Islam Düsüncesinde Bilgi-Ahlak Konulu Konferans Düzenlendi

Atatürk Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi tarafindan, önceki dönem Diyanet Isleri Baskani olan Islam Düsünce Enstitüsü (IDE) Baskani Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katilimiyla “Islam Düsüncesinde Bilgi-Ahlak” konulu konferans çevrim içi (online) olarak gerçeklesti.

Islam Düsüncesinde Bilgi-Ahlak Konulu Konferans Düzenlendi
Programda bilginin amacina, tarihsel sürecine yer verildigi gibi bu süreç zarfinda bilginin anlam ve degerine, dijitallesme çaginda bilginin ne manaya geldigine dijitallesmeyle birlikte ahlak kavraminin ihtiyacina vurgu yapildi.

Açilis konusmasini Atatürk Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Musa Bilgiz’in yaptigi programda, Prof. Dr. Mehmet Görmez Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bir hadisine atifta bulunarak konusmasina söyle basladi: “Allah’im bize faydali olacak bilgiler lütfeyle, ögrendigimiz ilimlerle faydalanmayi bize nasip eyle, ilmimizi fehmimizi artir, bizi salih kullarina ilhak eyle.”

“Bilgi- Ahlak” iliskisi basligi altinda bazi hususlara deginen Görmez, ilimle istigal edenlerin; insan bilgi iliskisi, bilgi güç, bilgi iktidar ve bilgi egitim iliskisi konularinda kisinin hayatta yaptiklari çalismalara ara verip muhasebe etmesi gerektigini ve en önemlisi de bu bilginin Allah’in kitabini ögrenmeye ve ögretmeye çalisan, dini bilgileri tahsil edenlerin daha sik yapmalari gerektigini söyledi.



Dijitallesme Döneminde Bilgi Kavrami Ele Alindi

Bilginin dijitallesme dönemiyle artik metaya dönüstügünü, ama ilim kavraminin bizim dünyamizda deger yüklü bir kavram oldugunu, Kur’an-i Kerim’de ve sünnette ilim kavraminin asla bir meta, malumat ve veri olmadigini, aksine içinde mana oldugunu söyleyen Görmez, ilmin asil gayesinin insani hakikate, salih amele ve yüce bir ahlaka götürme amaci güttügünü ve bütün ayetlerde de bunun görülebilecegini aktardi.

Dijitallesmenin yayginlasmasiyla birlikte bilgi kaosuyla karsi karsiya kalindigini, bunun da ilmi deger içermeyen bir malumata dönüstürdügünü belirten Prof. Dr. Görmez: “Böylece insanlar enformasyon bombardimani içinde yasiyorlar ve dijitallesmeyle birlikte bir cehalet mühendisligi ile karsi karsiya kaliyorlar. Meta haline gelen bilgi ahlaktan ve degerden uzaklasiyor ancak bilgi muhakkak ki ahlaki degerler gözetilerek üretilmeli. Aksi takdirde dijitallesme ile birlikte, ahlaki sinirlari zorlayan bir bilim ile birlikte tele gözetim ve denetime maruz kaliniyor” seklinde konustu.

Birçok akademisyen ile ögrencinin yer aldigi ve Prof. Dr. Mehmet Görmez’e yöneltilen sorularla devam eden program, Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Musa Bilgiz’in desteklerinden dolayi Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli ile tüm katilimcilara tesekkür etmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA