Çavusoglu, Rusya Ve Ukrayna'ya Sükunet Tavsiye Etti

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Türkiye olarak hem Rusya hem de Ukrayna ile temas halinde olduklarini, her iki tarafa da sakin olmalari ve gerginligin düsürülmesi tavsiyesinde bulunduklarini söyledi.

Çavusoglu, NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi'nin ikinci günkü oturumlarina girisinde gazetecilerin sorularini yanitladi.

Ukrayna'nin NATO üyeligi hakkindaki degerlendirmesi sorulan Çavusoglu, Türkiye'nin genislemeyi destekledigini söyledi. Çavusoglu, "Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan da biz de NATO zirvelerinde ve bakanlar toplantilarinda bunu vurguluyoruz." dedi.

"Rusya'nin saldirgan tutumunu nasil karsiliyorsunuz?" sorusu yöneltilen Çavusoglu, sunlari söyledi:

"Her iki tarafla da temas halindeyiz. Sükunet ve gerginligin düsürülmesini tavsiye ediyoruz. Yakin zamanda her iki ülkenin disisleri bakanlari Sergey Lavrov ve Dmitri Kuleba ile konustum. Cuma günü Cumhurbaskanimiz Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile konusacak. Ben bugün Dmitro Kuleba'yi burada, yarin da Stockholm'de görecegim. Yarin Stockholm'de ayrica Lavrov'u görecegim. Yani her iki tarafla temas halindeyiz ve kendilerine sakin olmalarini ve gerginligin düsürülmesini salik veriyoruz."

Çavusoglu, Rusya'ya olasi yaptirimlarla ilgili düsüncesi soruldugunda, su karsiligi verdi:

"Türkiye olarak yaptirimlarin sorunlari çözecegine inanmiyoruz. Geçmiste su ülkeye veya bu ülkeye uygulandi ama çözmedi. Bazen biz yaptirimlarin konusu olduk. Yaptirimlar sorunlari çözmez. Yaptirimlar yerine örnegin anlamli caydiriciligimiz olmali. Türkiye olarak inandigimiz sey caydiricilik ve diyalog arasinda dogru bir denge. Ukrayna'ya veya baska bir ülkeye kimse sadece yaptirimlar yoluyla yardim edemez."

NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi'nin ikinci ve son gün oturumlari basladi. Sabah yapilan oturumda, Ukrayna sinirinda askeri faaliyetlerini artirdigi belirtilen Rusya ele aliniyor. Bu oturuma Ukrayna Disisleri Bakani Dmitri Kuleba ile Gürcistan Disisleri Bakani David Zalkaliani de katiliyor.

Gün içinde Afganistan konulu oturumun ardindan Finlandiya ve Isveç Disisleri Bakanlari ile AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in katilimlariyla “Bati Balkanlar” oturumu da düzenlenecek.

Kaynak: AA