DSÖ'den Omicron Varyanti Nedeniyle Seyahat Kisitlamasina Giden Ülkelere Tepki

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) omicron varyantinin görüldügü ülkelere yönelik seyahat kisitlamasi uygulayan ülkelere, "Bazi üye ülkelerin genelleyici ve toptan tedbirlere basvurmasini endiseyle karsiliyorum." sözleriyle tepki gösterdi.

Cenevre'de DSÖ'ye üye 194 ülkenin temsilcilerine hitap eden Ghebreyesus, omicron varyantina iliskin son gelismeleri degerlendirdi.

Ghebreyesus, yeni varyanta iliskin gelismeleri son derece ciddiye aldiklarini, üye ülkelerin de ayni ciddiyeti göstermesi gerektigini ifade etti.

Omicron varyanti nedeniyle kimsenin sasirmamasi gerektigini belirten Ghebreyesus, "Daha önce tekraren söyledigim gibi pandemi devam ettigi ve asilamada esitlik saglanmadigi sürece virüsün tahmin edemeyecegimiz sekilde mutasyona ugramasina daha çok imkan taninacaktir." dedi.

Ghebreyesus, "Omicron'un bulasiciligi, siddeti ve bu varyanta karsi test ve asilamalarin etkililigine dair hala cevaptan yoksun çok sorularimiz var. Sekreterligimiz, bu konudaki bilgi eksikligini kapatmak için ilgili ortaklariyla çalismalarini sürdürmektedir." diye konustu.

- Güney Afrika ve Bostvana, dogru olani yaptigi için cezalandiriliyor

Güney Afrika Cumhuriyeti ve Bostvana'ya, varyanti çabuk tespit edip DSÖ'ye raporladiklari için tesekkür eden Ghebreyesus, "Bu ülkelerin dogru olani yaptiklari için cezalandirilmasi beni derinden endiselendiriyor." ifadesini kullandi.

Ghebreyesus, varyantin ortaya çiktigi ülkelerden uçuslari iptal eden ülkelere yönelik, "Henüz tamamen anlamadigimiz bir varyanta karsi vatandaslarini korumak isteyen ülkeleri çok iyi anliyorum, fakat bazi üye ülkelerin delillere dayanmayan ve sadece adaletsizligi daha kötü hale getirecek genelleyici ve toptan tedbirlere basvurmasini ayni sekilde endiseyle karsiliyorum." degerlendirmesinde bulundu.

Üye ülkelere, varyanta karsi akilci bir yaklasimla tedbir almak ve asilamada küresel esitligi saglamak için çalismalari hizlandirma çagrisinda bulunan Ghebreyesus, "Varyant ile küresel mücadele, sakin, es güdümlü ve uyumlu bir sekilde verilmelidir." dedi.

Ghebreyesus, dünyanin ayni zamanda Kovid-19'un delta varyantiyla mücadele ettigini hatirlatarak, "Bulasiciligi önleyen tedbirler uygularsak ayni zamanda omicron ile de mücadele eder, daha çok hayat kurtaririz." diye konustu.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 25 Kasim'da Dünya Saglik Örgütü tarafindan "omicron" olarak isimlendirilen B.1.1.529 varyantinin tespit edildigi bildirilmisti.

Aralarinda Türkiye'nin de bulundugu çok sayida ülke, omicron varyanti nedeniyle Güney Afrika'ya seyahat yasagi uygulama karari almisti.

Kaynak: AA