ROP Taramasinin Önemi

Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Serdar Aktas, “Prematüre retinopatisi, erken dogan bebeklerde retinayi besleyen kan damarlarinin tam olarak gelismemis olmasi sebebiyle meydana gelen ve zamaninda tedavi edilmedigi takdirde körlükle sonuçlanabilen çok ciddi bir göz hastaligidir” diye konustu.

ROP Taramasinin Önemi
Retina, gözümüzün görmesini saglayan sinir tabakasi oldugunu ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Serdar Aktas, “Kisaca ROP olarak adlandirilan prematüre retinopatisi, erken dogan bebeklerde retinayi besleyen kan damarlarinin tam olarak gelismemis olmasi sebebiyle meydana gelen ve zamaninda tedavi edilmedigi takdirde körlükle sonuçlanabilen çok ciddi bir göz hastaligidir. Dogum haftasi ve agirligi düsük olan tüm erken dogan bebeklerin düzenli araliklarla ROP tarama muayenelerinin yapilmasi gerekmektedir. ROP taramasi, bu konuda egitim almis olan göz doktoru tarafindan ROP’un teshisi için yapilan göz muayenesidir. Gebelik yasi 32 hafta ve altinda veya dogum agirligi 1,5 kilogram ve altinda dogan tüm bebekler ile gebelik yasi 35 haftadan küçük veya dogum agirligi 1,5 kilogramdan büyük olup kalp ve solunum destek tedavisi uygulanmis ve bebegi takip eden doktorun ROP açisindan riskli gördügü tüm bebeklerin taranmasi önerilir” dedi.

ROP, bebegin dogum haftasi ve kilosu ne kadar küçükse o kadar daha sik görülmekte ve hastaligin siddeti o derecede arttirdigini belirten Aktas, “Örnegin, 32 haftadan önce dogan bebeklerin yüzde 35’inde ROP gelisirken, 28 haftadan önce dogan bebeklerin yüzde 52’sinde ROP gelismektedir. Dogum agirligi 1,5 kilogram ve altinda olan bebeklerin ise yüzde 42’sinde ROP gelismektedir” diye konustu.

Erken dogan bebekte retinanin kan damarlari gelisimini tamamlayamadigini ifade eden Dr. Aktas, “Dogum sonrasindaki süreçte bebegin genel durumu iyiyse, yogun bakim sartlari iyi ve akciger gelisimi yeterli ise bu damarlar gelisimlerini normal olarak tamamlayabilirler. Ancak bu faktörler kötü ise damar gelisimi duraklar ve anormal damarlar gelismeye baslar. Bu durum ciddi oldugunda tedavi uygulanmazsa retina hasari sonucunda görme kayiplari ve körlük gelisebilir. ROP tedavisi hastaligin evresine göre uygulanir. Evreleme ise damar gelisimi ve retina hasarina göre belirlenir. Evre 1 ve 2 ROP kendiliginden gerileyip kaybolabildigi için tedavi gerektirmez. Ancak damarlanma tamamlanana kadar takip etmek gerekir. Evre 3 ve arti hastaliginda damarlarda ileri derecede bozulma oldugundan mümkün olan en kisa zamanda acil olarak tedavi uygulanmalidir. Tedavi olarak Lazer tedavisi veya anti-VEGF ilaç (Bevacizumab / Ranibizumab) enjeksiyonu yapilir. Evre 4 ve 5 olgularinda ise retina tabakasinda ayrisma vardir ve ancak vitrektomi ameliyati ile tedavi edilebilmekte fakat ciddi görme kayiplari olusabilmektedir. Tedavi uygulanmis olsun veya olmasin ROP geçirmis bebeklerde kirma kusurlari, sasilik ve göz tembelligi gibi problemler daha sik görüldügünden tüm prematüre bebeklerin düzenli araliklarla takip edilmeleri gerekmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA