Fransa, Balikçilik Krizinde Ingiltere'ye Misilleme Tehdidini Yineledi

Fransa Denizcilik Bakani Annick Girardin, balikçilik krizine 10 Aralik'a kadar çözüm bulmamasi halinde Ingiltere'ye yönelik misilleme önlemlerini hayata geçireceklerini bildirdi.

Girardin, Ouest France gazetesine verdigi demeçte, Ingiltere'nin Ingiliz kara sularinda avlanmalari için 154 Fransiz balikçiya "hala" lisans vermedigini belirtti.

Ingiltere'yi Avrupa Birligi'nin (AB) "dayanismasini test etmekle" suçlayan Girardin, 10 Aralik'a kadar Ingiltere ile yasanan sorunu çözmeye çalisacaklarini aktardi.

Girardin, Londra yönetiminin bu tarihe kadar Fransiz balikçilara lisans vermemesi halinde AB'nin gerekeni yapacagini, hukuki yollara basvuracaklarini ve misilleme önlemlerini hayata geçireceklerini kaydetti.

Fransa'nin AB Islerinden Sorumlu Devlet Bakani Clement Beaune, 29 Kasim'da yaptigi açiklamada, Fransa ve AB'nin, bu sorunun çözümü için 10 Aralik'a kadar Ingiltere ile müzakereleri sürdürecegini söylemisti. Beaune, bu tarihe kadar çözüm bulunmamasi halinde müzakereleri durduracaklarini açiklamisti.

Fransa ve Ingiltere arasinda yaklasik 11 aydir devam eden balikçilik hak ve kotalarina iliskin anlasmazlik, her iki ülkenin liderlerinin söylemlerini giderek sertlestirmesiyle büyüdü.

Beaune, 4 Ekim'de yaptigi açiklamada, Ingiltere ile yapilan görüsmelerde balikçilik krizinde bir çözüm bulunmamasi halinde planladiklari misilleme önlemlerini hayata geçireceklerini söylemisti.

Paris yönetimi, Ingiltere'den Fransa'ya ithal edilen ürünleri gümrükte sistematik olarak kontrol etmek, deniz ürünlerinin ithalini yasaklamak ve Ingiliz gemilerinin birkaçi disinda ülkedeki tüm limanlara erisimini engellemekle tehdit etmisti.

- Balikçilik sorunu

AB ve Ingiltere arasinda 2021'deki balikçilik kotalarinin belirlenmesine yönelik müzakerelerde uzlasi saglanabildi ancak özellikle Fransiz balikçilar belirlenen bölgelerde faaliyet gösteremedi.

Ingiltere'ye bagli Jersey Adasi yönetimi, kendi kara sularinda avlanmaya devam etmek isteyen Fransiz balikçi teknelerinden geçmisteki faaliyetlerine dair kanit sunmalarini istemisti. Bu durum Ingiltere ve Fransa arasinda gerilime neden olmustu.

Mans Adalari'ndan olan Jersey'nin elektriginin yüzde 95'i yaklasik 14 mil uzakliktaki Fransa tarafindan saglaniyor.

Kendine has bir yönetimi olan ve Kraliçe'nin bir temsilcisi bulunan Ada, uluslararasi arenada Ingiltere tarafindan temsil ediliyor.

Kaynak: AA