Katar Ve Ingiltere, 11. Ortak Hawk Filosunun Açilisini Yapti

Katar ve Ingiltere, Ingiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin Kuzey Yorkshire'daki Leeming üssünde 11. Ortak Hawk Filosunun açilisini yapti.

Düzenlenen törene katilan Katar Savunma Bakani Halid bin Muhammed el-Atiyye, Twitter hesabindan açiklama yapti. Filonun Katar Emirlik Hava Kuvvetleri ile Ingiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri arasindaki ortak operasyon ve koordine kapasitesini artirmada ayrilmaz bir unsur oldugunu belirten Atiyye, filonun barisin korunmasi ve askeri çabalarda daha güçlü is birligi ve yakinlasma saglayacagini kaydetti.

Atiyye, filonun Katar Emirligi Hava Kuvvetlerinin amblemini tasidigini hatirlatarak "Katarli ve Ingiliz pilotlarin Hawk T2 egitim uçaginin en son modelini kullanarak birlikte egitim almalarini saglayacagina" dikkati çekti.

Atiyye, Hava üssünü ziyaretinde Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace ile de görüstü. Görüsmede ortak öneme sahip konular ele alindi.

Geçen Nisan ayinda, iki ülke hava kuvvetleri arasinda var olan ortakligin genisletilmesi hedefiyle bir protokol imzalanmisti.

Katar Hava Kuvvetleri ile Ingiltere Hava Kuvvetleri arasinda is birliginin güçlendirilmesi hedefiyle 2018'de ortak filo olusturulmustu. Ingiltere'nin Ikinci Dünya Savasi'ndan bu yana baska bir devletle ilk kez ortak filo olusturdugu ifade ediliyor.

Katar ile Ingiltere arasinda Aralik 2017'de Doha'da imzalanan 24 Typhoon tipi savas uçagi satis anlasmasi, 9 Hawk MK167 egitim uçaginin eklenmesiyle 18 Eylül 2019'da yürürlüge girmisti.

Uçaklarin teslimine 2022'de baslanmasi planlanirken bundan önce söz konusu egitimlerle 20 Katarli pilotun egitimlerinin tamamlanmasi hedefleniyor. Adi geçen savas uçaklari ve egitimlerin de içinde yer aldigi savunma paketinin 6 milyar sterling maliyeti oldugu kaydediliyor.

Kaynak: AA