Cezayir Ordusu Açiklamasi Macron, Gerçek Ile Yanilsamayi Birbirinden Ayirt Edemiyor

Cezayir ordusu, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un "artik gerçek ile yanilsama, dogru ile yalan arasinda ayrim yapamadigini" belirtti.

Ordunun yayin organi olan "Cezayir Ordusu" dergisinde, Macron'un 1830'daki isgalden önce bir Cezayir ulusunun olmadigi yönündeki açiklamalarina yanit verildi.

Açiklamada, "Cumhurbaskani Macron, siyasetinin basarisizligini ve ülkesinin tarihindeki aksakliklari karistiriyor, artik gerçek ile yanilsamayi, dogru ile yanlisi, bilgi ile cehaleti birbirinden ayirt edemiyor." ifadeleri kullanildi.

Açiklamada sunlar kaydedildi:

"Cezayir'e düsman olanlara diyoruz ki, eger ülkemizdeki korkunç sömürgeci geçmisinizden kurtulamiyorsaniz, bu hastaligin ilaci özür dilemek veya en azindan susmaktir. Çünkü eger yalan ve cahilce sözler disinda bir sey söylemeyeceksek tarihi çarpitmaktansa biraz susmak daha iyidir."

Fransa'nin Cezayir'de planlarinin tutmadigi, Ulusal Kurtulus Ordusunun, Fransiz generallerin ve maresallerin kibirlerini ayaklar altina alarak onlari ülkeden kovdugu vurgulanan açiklamada "Hepsi kagittan memur olmadilar mi?" sorusuna yer verildi.

"Macron neden gerçekleri atlayip, ülkesi, Cezayir'i sömürgelestirmeden önce bir Cezayir ulusu olup olmadigini sorgulayacak kadar ileri gidiyor?" ifadelerine yer verilen açiklamada, Macron'un kamuoyuna verdigi sözleri yerine getiremedigi ve bu açiklamalarla seçmenlerin duygularina yönelmeye çalistigi aktarildi.

Açiklamada, "Birçok analist, Macron'un, açiklamalarinin nereye varacagini hesaplayamadigi tahmininde bulundu." ifadeleri kullanildi.

Le Monde gazetesinin 2 Ekim'deki haberine göre Macron, Cezayir tarihinin gerçeklere dayali olmadigini ve Fransa'ya düsmanlik üzerine insa edildigini öne sürmüs ve Osmanlinin ülkedeki hakimiyetini "sömürge" olarak tanimlamisti:

"Cezayir'in bir ulus olarak insasi, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransiz sömürgesinden önce Cezayir ulusu var miydi? Soru bu. (Cezayir'de) Daha önce sömürgeler vardi. Türkiye'nin Cezayir'de oynadigi rolü ve kurdugu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz oldugumuzu açiklamak, bu harika. Cezayirliler buna inaniyor."

Macron'un bu açiklamalari Cezayir'de hem resmi hem de sivil kanattan tepkiyle karsilanmisti.

Cezayir yönetimi, Macron'un söylemlerine tepki olarak 3 Ekim'de hava sahasini Fransiz askeri uçaklarina kapatmis ve ardindan Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istisare için ivedilikle ülkeye çagirmisti.

Kaynak: AA