Fed Baskani Powell'dan Omicron Varyanti Uyarisi Açiklamasi

'Kovid19 vakalarindaki son artis ve Omicron varyantinin ortaya çikmasi, istihdam ve ekonomik faaliyet üzerinde asagi yönlü riskler olusturuyor ve enflasyon için belirsizligi artiriyor'.

ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarindaki son artisin ve Omicron varyantinin ortaya çikmasinin, istihdam ve ekonomik faaliyet üzerinde asagi yönlü riskler olusturduguna, enflasyona iliskin belirsizligi ise artirdigina dair Kongreyi uyaracak.

Fed, Baskan Powell'in 30 Kasim'da ABD Senatosunun Bankacilik, Konut ve Kentsel Isler Komitesinde Koronavirüs Yardim, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasasi'na (CARES) iliskin yapacagi konusmanin metnini yayimladi.

Ekonominin güçlenmeye devam ettigini belirten Powell, Delta varyanti vakalarindaki artisin geçen yaz ilerlemeyi geçici olarak yavaslattigini, hanehalki ve isletme harcamalarinda büyümeyi kisitladigini, tedarik zinciri aksamalarini yogunlastirdigini ve bazi durumlarda inanlarin islerine dönmesini veya is aramasini engelledigini kaydetti.

Powell, maliye ve para politikasi ile hanehalklarinin ve isletmelerin mali durumlarinin talebi desteklemeye devam ettigine isaret ederek, son verilerin, vakalardaki eylül ayi sonrasindaki düsüsün ekonomik büyümede bir toparlanmaya karsilik geldigini gösterdigini aktardi.

Gayri safi yurtiçi hasilada 2021'de yaklasik yüzde 5'lik büyüme beklendigini ve bunun son yillarin en hizli büyümesi oldugunu belirten Powell, genel ekonomik faaliyette oldugu gibi is gücü piyasasindaki kosullarin da iyilesmeye devam ettigini bildirdi. Powell, maksimum istihdama ulasmak için daha alinmasi gereken yol olduguna dikkati çekerek, ilerlemenin devam etmesini beklediklerini ifade etti.

- Enflasyonist baskilar gelecek yila kadar devam edecek

Salgin kaynakli arz ve talep dengesizliklerinin bazi bölgelerde kayda deger fiyat artislarina katkida bulundugunu yineleyen Powell, tedarik zinciri sorunlarinin, üreticilerin özellikle ürünlere yönelik güçlü talebi karsilamasini zorlastirdigini aktardi.

Powell, enerji fiyatlari ve kiralardaki artislarin da enflasyonu yukari dogru ittigine isaret ederek, enflasyonun, Fed'in yüzde 2'lik uzun vadeli hedefinin oldukça üzerinde ilerledigini kaydetti.

Arz ve talep dengesizlikleri azaldikça enflasyonun gelecek yil önemli ölçüde düsmesini beklemeye devam ettiklerini vurgulayan Powell, "Arz kisitlarinin kaliciligini ve etkilerini tahmin etmek zor, ancak simdi enflasyonu yukari dogru iten faktörlerin gelecek yila kadar uzayacagi görülüyor." ifadesini kullandi.

Powell, is gücü piyasasindaki hizli iyilesmeyle de birlikte durgunlugun azalmakta ve ücretlerin hizli bir sekilde yükselmekte oldugunu aktardi.

- Omicron varyanti hakkinda ilk kez degerlendirmede bulundu

Fiyat istikrari hedefine bagli olduklarinin altini çizen Powell, "Araçlarimizi, hem ekonomiyi hem de güçlü bir isgücü piyasasini desteklemek ve yüksek enflasyonun kalici hale gelmesini önlemek için kullanacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

Powell, Omicron varyantina ilk kez deginerek, "Kovid-19 vakalarindaki son artis ve Omicron varyantinin ortaya çikmasi, istihdam ve ekonomik faaliyet üzerinde asagi yönlü riskler olusturuyor ve enflasyon için belirsizligi artiriyor." ifadesini kullandi.

Salginla ilgili daha fazla endisenin insanlarin çalisma istegini azaltabilecegini ve bunun da is gücü piyasasindaki ilerlemeyi yavaslatabilecegini belirten Powell, bu durumun, tedarik zinciri aksamalarini da yogunlastirabilecegini kaydetti.

Powell, Fed olarak istihdamda tam toparlanmayi desteklemek ve fiyat istikrari hedefine ulasmak için ellerinden gelen her seyi yapacaklarini vurguladi.
Kaynak: AA