Malatya'da 290 Hafiz Için Tören Düzenlendi

Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Ibrahim Hilmi Karsli: 'Asrisaadette hafizlik, oradan alacagimiz bir ders var. Onlar bize bir ölçü birakmislar. O da nedir? Kur'an'i anlamak ve yasatmak'

Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Ibrahim Hilmi Karsli, hafizlik konusunda asrisaadetten alinacak dersler oldugunu, bunun en önemlisinin Kur'an'i anlamak ve yasatmak oldugunu belirtti.

Karsli, Malatya Spor Salonu'nda kentte hafizlik egitimi verilen Kur'an kurslarindan mezun olan 290 ögrenci için düzenlenen hafizlik töreninde yaptigi konusmada, hafizligin önemine isaret ederek kendinin de 13 yasinda hafiz oldugunu anlatti.

Hafiz sayisi kadar egitimin içeriginin de önemli olduguna dikkati çeken Karsli, "Son yillarda hafizlikta önemli gelismeler oluyor, nicel olarak sayisal olarak, iste burada oldugu gibi. Aralik ayinin basinda kendi memleketim Rize'de 500 civarinda hafiz icazete dahil oldular. Sayisal olarak artis var. Bu, çok harika bir sey, güzel bir sey. Bütün bu müesseseye, katki saglayan hayirsever kardeslerimize de tesekkür ediyorum. Rabb'im insallah onlarin çabalarini ahiret azigi eylesin. Ancak burada tabii verilen emekler amacina ulasiyor mu? Bu soruyu kendimize sormamiz lazim." diye konustu.

Prof. Dr. Karsli, söyle devam etti:

"Asrisaadette hafizlik, oradan alacagimiz bir ders var. Onlar bize bir ölçü birakmislar. O da nedir? Kur'an'i anlamak ve yasatmak. Bakin simdi böyle kalabalik hafizlar asrisaadette yoktu. Niye, onlar ne diyorlardi biliyor musunuz, 'Biz diyorlardi, 3-5 ayet ögrenir, onlarin uygulamasini yapmadikça diger ayetlere geçmezdik.' Tefsirler bize onlarin hayatini böyle anlatiyor. Demek ki bu temel amaç bugün eksik gözüküyor, anlamak ve yasamak... Bunun için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Bugün hafizlik konusu sadece bir ezberletme çabasi olarak gözüküyor ama bu isi meslektaslarimla paylasmak istiyorum. Bu isin ayni zamanda hafizlik yaninda bir degerler egitimi oldugunu, bir Kur'an ahlaki kazanmamiz süreci oldugunu asla unutmamamiz gerekiyor."

Hafizlara, Kur'an-i Kerim'in anlasilmasinda büyük görev düstügünü vurgulayan Ibrahim Hilmi Karsli, "Bu ülkede yetisen hafizlik sayisina göre Kur'an'in yeterince anlatilmadigini, aktarilmadigini görüyoruz. Yani anlatiyoruz elbette ki hutbelerden, kürsülerden anlatiyoruz ama bu kadar hafizin oldugu bir ülkede çok daha farkli bir Kur'an kültürünü vermemiz gerekirdi. Iste bence bugün hafizligin amaci bu olmalidir. Milletimizin Kur'an'a çok büyük sevgisi, saygisi vardir, bu tablo onun göstergesidir ama milletimizin dogrusunu söylemek gerekirse Kur'an'in anlamini, manasini, hatta namazda okudugu, her rekattaki Fatiha'nin anlamini bilme noktasinda bile biliyorsunuz çok ciddi sikintilari vardir. Peki Kur'an insani, Kur'an'in ruhlarini dokudugu toplumun insanlarini biz nasil yetistirecegiz, buna dikkat etmemiz lazim." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA