Tunus Insan Haklari Derneginden Ülkedeki 'Istisnai Durumu' Sonlandirma Çagrisi

Tunus Insan Haklari Dernegi, Cumhurbaskani Kays Said’in 25 Temmuz kararlarinin ardindan ülkede olusan "istisnai durumun" acilen sonlandirilmasi gerektigini bildirdi.

Tunus Insan Haklari Dernegi, 10 Aralik Dünya Insan Haklari Günü münasebetiyle yaptigi yazili açiklamada, Cumhurbaskani Said’in 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan yasanan "istisnai duruma" iliskin degerlendirmede bulundu.

Açiklamada, “Sahsi ve toplumsal özgürlüklere zarar veren ülkedeki istisnai durum acilen sonlandirilmali. Siyasi hayat, katilimci bir vizyon çerçevesinde tekrar tesis edilmeli." ifadelerine yer verildi.

Sosyal hayatin özünün güçler ayriligi ilkesine dayandigi kaydedilen açiklamada, su ifadeler kullanildi:

"Tüm vatandaslar arasinda esitligi ve adaleti gözeten, gerçek demokrasiye dayali, özgürlükçü bir sistemin insa edilmesi toplumun kalkinmasi için vazgeçilmez bir unsurdur."

- Tunus'taki siyasi kriz

Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan 22 Eylül'de de bazi yeni kararnameler yayimlamisti.

Bu kararnamelerle cumhurbaskaninin yasama ve yürütme yetkisi genisletilmis, ayrica yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon da feshedilmisti.

Said'in aldigi tüm bu kararlar ülkede bir tür "istisnai durum" olusmasina yol açmisti.

Ülkedeki krizden çikmak için birçok siyasi ve sivil toplum kurulusu genis kapsamli ulusal diyalog çagrisi yapiyor.

Kaynak: AA