Filistin'den Israil'in Dogu Kudüs'te Yeni Yasa Disi Yerlesim Birimi Insasini Onaylamasina Tepki

Filistin Disisleri Bakanligi, Israil'in, isgal altindaki Dogu Kudüs'te 10 bin haneli yeni yasa disi Yahudi yerlesim insasini onaylamasina tepki gösterdi.

Bakanliktan, Israil'e bagli Kudüs Belediyesi Bölge Planlama ve Insa Komitesi'nin bugün aldigi karara iliskin yazili bir açiklama yapildi.

Israil'in, "yerlesim birimini genisletmek için Uluslararasi Kudüs Havalimani arazisinde 10 bin yeni yerlesim konutunun insasina onay vermesini kinadiklari" aktarilan açiklamada, Israil'in planinin, Kudüs'ün tarihi, yasal ve demografik yapisini degistirmeyi amaçladigi ve Filistin devletinin baskenti olacak kenti, gelecekte yapilmasi muhtemel herhangi bir müzakereden çikarma çabalari kapsaminda oldugu kaydedildi.

Açiklamada, plandan duyulan endise ifade edilerek, uluslararasi toplum ve ABD yönetimine Yahudi yerlesim projelerinin durdurulmasi için acil müdahale çagrisi yapildi.

- Israil, yasa disi yerlesim yeri için geçmiste de girisimde bulunmustu

Israil basininin bugün, Ordu Radyosu'ndan aktardigi habere göre, Israil'in Kudüs Belediyesi'ndeki ilgili bir alt komite, Dogu Kudüs yakinlarinda bulunan ve 2000'lerin basindaki Ikinci Intifada'dan bugüne atil durumda bekleyen Uluslararasi Kudüs (Atarot) Havalimani çevresinde 10 bin haneli yasa disi Yahudi yerlesim yeri insasi için ilk onayi vermisti.

Israil söz konusu yasa disi yerlesim yeri için geçmiste girisimde bulunmus ancak uluslararasi baski karsisinda geri adim atmisti.

Israilli sivil toplum örgütü Baris Simdi (Peace Now), Dogu Kudüs yakinlarindaki yerlesim yerine iliskin Israil'in havalimani bölgesini kamu arazisi olarak saydigini ancak bu topraklarin bir kisminin Filistinlilerin özel mülkü olduguna dikkat çekmisti.

Israil'in 1967'de isgal ettigi Dogu Kudüs ve Bati Seria'da 250'den fazla yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 450 bini Bati Seria'da 150 bin kadari Dogu Kudüs'te olmak üzere yaklasik 600 bin Yahudi yerlesimci, isgal altinda yasayan Filistinliler için hayati daha da zor hale getiriyor.

Uluslararasi hukuka göre, isgal altindaki Filistin topraklarinda bulunan tüm Yahudi yerlesim birimleri yasa disi kabul ediliyor.

Kaynak: AA