Cumhurbaskani Erdogan, TRT Canli Yayininda Sorulari Yanitladi Açiklamasi (2)

'Kur, faiz spekülasyonu ile karsi karsiyayiz dolayisiyla bu spekülasyonu ancak biz engelleriz' 'Son dönemde Türkiye ekonomisinin sundugu bu firsatlari gören önemli yabanci yatirimcilarin büyük ölçekli yatirimlar için harekete geçtigini görüyoruz. Türkiye'ye uzun vadeli yatirim yapanlar her zaman kazanmistir. Bundan sonra da kazanacaktir' 'Yeni ekonomi modeliyle artik yüksek faiz verecek sicak para çekme politikasini elimizin tersiyle itiyoruz. Düsük faizle yeni yatirimlari üretimi ve ihracati destekleyecegiz' 'Ihracatta gayet iyi konumdayiz. Çok çok iyi konumdayiz. Su anda 215220 milyar dolarlara çiktik, yil sonuna kadar bu 220'nin üzerine çikacak. Bunlar Türkiye'nin ihracattaki rekoru' 'Artik cari açik verip bu açigi dis borçla finanse eden degil, döviz kazanip cari fazla veren ekonomi olma hedefiyle hareket ediyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Kur, faiz spekülasyonu ile karsi karsiyayiz dolayisiyla bu spekülasyonu ancak biz engelleriz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, TRT ortak yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi, degerlendirmelerde bulundu.

Yeni ekonomi modeline iliskin bir soru üzerine Erdogan, zengini zengin yapan modelin faizcilik oldugunu belirterek, faizin zengini daha zengin, fakiri daha fakir yaptigini söyledi.

Türkiye'nin ne zaman yüksek faiz kiskancindan çikmak için adim atsa döviz kuru üzerinden manipülatif bir baskiyla karsi karsiya kaldigini hatirlatan Erdogan, "Ülkemizin bu yolla bir cendereye sokulmak istenmesi, bizim tarafimizdan engellenmistir. Biz buna müsaade etmeyecegiz. Burada ifade ettigimiz oyun su, bir defa kur, faiz spekülasyonu ile karsi karsiyayiz dolayisiyla bu spekülasyonu ancak biz engelleriz." diye konustu.

Yüksek faiz kazanci için kisa vadeli olarak ülkeye giren küresel fonlar oldugunu dile getiren Erdogan, bu sicak paranin döviz kurunu geçici olarak düsürebilecegini, bunun ideal olan bir durum olmadigini kaydetti.

Bir süre sonra bu fonlarin yüksek faiz kazancini alip düsük kurdan tekrar dövize dönerken kurun yeniden yükselecegini aktaran Erdogan, yükselen kuru düsürmek için her seferinde daha yüksek faiz vermek gerektigini belirtti. Erdogan, sürekli tekrarlanan bu sürecin, ülkenin kaynaklarini küresel sermaye aktaran ve ekonomiyi bagimli hale getiren bir kisir döngü oldugunu, su anda da bunun yasandigini ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan, söyle konustu:

"Kur, faiz, enflasyon sarmalina böyle sokulduk. Biz de diyoruz ki, 'biz kur, faiz, enflasyon sarmalinda yasamayacagiz ve yatirimi, üretimi engellemelerine de müsaade etmeyecegiz.' Büyümeyi istikrarsiz hale getirmelerine müsaade etmeyecegiz ve biz bu sarmaldan çikacagiz. Bu tezgahin bozulmasini istemeyenler, kur manipülasyonu ile bizi yeniden bu oyuna çekmek istiyorlar.

Küresel finans çevreleri ve içerdeki is birlikçileri bu kez bunu basaramayacaklar. Simdi özellikle de maliyet enflasyonu denilen bir tez var. Sikinti bu degil mi? Yani sanayicinin, yatirimcinin en önemli engeli nedir? Maliyet enflasyonudur. Çünkü maliyetler ne kadar yükselirse onun yatirimdaki gücü de o kadar azalir. Biz tam aksine istiyoruz ki yatirimda bunun gücünü artiralim. Ondan sonra da uluslararasi ihracatta o yatirimci ne yapsin? Yarisa çok daha güçlü bir sekilde girsin."

- "Türkiye'nin ekonomik verileri zayif degil"

Türkiye'nin özellikle temel göstergelerinin ekonomide çok güçlü oldugunu vurgulayan Erdogan, disardan birilerinin bunu zayif göstermenin gayreti içine girdigini kaydetti. Erdogan, Türkiye'nin ekonomik verilerinin zayif olmadigini, gayet iyi durumda bulundugunu belirterek, "Ülkemiz, artik bu kisir döngüyü kirma noktasina gelmistir ve buradan geriye dönüs de yoktur. Biz, buradan geriye dönmeyecegiz. Salgin sonrasi dünya ekonomisinde olusan yeni dengeler de bu süreci hizlandirmistir." diye konustu.

Bu olayin sadece Türkiye'de olmadigini, Amerika, Almanya, Ingiltere ve Hollanda'da bulundugunu aktaran Erdogan, hepsinin bu ciddi kisir döngü içinde kivrandigini belirtti.

Erdogan, "Bütün bunlardan Türkiye olarak biz büyük oranda siyrilmis vaziyetteyiz. Türkiye'nin güçlü ekonomik dinamiklerine güvenen yabanci yatirimcilar için uzun vadeli yatirimlarin artik zamanidir. Nitekim son dönemde Türkiye ekonomisinin sundugu bu firsatlari gören önemli yabanci yatirimcilarin büyük ölçekli yatirimlar için harekete geçtigini görüyoruz. Türkiye'ye uzun vadeli yatirim yapanlar her zaman kazanmistir. Bundan sonra da kazanacaktir." degerlendirmesini yapti.

Ceyhan'daki kimyevi ürünler üretme tesisinin 1 milyar 700 milyon dolarlik temelinin geçen günlerde atildigini animsatan Erdogan, buranin iki buçuk yil içinde bitecegini ve yaklasik 5 bin civarinda bir istihdam olacagini söyledi. Erdogan, bunun ayni zamanda Türkiye'nin cari açigini da ciddi anlamda asagi çekecegini belirtti.

- "Su anda ihracatta gayet iyi konumdayiz"

Cumhurbaskani Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye'deki sermayenin temsilcisi konumunda olan STK'nin burada kalkip da bize cevap yetistirmeye kalkmasi, bu da çok manidar. Onlara diyorum ki, 'kamu bankalari eger kredi istiyorsaniz size kredi vermeye de hazir.' Mevcut yatirimlarinizi gelin daha da güçlendirin. Sizlere krediyse kredi, vermeye de hazir. Bizim derdimiz var. Bizim derdimiz ne? Kur, faiz sarmali degil. Tam aksine yatirim yapacak güçlü yatirimcilari biz ariyoruz. Yeter ki bize güven veren yatirimci olsun. Bunun ismi su olmus bu olmus önemli degil. Çünkü biz, yeni ekonomi modeliyle artik yüksek faiz verecek sicak para çekme politikasini elimizin tersiyle itiyoruz. Düsük faizle yeni yatirimlari, üretimi ve ihracati destekleyecegiz.

Onun için birinci derecede kamu bankalarinin yöneticilerine hep onu söylüyorum. Bak diyorum, düsük faizle siz özel sektör bankalariyla faiz noktasinda yarisa girmeyeceksiniz. Tüm aksine düsük faizle siz yatirimcimizi tesvik edeceksiniz, onlarin yatirim yapmasini saglayacaksiniz, ardindan bir sizden bir sey bekliyoruz istihdami artiracaksiniz.

Istihdamla beraber üretimi artiracaksiniz, üretimle beraber uluslararasi küresel sermaye ile ihracatta yarisa gireceksiniz. Su anda ihracatta gayet iyi konumdayiz. Çok çok iyi konumdayiz. Su anda 215-220 milyar dolarlara çiktik, yil sonuna kadar bu 220'nin üzerine çikacak. Bunlar Türkiye'nin ihracattaki rekoru."

- "Ihracatimizin ithalatimizi karsilama orani yüzde 90'lara ulasti"

"Çok zor bir model degil mi bu? Ülkeyi daha da güçlendirecek daha da kalici bir gelismeye ve büyümeye götürecek bir model. Fakat ayni zamanda bir siyasetçi için de bu bir risk degil midir? Sizden önceki basbakanlara baktigimizda bu model hiç denenmedi. Ne söylersiniz?" sorusuna Erdogan, su yaniti verdi:

"Her yigidin yogurt yiyisi farkli. Benim de yakin çevremde birçok insan bunlari geçmiste de savunmadilar. Hatirlayin, 'biz 6 sifiri atiyoruz' dedigimiz zaman 'Taksim Meydani'nda aniririm' diyenler vardi. Bunlar iste bazi köse yazarlariydi. Hatta en yakinimda olanlardan bile. 'Su anda iste o da siyasette kurmayacagim' dedigi halde bir partide kurdu. 'Daha sonra, hayir 6 sifiri atacagiz' dedim. Ben basbakanim çünkü.

Simdi de onlarla tabii övünüyor. Iste biz diyor '6 sifir artik.' Ne sen attin? Basbakan olarak talimati verdim ve 6 sifiri attik. Ondan sonra da onunla övünmeye basladi. Benzer birçok ekonomik kararlarin altinda benim imzam var.

Sen benim bir bakanimsin. Sen karar merci degilsin ki. Buna benzer bir çok seyler yasadim. Simdi bir yere geldik, artik cari açik verip bu açigi dis borçla finanse eden degil, döviz kazanip cari fazla veren bir ekonomi olma hedefiyle hareket ediyoruz ve bu hedefe de çok yakiniz. Döviz kurunda kalici istikrar, yüksek faizle kisa vadeli ödünç döviz çekerek degil, ihracat, turizm ve diger hizmet gelirleriyle döviz kazanarak mümkün olabilir."

Faizleri artirmanin çözüm olmadiginin defalarca görüldügünü belirten Erdogan, yüksek faizle sicak para çekerek, döviz kurunu baskilayip ithalati ucuzlatmanin enflasyonla mücadele olmadiginin altini çizdi.

Erdogan, "Bize dayatilan yüksek faiz politikasi o da yeni bir olay da degil. Yerli üretimi yok eden, üretim maliyetlerini artirarak, yapisal enflasyonu kalici hale getiren bir modeldir. Bu model, sicak para her çiktiginda kur artisi ile enflasyonun yeniden tetiklendigi ve yeni faiz artirimlarinin gündeme getirildigi sonu olmayan bir sarmaldir. Biz simdi bu sarmala son veriyoruz. Bugün geldigimiz noktada ihracatimizin, bu oran önemli, ithalatimizi karsilama orani yüzde 90'lara ulasti. Mesele bu." degerlendirmesini yapti.

Turizmde hizla toparlanma süreci içinde olundugunu anlatan Erdogan, bu mevsimde turizmde Rusya'dan ciddi bir turist akini yasandigini söyledi.

Turistlerin bundan memnun oldugunu, Antalya'nin hiçbir mevsimde görülmeyen Rus turist çektigini dile getiren Erdogan, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile olan dayanismanin turist akinini da sagladigini kaydetti.

Türkiye'nin aylik olarak cari islemler fazlasi vermeye basladigini, bunun da önemli oldugunu söyleyen Erdogan, yillik cari açigin da aydan aya hizla azaltildigini belirtti.

Erdogan, "Önümüzdeki sene yillik bazda da cari fazlaya geçecegimiz anlasiliyor ve buna da inaniyorum." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA