Izmir'de Suya Yüzde 18 Zam Yapildi

Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi, 1 Ocak 2022'den geçerli olmak üzere suyun metreküp fiyatina yüzde 18 zam yapilmasini kararlastirdi.

Izmir'de Suya Yüzde 18 Zam Yapildi
Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi'nin Kasim ayi 8'nci Olagan Meclis Toplantisi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde Belediye Baskani Tunç Soyer baskanliginda yapildi.

Toplantida, 1 Ocak 2022'den geçerli olmak üzere suya yüzde 18 zam yapilmasi önerisi CHP, Iyi Parti ve MHP'li Meclis üyesi Hakan Simsek'in oylariyla kabul edildi.

Alinan kararla konut abonelerinde 0-10 metreküp arasi suyun metreküp fiyati 7,56 liraya, 11-20 metreküp arasi suyun metreküp fiyati 9 liraya, 21 ve üzeri metreküp suyun fiyati da 16,84 lira olarak belirlendi.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Soyer, kentin 11 metropolünde musluktan akan suyun yüzde 100'ünün, 19 metropolünde ise yüzde 95'inin içilebilir seviyede oldugunu söyledi.

Izmir körfezinde yapilacak çalismalar konusunda destek isteyen Soyer, "Bizim önceligi sirkülasyon kanali açilmasina degil de yagmur suyu ayristirmaya vermemizin bir anlami var. Sirkülasyon kanalini simdi yapmak, evin kapilari açikken süpürge yapmak gibi. Öncelik yagmur suyu ve pis su kanallarini ayristirilmasi. Bu çok zor bir is. Sözcüklerle ifade etmek kolay ancak. Ciddi anlamda zor bir çalisma. Yillardir var olan bir seyi bozup, yeni bir sey yapiyorsunuz. Ancak bizim sehre borcumuz körfezin baska bir türlü temizlenemeyecegini bildigimiz için yapmak zorundayiz." dedi.

Izmir'de suya ilk alti ayda yapilan yüzde 18 ve diger 6 ayda yapilmasi düsünülen yüzde 15'lik zam oranlariyla ilgili Soyer, "Zamlar yillik ortalama yüzde 26,85'e geliyor. Meclis baskani arkadaslarimizdan rica ettik. Ilçe belediyeleri kati atik bedellerini zamlamiyorlar. Biz bir yandan yüzde 15-20 civarinda geri çekerken, kisacasi vatandasa çok yüklü bir zam orani yansimamis olacak." seklinde konustu.

AK Parti Grup Baskanvekili Özgür Hizal ise IZSU'nun bütçesinin geçen yil 3 milyar 164 milyon oldugunu, bu yil ise bütçenin 3 milyar 800 milyona ulastigini ifade etti.

IZSU deyince akillara körfez kirliligi, sehirde koku sorunu ve yagan her yagmurdan sonra yasanan taskin ve sel olaylarinin akillara geldigini hatirlatan Hizal, sunlari kaydetti:

"Körfeze Izmir'de yüzlerce noktadan kirlilik akiyor. Bunun sorumlusu kim Izmir Büyüksehir Belediyesi ve IZSU Genel Müdürlügüdür. Sayin Baskan körfezin kirliliginin nedenini Gediz Nehri'nde aramaya basladi. 100 yil önce bu nehrin yatagi ve denizle bulusma noktasi degisti. Foça'dan akiyor. Orada da körfeze iliskin bir kirlilik problemi yok. Dönemin sonuna kadar geçecek sürede bir faaliyet içine girin, dönem sonunda muhtemelen yerel iktidara biz gelecegiz ve verdigimiz sözleri yerine getirecegiz."

MHP Grup Baskanvekili Selahattin Sahin de IZSU'nun Izmirlilere hizmet veren önemli bir kurulus oldugunu söyledi.

Sahin, "Izmir'in en büyük altyapi sorununun yagmur suyu ile pis su kanallarinin birlesik sistem olmasidir. 2021 yilina kadar mevcut yagmur suyu kanali yaklasik 675 kilometre, 2021 yilinda yapimi öngörülen yaklasik 120 kilometre, 2022 yilinda yapimi öngörülen yaklasik 180 kilometre Izmir’in toplamda ihtiyaci yaklasik 5 bin kilometre. Bu hizla yaklasik yirmi yilda bu sorun çözülebilir peki bu birlesik sistem devam ettigi sürece ne olur? Ben söyleyeyim Izmir kokmaya devam eder. Izmir maalesef kisin tasan, yazin da kokan bir sehir haline geldi." diye konustu.

Kaynak: AA