigini vurguladi. Bilgin, “Hatta siyasal hayatimiza yönelik tortularinin tamaminin ortadan kaldirilmasi konusunda da ülkemizin yeni bir anayasaya ihtiyaci oldugunu hepimiz biliyoruz. Bu anayasanin da bu Meclis tarafindan gerçeklestirilmesini çok önemli buluyoruz.” diye konustu.

Bilgin, Türkiye’nin, siyasal iradenin toplumsal talepleri karsilamasiyla son 20 yilda demokratiklesme sürecinde önemli mesafeleri kat ettigine dikkati çekti.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani olarak emegin korunmasinin ve gelistirilmesinin görevi olduguna isaret eden Bilgin, “Bu açidan, çalisanlarimiz herhangi bir engelle karsilastigi zaman onlarin yaninda Türkiye'nin Çalisma Bakanligi durmaktadir, Çalisma Bakani olarak biz durmaktayiz. Bu konuda kimsenin tereddüdü olmasin.” ifadelerini kullandi.

Bilgin, Istanbul’da yabanci ortakliga ait is yerinde örgütlendikleri için bir grup isçinin isten çikarildigini belirterek, Istanbul Valiligi üzerinden söz konusu sirketle iletisim kurdugunu anlatti. Firmaya Türkiye Cumhuriyeti hukukunu hatirlattigini aktaran Bilgin, ertesi gün bu sorunun çözüldügünü kaydetti.

Geçen hafta kendisini farkli görüslerdeki konfederasyon yetkililerinin ziyaret ettigini belirten Bilgin, "3 büyük konfederasyon var, ziyaret ettiklerinde onlara da ilettim, hangi görüste oldugunuza bakmam, ben sizin emegin örgütü oldugunuza bakarim, emegi engelleyen, emegin örgütlenmesini engelleyen, onun hakkini yemeye kalkan kim olursa karsisina çikarim." seklinde konustu.

Bakan Bilgin, sendikal örgütlenmenin önemine vurgu yaparak, sendikalasmayi tesvik edecek "Beyaz Bayrak" düzenlemesini hayata geçirecekleri bilgisini paylasti.

- "Rahat nefes aldiracak bir seviyede tespit edecegiz"

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Bilgin, asgari ücret konusunda çesitli tahminler yapildigini animsatarak, asgari ücret alan yaklasik 6 milyon isçi bulundugunu bildirdi.

Bu kisilerin aileleriyle olusturdugu bütünlügün dikkate alinmasi gerektigini vurgulayan Bilgin, asgari ücretin diger ücretleri de belirleyecek bir yetkiye sahip olduguna dikkati çekti.

Bu konuda Bakanligina bir arastirma yaptirdigini kaydeden Bilgin, isçilere, isverenler ile profesyonel yöneticilere asgari ücret beklentilerini sorduklarini aktardi. Bilgin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Isçilerimizin büyük çogunlugu, yüzde 37'si 3 bin 750 ila 4 bin lira arasinda beklentileri oldugunu söylediler. Yüzde 9'luk bir oran, 4 bin liranin üzerinde rakamlar telaffuz ettiler. Daha asagilarda telaffuz edenler oldu. Küçük isletmelerde çalisan isçilerin daha alt düzeylerde rakamlar telaffuz ettigini gördük. Bu sebepsiz degil. Onlar sunu diyorlar; 'Evet, biz ücretimizin artmasini istiyoruz ama isimizin devam etmesini istiyoruz.' Dolayisiyla burada sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun, isçilerimizin beklentisini karsilayan ciddi bir asgari ücret artisini gerçeklestirecegiz. Bu, Türkiye için, çalisanlarimiz için, özellikle düsük gelirli asgari ücretle çalisanlarimiz için bir bayram havasi yaratacaktir. Bunu simdiden müjdelemek isterim."

Asgari ücretin daha yüksek düzeyde açiklanmasinin daha anlamli oldugunu çünkü ekonomide dalgalanmalarin yasandigini dile getiren Bilgin, enflasyonist bir ortam nedeniyle asgari ücretin bu kadar tartisildigini ve bu kadar çok önem atfedildigini söyledi.

Bilgin, "Bu süreci yönetirken, asgari ücret çalisanlarimizi, emekçilerimizi korusun, ayni zamanda Türkiye'nin bu süreçte, enflasyonist ortamda, salgin sonrasi bütün dünyanin yasadigi ekonomik dalgalanmalarin asagi yukari basta bütün Avrupa ve gelismis ekonomileri büyük zorluklara soktugu bir asamada Türkiye'ye de bir rahat nefes aldirsin diyoruz. Bu düsünceyle rahat nefes aldiracak bir seviyede tespit edecegimizi belirtmek isterim." degerlendirmesinde bulundu.

Kamu isçileriyle yapilan toplu sözlesmeye de deginen Bilgin, "Geçtigimiz günlerde memur konfederasyonlariyla oturduk, konustuk. Onlara sunu söyledik; 'Biz sizinle yaptigimiz toplu sözlesmenin üzerine enflasyon farki ortaya çiktigi zaman, onu bir sosyal refah payina dönüstürecek vaadin arkasinda duruyoruz. O imzamizin da arkasindayiz.' Biz Türkiye'nin emekçilerini koruyan bir ücret siyasetini, sosyal politika anlayisini benimsemis bir yaklasimi iktidarda temsil ediyoruz. Bunu sürdürmekte kararliyiz." diye konustu.

- "Meclisimizin geregini yapacagina inancimiz tam"

Bakan Bilgin, 3600 ek gösterge konusundaki çalismalarini da sürdürdüklerini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Toplumda hakkaniyet duygusunu zedelemeyecek bir düzenlemeyi yapmak istiyoruz. Dolayisiyla teknik çalismayi yaptik. Önümüzdeki hafta komisyonumuzu toplayacagiz. Komisyonda sosyal ortaklarimiz, sendikalar olacak. Ondan sonra da Yüce Meclis'e gönderecegiz. Sizin takdirinizle de 3600 ek göstergesini bir vaat olmaktan çikartip, 2022 yilinda uygulamaya sokacagiz. Meclis'e geldigi zaman da Meclisimizin geregini yapacagina inancimiz tamdir."

Bilgin, kamudaki sözlesmeli personele iliskin, "3600 ek gösterge meselesinden sonra personel meselesini de gündemimize aldik. Sözlesmeli personel meselesiyle ilgili çalismamizi tamamlayarak o meseleyi de en uygun sekilde çözecegiz." açiklamasinda bulundu.

Türkiye'nin üç çeyrek üst üste büyüme yakalamasinin bir tesadüf olmadigini söyleyen Bilgin'e muhalefet milletvekilleri laf atti. Bunun üzerine Bilgin, bir ekonominin aylik milyarlarca dolarlik ihracatla üç çeyrek üst üste büyümesinin tesadüf olmadiginin iktisat bölümündeki ögrencilere birinci sinif derslerinde ögretildigini ifade etti.

Bakan Bilgin, ISKUR bünyesinde issizlikle mücadele için yürütülen projeleri siralayarak, çalismalarinin, emegi ve alin terini koruyan sosyal politika yaklasimina sahip olduklarini ortaya koydugunu vurguladi.
Kaynak: AA