Erzurum'un Tescilli Ispir Ve Hinis Fasulyeleri Tüketiciden Yogun Talep Görüyor

Il Tarim ve Orman Müdürü Osman Akar: 'Piyasada fasulye 67 liradan belki pazar bulamazken bizim su anda Hinis ve Ispir fasulyelerimiz yaklasik 45 lira civarindaki fiyatlarla yok satiyor' Yöresel ürün saticisi Zülküf Yesilbas: 'Ispir fasulyesinin tadi özellikle yüksek rakimlarda yetistigi için çok güzel. Ispir fasulyesi diger fasulyelere göre erken pisiyor ve kabuk atmiyor'

HILMI TUNAHAN KARAKAYA - Erzurum'un bereketli topraklarinda yetistirilen, tadi ve aromasiyla adindan söz ettiren Ispir ve Hinis fasulyeleri kilogrami yaklasik 45 lira olmasina ragmen yogun talep görüyor.

Dogu Anadolu'da Pasinler Ovasi gibi verimli arazileriyle öne çikan Erzurum, seker pancari, misir, ayçiçegi, yem bitkilerinin yani sira fasulye üretiminde de adindan söz ettiriyor.

Ispir ile Hinis ilçelerinde yetistirilen ve Cografi Isaret Tescil Belgesi alarak markalasan meshur fasulyelerle Erzurum, Türkiye'de bu sektörde en fazla üretim yapilan 13. il konumunda.

Tarim ve Orman Bakanligi ile Valiligin çiftçilere yönelik tohum, makine ve egitim destekleriyle üretim alani 14 bin dekara ulasan fasulyelerden yilda 3 bin ton civarinda rekolte elde ediliyor.

Yurdun çesitli illerinde satisa sunulan ve tüketiciden yogun talep gören bu fasulyeler tadi, aromasi ve erken pismesiyle begeni topluyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Osman Akar, AA muhabirine, bölgenin hayvancilikta oldugu gibi tarimsal alanda da önemli potansiyelinin bulundugunu belirtti.

Erzurum'un fasulye üretiminde de gün geçtikçe söz sahibi oldugunu ifade eden Akar, söyle konustu:

"Bu fasulyeler yöreye has. Tat, aroma, fasulyenin piskinligi ve kabuk atmasi bakimindan çok tercih ediliyorlar. Piyasada fasulye 6-7 liradan belki pazar bulamazken bizim su anda Hinis ve Ispir fasulyelerimiz yaklasik 45 lira civarindaki fiyatlarla yok satiyor."

- Fasulye üretimi devletin destegiyle artiyor

Akar, Tarim ve Orman Bakanligi ile Valiligin çiftçilere yönelik tohum, makine ve egitim destekleriyle fasulye üretiminde önemli bir yere geldiklerini belirterek, üretim alaninin artmasi için çalismalarin devam ettigini dile getirdi.

Osman Akar, "Erzurum'da yaklasik 1000 ton civarinda Ispir fasulyesi üretimimiz var. Ama belki de piyasada ülke genelinde üretilen 5 bin ton civarinda Ispir fasulyesi satiliyor. Ancak Ispir ve Hinis ilçelerimizde üretilen fasulyenin tadini hiçbir yer veremez. Cografi isaret almis bu ürünlerimizi önümüzdeki süreçte potansiyelini arttirip daha katma degerli bir ürün haline getirme yolunda çalismalarimiz var. Buna yönelik Bakanligimizda artik ulusal bir proje haline getirdigimiz 'Hinis-Bir' adli projemiz var. Bu projemizle her yil çitçilerimize farkli kategorilerde destek verecegiz. dedi.

Erzurum'da üretilen Ispir ve Hinis fasulyeleri ile diger illerde ayni adla üretilen fasulyelerin birbirine çok benzedigini aktaran Akar, sunlari kaydetti:

"Bu isin içinde olmayan, üretimini yapmayan veya bu konuda uzman olmayan kisilerin bunlari birbirinden ayirt etmesi çok güç. Üzerlerindeki damarlardan veya büyüklügünden ancak anlasilabilir. Buna yönelik uzman arkadaslarimiz baktiginda ya da üreticiler baktiginda bunu algilayabiliyor. Ama direkt olarak vatandasin bunun ayirt etmesi zor açikçasi."

- Yüksek rakim fasulyenin lezzetine lezzet katiyor

Kentte yaklasik 30 yildir yöresel ürün saticiligi yapan Zülküf Yesilbas da "Ispir fasulyesinin tadi özellikle yüksek rakimlarda yetistigi için çok güzel. Ispir fasulyesi diger fasulyelere göre erken pisiyor ve kabuk atmiyor." diye konustu.

Yesilbas, Hinis fasulyesinin de yüksek rakim ve temiz suda yetistigi için çok kaliteli oldugunu belirtti.

Kaynak: AA