Çorum'u Susuzluktan Koçhisar Isale Hatti Kurtaracak

Çorum Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin: 'Günlük ihtiyacimiz olan 50 bin ton suyun 30 bin tonunu kuyulardan aliyoruz. Sehrimizde su anda 3 barajimizda 700 bin metreküp su kaldi. Sadece barajlardan su alsak 10 günlük suyumuz kalmisti' 'Sehrimizde tüm Türkiye'de oldugu gibi son birkaç yildir ciddi bir kuraklik var. Yagis oranlarimiz çok düsük. Kurakliga karsi tedbirler almamiz gerekiyordu. Koçhisar Isale Hatti Projemiz bu anlamda bize ilaç gibi gelecek, su sorununu çözecek, öncelik verdigimiz bir projedir' 'Artik son baglanti noktalari yapiliyor. Insallah gelecek hafta sehrimizi su probleminden kurtarmis olacagiz'

KEMAL CEYLAN - Kurakliktan en çok etkilenen illerden Çorum'da, Belediyenin 2020'nin mayis ayinda baslattigi 53 kilometrelik Koçhisar Isale Hatti projesinin yüzde 99'u tamamlandi.

Meteoroloji Genel Müdürlügünün 2020 Türkiye kuraklik haritasinda Amasya ile birlikte siyah renkle gösterilen Çorum'da son 40 yilin en kurak dönemi yasaniyor.

Türkiye'nin 2020'de en az yagis alan ili olarak belirlenen Çorum'da barajlardaki su rezervleri kritik seviyelere ulasirken Çorum Belediyesi, Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü ile koordineli yürüttügü çalismalarla vatandaslari susuz birakmamak için kritik projeleri hayata geçiriyor.

2020'nin Nisan ayinda 83 milyon lira bütçeyle ihale edilen Koçhisar Isale Hatti Projesi'nde insa çalismalari ayni yilin ekim ayinda basladi. Proje kapsaminda Alaca ilçesindeki Koçhisar Baraji'ndan kent merkezindeki OSB'de kurulu Su Aritma Tesisi arasina 53 kilometre boru hatti dösendi.

Çorum Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin, yaklasik yüzde 99'unun tamamlandigi proje kapsaminda Alaca ilçesine bagli Küre köyü yakinlarinda kurulan Terfi Istasyonu'ndaki çalismalari yakindan takip ediyor.

- "Sehrimizde su kesintisine gitmemek için büyük mücadele verdik"

Asgin, AA muhabirine, Türkiye'nin en kurak illerinden Çorum'da vatandaslarin temiz su sikintisi çekmemesi için olaganüstü mücadele verdiklerini söyledi.

Kentteki barajlarin neredeyse kurumasina ragmen henüz su kesintisine gitmediklerini belirten Asgin, sunlari dile getirdi:

"Bir taraftan günlük su ihtiyacimizi karsilayacak yeni su kuyulari açarken, diger yandan da gelecek 50 yil su ihtiyacimizi karsilayacak büyük projeleri hayata geçirdik. Sehrimizde su kesintisine gitmemek için büyük mücadele verdik. Son birkaç ayda yaklasik 5 milyon lira bütçeyle açtigimiz yeni kuyularla birlikte 15 kuyudan su temin ediyoruz. Günlük ihtiyacimiz olan 50 bin ton suyun 30 bin tonunu kuyulardan aliyoruz. Sehrimizde su anda 3 barajimizda 700 bin metreküp su kaldi. Sadece barajlardan su alsak, 10 günlük suyumuz kalmisti. Vatandaslarimiza su problemi yasatmadik. Bundan sonra da kisa vadede su problemi yasatmamayi umuyoruz."

Koçhisar Isale Hatti'nin Terfi Istasyonu'nda son borularin birbirine baglanmakta oldugunu ifade eden Asgin, "Sehrimizde tüm Türkiye'de oldugu gibi son birkaç yildir ciddi bir kuraklik var. Yagis oranlarimiz çok düsük. Kurakliga karsi tedbirler almamiz gerekiyordu. Koçhisar Isale Hatti Projemiz bu anlamda bize ilaç gibi gelecek, su sorununu çözecek, öncelik verdigimiz bir projedir." diye konustu.

Asgin, kent için hayati öneme sahip projenin hayata geçirilmesinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ve milletvekillerinin yogun emeginin oldugunu vurguladi.

- "Önümüzdeki günlerde 53 kilometreden gelecek suyu sehrimizle bulusturacagiz"

Devletin ve milletin el ele vererek, yüklenici firmanin da rekor sayilabilecek sürede projeyi tamamladiginin altini çizen Asgin, söyle devam etti:

"Önümüzdeki günlerde 53 kilometreden gelecek suyu sehrimizle bulusturacagiz. Sehrimizin su problemini insallah el birligiyle çözmüs olacagiz. Terfi Istasyonunda günlük 50 bin metreküp su basma kapasiteli 4 su motorumuz var. Sehrimizin günlük su ihtiyacini karsiliyor. Koçhisar Isale Hatti Projesi'nin ne kadar büyük ve kiymetli oldugu buradan anlasilacaktir. Artik son baglanti noktalari yapiliyor. Insallah gelecek hafta organize sanayi bölgesindeki aritma tesisine son kaynak yapilmak suretiyle baglantimizi yapmis ve sehrimizi su probleminden kurtarmis olacagiz."

Suya yatirim yapmaya devam edeceklerini anlatan Asgin, OSB'deki aritma tesisi, tesis ile kent merkezi arasindaki ishale hattinin kapasite artirimi, Terfi Istasyonu'nun enerji ihtiyacini giderecek günes ve hidroelektrik santrali gibi projelere hazirlandiklarini anlatti.

Asgin, "Bu saydigim yatirimlarin maliyeti 700 milyon lira. Yani biz birkaç yil içinde sehrimizde suya, aritmaya 700 milyon lira civarinda devlet, millet, belediye el birligiyle yatirim yapmis olacagiz. Çünkü su hayattir, suyun olmadigi yerde hayat yoktur. Bütün canlilar için yasam kaynagidir. Dolayisiyla öncelikli isimiz hemserilerimizin su temininde sorun yasamamasi. Bunun için de ekibimizle gece gündüz çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Iklim degisikligi ve küresel isinmayla ilgili önlemlerimizi almak zorundayiz"

Kurakligin küresel isinmadan kaynaklandigina, dolayisiyla iklim degisikligiyle de mücadele etmek durumunda olduklarina isaret eden Asgin, sunlari kaydetti:

"Küresel isinma ve kuraklik su anda dünyanin en ciddi problemlerinden. Hatta Çevre ve Sehircilik Bakanliginin ismi Çevre, Sehircilik ve Iklim Bakanligina dönüstü. Bu, Cumhurbaskanimizin konuya verdigi önemi gösteriyor. Sadece su temini ya da kuraklikla degil, birçok noktada iklim degisikligi ve küresel isinmayla ilgili önlemlerimizi hem hükümet hem de yerel idareler bazinda almak zorundayiz. Çorum'da da bunun güzel örneklerini veriyoruz. Bölgesel olarak daha kritik bir noktadayiz. Amasya'nin Türkiye'de yagisin en azaldigi, Çorum'un ise kurakligin en çok yasandigi yer oldugu tespit edildi. Dolayisiyla ülke olarak bununla mücadele edecegiz ama Çorum olarak daha özel çalismalar yürütmemiz gerekiyor. Bir yandan yesil dokuyu güçlendirirken, diger yandan da yagmur sularinin daha etkin depolanip kullanimini saglamak için hazirlik yapiyoruz."

Kaynak: AA