Prof. Dr. Meltem Tor'dan Akciger Kanseriyle Mücadelede 'Sigarayi Birakma' Çagrisi Açiklamasi

'Sigarayi biraktiktan 10 yil sonra akciger kanseri riskinin yüzde 50 oraninda azaldigi görülmüstür.'

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, sigarayi biraktiktan 10 yil sonra akciger kanseri riskinin yüzde 50 oraninda azaldigini belirtti.

Tor, gazetecilere, 2020 yili verilerine göre Türkiye'deki yeni kanser vakalarinin yüzde 17.6'sinin akciger kanser vakalari oldugunu anlatti.

Akciger kanserinde sigaranin en önemli nedenlerden biri oldugunu dikkati çeken Tor, her 10 akciger kanseri vakasinin 8'i sigarayla baglantili oldugunu ifade etti.

Hiç sigara içmeyenler veya sigara içmeyi birakmis olanlara göre mevcut sigara içen kisilerde yeni akciger kanseri vakasi görülme orani daha yüksek oldugunu vurgulayan Tor, "Sigarayi biraktiktan 10 yil sonra akciger kanseri riskinin yüzde 50 oraninda azaldigi görülmüstür. Tütün kontrol programlarinin her seviyede uygulanmasi, benimsenmesi ve kurallara uyulmasi son derece önemlidir." dedi.

Tor, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bazi iller hava kirliligi konusunda riskli konumda. Bunlarin basinda da Zonguldak yer almakta. Bölgemizde kronik solunum yolu hastaliklarinin sik görülmesi, çevrede demir çelik ve kömür endüstri alanlarinin bulunmasi, termik santrallerin olmasi nedeniyle bu bölgede yasanan ciddi hava kirliliginin yasanmasi ve madencilerde kronik hava yolu hastaliklarinin yüksek oranda olmasi nedeniyle solunum hastaliklarindan ve akciger kanserinden ölümler de yüksek seyretmektedir.

Türkiye'de erkeklerde sigara içiminin daha yogun olmasi nedeniyle akciger kanseri vakalarinin da daha sik görüldügünü ancak kadinlarda da vaka sayisinin artis egiliminin dikkat çekici oldugunu dile getiren Tor, "Akciger kanseri maalesef sinsi bir hastalik. Hastalar doktora geç basvuruyorlar. Vakalarin yüzde 87’si ileri evre veya metastatik dedigimiz son evre hastalar." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA