Küresel Yenilenebilir Enerji Kurulumlari Bu Yil 290 Gigavatla Rekor Tazeleyecek

Yenilenebilir enerjideki rekor kapasite artisina günes liderlik ediyor Küresel yenilenebilir kapasitesinin 2026'da 2020'deki seviyesine göre yüzde 60 artarak 4 bin 800 gigavata yükselmesi bekleniyor Uluslararasi Enerji Ajansi Baskani Fatih Birol: 'Bugün gördügümüz yüksek emtia fiyatlari yenilenebilir enerji sektörü için yeni riskler olusturuyor ama artan fosil yakit fiyatlari da yenilenebilir enerjileri daha rekabetçi kiliyor'.

Dünyada bu yil 290 gigavatla rekor tazelemesi öngörülen yenilenebilir enerji kurulumlarinin 160 gigavati günes enerjisinden gelecek.

Uluslararasi Enerji Ajansi'nin (IEA) Yenilenebilir Enerji Piyasa Raporu'na göre, yenilenebilir enerjide rekor kapasite artisi günes paneli ve rüzgar türbini üretiminde kullanilan temel metal fiyatlarinin arttigi bir dönemde gerçeklesiyor.

Bu yil 290 gigavata ulasacagi öngörülen yenilenebilir enerji kurulumlarinin yüzde 55,2'sini olusturan 160 gigavatin sadece günes enerjisinde kurulmasi, kalan kapasitenin ise diger yenilenebilir kaynaklardan saglanmasi bekleniyor.

Günes enerjisinde bu yil devreye girecek toplam kapasitenin geçen yila göre yüzde 17 artis gösterecegi hesaplaniyor.

Buna ragmen iklim degisikligiyle mücadele kapsaminda sifir emisyon hedeflerine ulasmak için yenilenebilir kaynaklarin elektrik üretiminin yani sira tüm sektörlerde yaygin sekilde kullanilmasi gerekiyor.

Emtia fiyatlarinin yil sonuna kadar yüksek kalmasi durumunda ise rüzgar enerjisi yatirim maliyetlerinin 2015'teki seviyesine dönmesi, günes enerjisinde ise son 3 yildaki kazanimlarin silinme riski bulunuyor.

- Büyümeye günes liderlik edecek

Rapora göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2026'da 2020'deki seviyesine göre yüzde 60 artisla 4 bin 800 gigavata yükselecek. Bu kapasite, dünyadaki mevcut fosil yakit ve nükleer kapasitenin toplamina karsilik geliyor.

Bu dönemde küresel elektrik kapasitesindeki artisin yüzde 95'i yenilenebilir kaynaklardan saglanirken, bu miktarin yarisindan fazlasi günes enerjisinde olusacak.

Dünyada 2021-2026 döneminde devreye alinan yenilenebilir enerji kapasitesi 2015-2020 döneminde devreye alinan kapasiteye göre yüzde 50 artis gösterecek. Bu artista hükümetlerin iklim politikalarinin ve Birlesmis Milletler Iklim Zirvesi (COP26) öncesi ve sonrasinda açiklanan temiz enerji hedeflerinin belirleyici olacagi öngörülüyor.

- 4 piyasa yenilenebilir enerji kurulumlarinin yüzde 80'ini olusturacak

Küresel yenilenebilir enerji kurulumlarinda Çin'in lider konumunu korumasi ve 2026'da 1200 gigavat rüzgar ve günes enerjisi kapasitesine ulasmasi bekleniyor.

Hindistan'in ise gelecek 5 yil içinde büyük ekonomiler arasinda en hizli yenilenebilir kapasite artisi oranina sahip olacagi tahmin ediliyor. Avrupa ve ABD ile birlikte 2026'ya kadar kurulacak yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 80'inin söz konusu 4 piyasada olusacagi öngörülüyor.

Buna ragmen 2050'de sifir emisyon hedefi için 2021-2026 dönemindeki kapasitenin yaklasik iki katina ihtiyaç duyuluyor.

IEA Baskani Fatih Birol, rapora iliskin degerlendirmesinde, bu yilki rekor kapasite artisinin yeni bir enerji ekonomisinin olustugunun göstergesi oldugunu belirterek, "Bugün gördügümüz yüksek emtia fiyatlari yenilenebilir enerji sektörü için yeni riskler olusturuyor ama artan fosil yakit fiyatlari da yenilenebilir enerjileri daha rekabetçi kiliyor." ifadesini kullandi.

Hindistan'in yenilenebilir enerji kapasitesindeki artis hizina dikkati çeken Birol, "Hindistan'daki artis hükümetin yeni açikladigi 2030'da 500 gigavat yenilenebilir enerji kapasitesine ulasma hedefini destekliyor. Çin ise yenilenebilir enerjideki gücünü göstermeye devam ediyor." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA