Palamuttan Umdugunu Bulamayan Balikçilar Hamsiyle Güldü

Karadeniz'e serdikleri aglari tonlarla hamsiyle çeken tekneler, Kastamonu'nun Inebolu ilçesine bagli Evrenye köyündeki balikçi barinaginda yogunluk olusturdu Evrenye Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Akin: 'Ortalama 2 günde 2 bin ila 2 bin 500 ton hamsi sevkiyatini buradan yaptik'.

Kastamonu'nun Abana ile Cide ilçeleri arasinda avlanan onlarca balikçi teknesi tonlarca hamsiyle Evrenye Balikçi Barinagi'na döndü.

1 Eylül'de baslayan balik sezonunda palamut avciliginda hayal kirikligi yasayan balikçilarin yüzünü hamsi güldürdü. Karadeniz'e serdikleri aglari tonlarla hamsiyle çeken tekneler, Inebolu ilçesine bagli Evrenye köyündeki balikçi barinaginda yogunluk olusturdu.

Iskeleye yanasan teknelerdeki tonlarca hamsi tezgahlara ve balik isleme tesislerine nakledilmek üzere kamyonlara yüklendi.

Son iki günde barinaktan yaklasik 2 bin 500 ton civarinda hamsi sevkiyati yapildi.

Yasanan hareketlilik ise hem balikçilarin hem de yöre halkinin ve esnafinin yüzünü güldürdü.

Evrenye Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Turan Akin, AA muhabirine, bölgelerinde hamsi avciliginin son günlerde yogunlastigini belirtti.

Gün içerisinde ortalama 200 ila 300 arasinda teknenin barinaga giris yaptigina dikkati çeken Akin, "Bilhassa hamsi avciligi bölgemizde ciddi bir yogunluk gösteriyor. Barinaga kayiklarin biri giriyor digeri çikiyor. Asiri bir yogunluk söz konusu. Ortalama 2 günde 2 bin ila 2 bin 500 ton hamsi sevkiyatini buradan yaptik." ifadelerini kullandi.

Akin, barinakta kapali kasa kamyonlara yüklenen hamsilerin tezgahlara ve fabrikalara ulastirilmak üzere diger illere gönderildigini aktararak, sunlari kaydetti:

"Yapilan avcilik faaliyetleri ülkemize çok büyük girdi sagliyor. Hamsinin yagi kozmetik sanayinde kullaniliyor. Küspesi de balik çiftlilerine yem olarak gidiyor. Esnafimiz sebepleniyor, kooperatifimiz sebepleniyor. 1 Eylül'de baslayan sezonda palamuttan yüzü gülmeyen balikçilarimiz hamsiyle güldü."

-"Hamsinin küçük olduguna bakmayin sülalesi kalabalik."

Balikçi Bünyamin Aydin da Karadeniz’de 'Hamsinin küçük olduguna bakmayin, sülalesi kalabalik' diye bir söz oldugunu ve bu kalabaligin balikçilarin yüzünü güldürmeye devam edecegini kaydetti.

Hamsi avciliginin Kastamonu bölgesinde yogunlastigini anlatan Aydin, "Sezonumuz çok güzel gidiyor, ilerleyen günlerde Eregli ve Hopa taraflarinda bir yogunluk bekliyoruz. Yapilan avlar güzel, bereketli insanlarin ve balikçilarin yüzü gülüyor. Türkiye’ye, vatanimiza bir katkimiz oluyor, mutluyuz." diye konustu.
Kaynak: AA