Edirne'de 'AB Türkiye Gençlik Iklim Forumu' Düzenlendi

Prof. Dr. Murat Türkyilmaz: 'Mikroplastik sorunu pek konusulmuyor ancak çok önemli, tek kullanimlik her sey dünyayi öldürüyor''2050 yilinda ise 7 milyar insanin susuz kalacagini bilim insanlari öngörüyor'

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Murat Türkyilmaz, tek kullanimlik her ürünün doga ve çevreye zarar verdigini söyledi.

AB Iklim Diplomasisi Haftasi kapsaminda, AB Türkiye Delegasyonu destegiyle Trakya Üniversitesi isbirliginde Edirne AB Bilgi Merkezi tarafindan "AB Türkiye Gençlik Iklim Forumu" düzenlendi.

Prof. Türkyilmaz, TÜ Devlet Konservatuari Sanat Egitim ve Gösteri Merkezi'nde gerçeklesen etkinlikte mikroplastiklerin ekosisteme önemli zararlari oldugunu dile getirdi.

Mikroplastiklerin 5 milimetre boyutundan küçük plastikler oldugunu denizlerde ve nehirlerde yogun sekilde bulundugunu belirten Türkyilmaz, tek kullanimlik her ürünün çevre kirliligine neden oldugunu vurguladi.

- "Kuraklik artiyor"

Doga ve çevrenin korunmasi gerektigini aktaran Türkyilmaz, sunlari kaydetti:

"Mikroplastik sorunu pek konusulmuyor ancak çok önemli, tek kullanimlik her sey dünyayi öldürüyor. Eskiden mendil kullaniliyordu, simdi tek kullanimlik kagit mendil kullaniliyor. Kagit mendil için agaçlari kesiyoruz, ormanlar yok olunca çöllesiyoruz. Dünyanin çöllestigi bir gerçek. Mikroplastikler çok küçük gibi görünüyor ama zararlari büyük. Dünyadaki tüm mikroplastiklerin hepsini toplasak bir kita olusturuyor. O kadar büyük bir sorun."

Türkyilmaz, iklim degisikligine bagli olarak kurakligin arttigini ve dünyanin giderek çöllestigini ifade etti.

Bilim insanlarinin 2025 yilinda 2 milyar kisinin susuzluk sikintisiyla karsi karsiya kalacagini öngördügüne dikkat çeken Türkyilmaz, söyle devam etti:

"2050 yilinda ise 7 milyar insanin susuz kalacagini bilim insanlari öngörüyor. 2100 yilinda ise insanoglunun yasayabilecegi bir ortam olmayacagi öngörüsünde bulunuluyor. Bunun tamami çevreyle ilgili, çünkü iklim degisiyor.

Her yapilan yanlis sey dogayi ve çevreyi bozuyor. Doganin dengesi bozulunca iklim degisiyor. Sicaklik artisi yasanmaya devam ediyor. Iklim degistikçe, sicaklik arttikça türler yok oluyor. Her türün var olmasinda bir sebep var ve dünyaya faydasi var. Her bir canlinin dünya için çok önemi var ve biz giderek bu türleri kaybediyoruz. Insanin yasamasi için çevreyi korumamiz lazim."

Edirne Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Recep Zipkinkurt ise iklim krizinin büyük bir sorun oldugunu ve gerekli önlemlerin bir an önce alinmasi gerektigini belirtti.

Programda, iklim, egitim, iletisim ve adalet temalarinda grup çalismalari ve atölyeler düzenlendi.

Kaynak: AA