AKIB'den Ekim Ayinda 1,6 Milyar Dolarlik Ihracat

Akdeniz Ihracatçi Birlikleri (AKIB) Koordinatör Baskani Nejdat Sin, Ekim ayinda 1,6 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdiklerini, son 12 aylik dis satim performansinin ise 15,3 milyar dolar oldugunu açikladi. Baskan Nejdat Sin, “2021 yili Ocak-Ekim aylari arasinda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 47 artis saglayarak 12,91 milyar dolarlik ihracat hacmine ulastik. Yükselis ivmesini sürdüren Birliklerimiz ilk 10 ayda 2020 yilinin tamamindan 700 milyon dolar daha fazla ihracat gerçeklestirdi” dedi.

AKIB'den Ekim Ayinda 1,6 Milyar Dolarlik Ihracat
AKIB’in dünya genelinde ham madde ve navlun fiyatlarinin katlanarak yükseldigi, konteyner krizinin yasandigi Ocak-Ekim döneminde artan maliyet yüküne ragmen üretebilme kabiliyetini ve tedarikçi gücünü korudugunu ve ihracatini her ay yeni rekorlar kirarak artirdigini kaydeden Koordinatör Baskan Nejdat Sin, “AKIB, en yüksek ihracat degerlerine kimyevi maddeler ve mamulleri, demir ve demir disi metaller ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektörlerinde ulasti. Bölge ihracatimizda en yüksek oransal artislari ise su ürünleri ve hayvansal mamuller, demir ve demir disi metaller ve kimyevi maddeler ve mamulleri sektörlerinde elde ettik.” diye konustu.



"8 birligimizin 7’sinde ihracatimizi artirdik"

AKIB’in son 10 aylik ihracatini birliklere göre degerlendiren Baskan Sin, sunlari söyledi:

“Ocak-Ekim aylari arasinda 8 birligimizin 7’si ihracatini artirdi. Bu dönemde yüzde 59 artisla 3,9 milyar dolarlik ihracat gerçeklestiren Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ihracatçilari Birligimiz ilk sirada yer aldi. Bunu yüzde 65 artis ve 3,6 milyar dolar deger ile Demir ve Demir Disi Metaller Ihracatçilari Birligimiz ikinci, yüzde 31 artis ve 1,3 milyar dolar deger ile Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligimiz üçüncü sirada takip etti. Yine Ocak-Ekim döneminde Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligimiz yüzde 11 artisla 1,03 milyar dolarlik ihracata imza atti. Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligimiz yüzde 55 artisla 1,02 milyar dolarlik, Mobilya, Kâgit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligimiz yüzde 28 artisla 935,5 milyon dolarlik, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligimiz yüzde 74 artisla 402,5 milyon dolarlik, Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligimiz ise yüzde 9 azalisla 286,2 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdi.”

En önemli pazarlar Irak, Hollanda ve Ispanya

AKIB’in ihracat pazarlarinin agirlikli olarak Avrupa, Orta Dogu, Afrika, Bagimsiz Devletler Toplulugu ülkelerinden olustugunu kaydeden Baskan Sin, Ocak-Ekim döneminde en fazla dis satima Irak, Hollanda ve Ispanya’da ulastiklarini, ihracat hacminde en güçlü artislari Güney Afrika, Yunanistan ve Nijerya’da elde ettiklerini vurguladi. Baskan Sin, “Son 10 aylik ihracatimizi ülkelere göre degerlendirdigimizde yüzde 9 artis ve 901,3 milyon dolar deger ile Irak birinci, yüzde 77 artis ve 900,2 milyon dolar deger ile Hollanda ikinci, yüzde 79 artis ve 661 milyon dolar deger ile Ispanya üçüncü sirada yer aldi. Yine bu dönemde ihracat hacminde en yüksek artis yakaladigimiz ülkelerde ise yüzde 204 artis ve 216,9 milyon dolar deger ile Güney Afrika, yüzde 137 artis ve 199,1 milyon dolar deger ile Yunanistan, yüzde 135 artis ve 272,1 milyon dolar deger ile Nijerya ilk üçü olusturdu. Lübnan, Belçika, Birlesik Devletler, Romanya, Birlesik Krallik ve Israil pazarlarinda dikkat çeken artislar elde ettik” diye konustu.

Kaynak: İHA