Asik Veysel Alani'nda 'Yagmur Suyu Hasadi' Basladi
Izmir Büyüksehir Belediyesi, "Yagmur Suyu Hasadi Projesi"nin ilk örnegini hayata geçirdi. 245 dönüm büyüklügündeki Asik Veysel Alani’nda baslayan yagmur suyu hasadi ile aylik 80 bin metreküp su tasarrufu saglaniyor.

“Çok ciddi su tasarrufu saglayacagiz”
IZSU Genel Müdürlügü Su Isale ve Dagitim Dairesi Baskani Ibrahim Gürbüz, dünyayi etkisi altina alan küresel isinma ve iklim krizinin, su kaynaklarinin gittikçe kitlasmasina neden oldugunu ve su kaynaklarinin dogru kullanilmasini gerekli kildigini belirterek “Baskanimiz Tunç Soyer’in vizyonu dogrultusunda IZSU Genel Müdürlügü de bu alanda ciddi çalismalar yapiyor. Içme suyu kaynaklarimizin kisitli olmasi, içme suyu kaynaklarinin abonemize ulastirmasi için de çok ciddi maliyetler olusturmasi Asik Veysel Alani gibi çok genis yesil alanlarin alternatif sulama yöntemleriyle sulanmasini zorunlu hale getirdi. Bu alanin aylik 80 bin metreküp civarinda sulama suyu kullanimi var. Çok ciddi bir oran. Asik Veysel Alani’nda yaptigimiz çalisma, bu anlamda bir ilki olusturuyor” dedi.
Yagmur sulari depoda toplaniyor
Havuz Izmir’in çati suyunu, buz pateni salonunun tahliye ve çati sularinin, alandaki kullanma sularinin ve ayrica dereden gelen yagmur sularini bir depoda topladiklarini belirten Gürbüz, sunlari söyledi: “Topladigimiz bu suyla yesil alanlari suluyoruz. Bunun için bin 200 metre uzunlugunda sebeke borusu dösedik. Aylik 80 bin metreküp su demek, günlük 2 bin 700 metreküp suya tekabül eder. Bu pek çok yerlesimin içme suyunu karsilayabilecek bir orandir. Izmir’de çok güzel yesil alanlar var, bunlarin sulanmasi için yagmur suyu hasadini kullanmaya basladigimizda, alternatif sulama kaynaklari olusturdugumuzda içme suyu kaynaklarimizda çok ciddi tasarruf yapacagiz. Hem bizim maliyetimiz, hem de sulama maliyeti açisindan katkilari olacak.”
