Burkina Faso Disisleri Bakani Barry'den Fransiz Konvoyunu Durduran Halka Sükunet Çagrisi Açiklamasi

'Düsmani karistirmamak lazim. Fransa terörle mücadelede daima bizim yanimizda yer aldi'

Burkina Faso Disisleri Bakani Alpha Barry, Burkina Faso'dan geçisi sirasinda bölge halki tarafindan durdurulan Fransiz askeri konvoyuyla ilgili patlak veren protestolar nedeniyle sükunet çagrisi yapti.

Disisleri Bakani Barry, baskent Vagadugu'ya 100 kilometre mesafedeki Kaya kentinden 18 Kasim'daki geçisi esnasinda bölge halkinin tepkisine neden olan ve durdurulan Fransiz askeri konvoyuna iliskin basina açiklamalarda bulundu.

Barry, Nijer üzerinden Mali'nin Gao sehrindeki Fransiz üssüne ulasmaya çalisan konvoyda anormal bir durum olmadigini ve daha önce de Fransiz askeri konvoylarinin Burkina Faso'dan geçtigini söyledi.

Fransa ile Burkina Faso arasinda dostluk ve is birlikleri bulundugunu animsatan Barry, Fransiz askerlerinin iddia edildigi gibi terörist gruplara silah tasimadigini, hükümetin konvoyun geçisinden haberdar oldugunu kaydetti. Barry, bölge halkina sükunet ve sagduyu çagrisi yaparak iki ülke arasindaki anlasmalar uyarinca son yillarda 20 Fransiz askeri konvoyunun ülkeden geçtiginin altini çizdi.

Ülkede geçen hafta düzenlenen terör saldirilari nedeniyle halkin öfkesini anladigina vurgu yapan Barry, "Düsmani karistirmamak lazim. Fransa terörle mücadelede daima bizim yanimizda yer aldi." dedi.

- Internet kesintisi 96 saat daha sürecek

Öte yandan konvoy krizi nedeniyle 20 Kasim'da baslayan ve 96 saat sürecegi belirtilen mobil internet kesintisinin de 24 Kasim yerel saat ile 20.00'den baslayarak 96 saat daha sürecegi duyuruldu.

Iletisim Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, "ulusal savunma ve kamu güvenligi" nedeniyle mobil internetin 96 saat daha kullanim disi olacagi kaydedildi. Açiklamada, kesintiden sabit internet hizmetinin etkilenmeyecegi vurgulandi.

- Konvoy krizi

Fildisi Sahili'nden yola çikan, önce Nijer'in baskenti Niamey ardindan Mali'nin Gao kentine gitmeyi hedefleyen 60 kamyon ve 100 askerin bulundugu konvoy, 18 Kasim'da Burkina Faso'nun Kaya kentinde bölge halki tarafindan durdurulmustu. Lojistik ekipman tasiyan konvoyun terörist gruplara yardim götürdügüne inan bölge halki, konvoyun önünü keserek geçisini engellemisti.

Yaklasik 72 saat hareket etmesine izin verilmeyen konvoy 20 Kasim'i 21 Kasim'a baglayan gece ülkeden ayrilmisti. Bu sürede bölge halki sokaga çikarak Fransa'nin bölgedeki varligini protesto etmisti. Kalabaligin dagilmasi ve konvoyun geçisine izin verilmesi için havaya açilan ates nedeniyle en az 3 kisi yaralanmisti.

Kaynak: AA