Almanya Basbakani Scholz, Avrupa Konseyi Baskani Michel Ile Görüstü

Almanya’nin yeni Basbakani Olaf Scholz, Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel ile görüstü. AB Konseyi binasinda gerçeklesen görüsmeden sonra ortak basin açiklamasi düzenleyen ikili birlik mesaji verdi.

Almanya Basbakani Scholz, Avrupa Konseyi Baskani Michel Ile Görüstü
Almanya’nin yeni Basbakani Olaf Scholz Fransa’ya yaptigi ilk yurtdisi ziyaretinin ardindan Belçika’nin baskenti Brüksel’de temaslarina devam ediyor. Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ile bir araya gelen Schozl ardindan AB Konseyi Baskani Charles Michel ile görüstü. Görüsmeden sonra düzenlenen basin toplantisinda ilk olarak söz alan AB Konseyi Baskani Michel, Scholz’u tebrik etti. Almanya’nin önemini vurgulayan Michel, birlikte güçlü bir Avrupa için çalisacaklarini bildirerek, Almanya’nin AB’nin içinde ve disinda atilacak adimlardaki rolünün öneminin altini çizdi.

Basin toplantisinda kisa bir söz alan Scholz ise, AB’nin karsi karsiya oldugu sorunlara dikkat çekti. Scholz, “Avrupa olarak endüstrinin yenilenmesi, iklim degisikligi ve nötr karbon salinimi konularinin yakin gelecekte karara baglanip yenilenebilir enerji kaynaklarina agirlik verilmesi, kara ve rüzgar enerjisi üretimi, ürünlerin daha sürdürülebilir hale getirilmesi için izin süreçlerinin hizlandirilmasi gerekiyor. Gelecek için bu sarttir” dedi.

“Güvenlik konusunu ele aldik. Ukrayna sinirinda olanlari degerlendirdik” ifadelerini kullanan Scholz, “AB’nin sinirlari geçilemezdir. Bütün sinirlarimiz bu konumda. Tüm üyeler bu konuda gerekeni yapacak bir isbirligi içinde olmalidir’’ dedi.

Çin ve Rusya gibi ülkelere yönelik politikalarinin ne yönde gelisecegi sorusuna olumlu yanit veren Scholz, “Dünya söylendigi gibi iki kutuplu bir dünya degil. Çok kutuplu ve çok yönlü bir dünyadir. Bu dünyada farkli ve güçlü ülkeler var. Amaç onlarla en iyi sekilde birlikte çalisabilmektir’’ ifadelerini kullandi.

AB kapsaminda temaslarini tamamlayan Scholz ardindan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüsmek üzere NATO merkez karargahina hareket etti.
Kaynak: İHA