Karabük'te 1600 Yillik Kantar Agirligi Bulundu

Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde yürütülen kazi çalismalarinda bulunan disk seklindeki kantar agirliginin üzerinde 'Imparatorluk hazinesinden sorumlu memur Theodoros' yaziti dikkati çekiyor Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Ersin Çelikbas: 'Hadrianaupolis'te önemli ticaret aginin oldugunu söyleyebiliriz. Imparatorlugun baskentinden buraya bu sekilde ticari unsurlarin tedarik edildigini ispatlayan önemli bir veri'

AHMET ÖZLER - Milattan önce 1. yüzyilda kurulan ve milattan sonra 8. yüzyila kadar Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerlesim yeri olarak kullanilan Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde yapilan kazi çalismalarinda 1600 yillik kantar agirligi bulundu.

Ilçenin 3 kilometre batisinda yer alan ve 2003'te kazilarin basladigi antik kentteki çalismalar, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbas baskanliginda yürütülüyor.

Hadrianaupolis'te yilin 12 ayi devam eden çalismalarda simdiye kadar iki hamam, iki kilise, bir savunma yapisi, kaya mezarlari, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapi, anitsal kültik nis, sur, villa, diger anitsal binalar ile bazi kült alanlari gibi yapilar ortaya çikarildi.

Incil'de adi geçen nehirler Geon, Phison, Tigris ve Euphrates'un yer aldigi, at, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karisik bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvanin tasvir edildigi kiliselerin tabanindaki mozaiklerle ünlenen ve bu nedenle "Karadeniz'in Zeugmasi" seklinde adlandirilan antik kentte elde edilen bulgulardan tasinabilir olanlar, çevre illerdeki müzelere götürülüyor, tasinmazlar ise bulundugu yerde korunuyor.

Dört Nehir Kilisesi'nin 50 metre kadar güneyinde ilk defa geçen sene yapilan kazilarda ortaya çikarilan, satir, ok ucu ve maske gibi eserlere rastlanan kare planli yapida, son olarak 1600 yillik kantar agirligi gün yüzüne çikarildi.

- "Imparatorlugun merkezini isaret ediyor"

Doç. Dr. Çelikbas, AA muhabirine, bu yilki kazilari, ortaya çikarilan kare planli yapida yogunlastirdiklarini söyledi.

Bu yapida farkli tür eserlere ulastiklarini anlatan Çelikbas, "Bu eserlerden birisi de kantar agirligi. Kantar agirligi disk seklinde ve üzerinde yazit mevcut. Yazitta 'Imparatorluk hazinesinden sorumlu memur Theodoros' yaziyor. Imparatorluk hazinesinden sorumlu demek, aslinda Imparatorlugun merkezini isaret ediyor. Bu da antik dönemde Konstantinopolis olarak bilinen Istanbul kentini gösteriyor bize." diye konustu.

Buluntulardan Hadrianaupolis'in önemli bir ticaret merkezi oldugunun anlasildigini belirten Çelikbas, "Elimizdeki agirliktan Hadrianaupolis'te önemli ticaret aginin oldugunu söyleyebiliriz. Imparatorlugun baskentinden buraya bu sekilde ticari unsurlarin tedarik edildigini ispatlayan önemli bir veri. Elimizdeki agirlik, milattan sonra 4. yüzyila ait, bu da günümüzden yaklasik 1600 yil öncesini isaret etmekte." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA