Macaristan'da, Es Cinsellik Ve Cinsiyet Degisikligine Iliskin Referandum Karari Onaylandi

Macaristan Ulusal Meclisi, 18 yasindan küçükleri es cinsellige ve cinsiyet degisikligine "tesvik etmeyi" yasaklayan yasal düzenleme hakkinda alinan referandum kararini onayladi.

Parlamentoda yapilan oylamaya iktidar partisi milletvekillerinin yani sira sadece birkaç bagimsiz milletvekili katildir, muhalefet partileri oylamada yer almadi.

Parlamento, 18 yasindan küçükleri es cinsellige ve cinsiyet degisikligine "tesvik etmeyi" yasaklayan yasal düzenleme hakkinda alinan referandum kararini oyçokluguyla onayladi.

Buna göre henüz tarihi belirlenmeyen referandumda halka 4 soru sorulacak.

Cevap verilmesi istenen sorular söyle:

"Ebeveynlerin rizasi olmadan resit olmayan çocuklara okullarda cinsel yönelim dersleri verilmesini destekliyor musunuz? Resit olmayan çocuklara cinsiyet degistirme operasyonu tanitimi yapilmasini destekliyor musunuz? Çocuklarin gelisimini etkileyen cinsel içeriklerin herhangi bir kisitlama olmadan medyada gösterilmesini destekliyor musunuz? Cinsiyet degistirme tanitimi yapan görüntülerin medyada yayinlanmasini destekliyor musunuz?"

- Yasanin içerigi

Macaristan'da, 15 Haziran'da kabul edilen yasayla, okullarda 18 yas altindaki kisilere, es cinsellige ve cinsiyet degisikligine "tesvik eden" herhangi bir içerigin gösterimi yasaklandi.

Yasaya göre, televizyon kanallari da bu tür içeriklere sahip film ve programlarin izlenmesini, 18 yasin üzerindeki kisilere önerebilecek.

Fransa, Almanya ve Belçika'nin da arasinda bulundugu bir çok Avrupa Birligi (AB) ülkesi söz konusu yasaya sert tepki göstermisti.

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, yasayla ilgili, "Bu Macar yasasi, utanç verici. Sadece cinsel yönelim temelinde ayrimcilik yapmakla kalmiyor ayni zamanda AB'nin temel degerlerine de aykiri. Bu konuda taviz yok." degerlendirmesinde bulunmustu.

Kaynak: AA