Italya'da Kovid-19'La Mücadelede 'Güçlendirilmis Yesil Geçis' Sertifikasi Dönemi

6 Aralik 202115 Ocak 2022 döneminde geçerli olacak ve gerekli görülürse süresi uzatilacak sertifika, gösteri, spor etkinlikleri, restoranlarin kapali bölümleri, diskotek ve kamu törenleri için devreye aliniyor Italya Basbakani Mario Draghi: 'Yeniden normallesmeye basladik ve bunu korumak istiyoruz. Bu normalligi riske atmak istemiyoruz'

Italya Basbakani Mario Draghi, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede "Güçlendirilmis Yesil Geçis" sertifikasi döneminin uygulanmaya baslayacagi ülkede, yeniden normallesmenin ve ekonomik faaliyetlerin devamini saglamak için salginin kontrolü açisindan önemli tedbirler aldiklarini söyledi.

Draghi hükümeti, 6 Agustos'ta yürürlüge koydugu ve kapsamini zamanla sosyal faaliyetlerden çalisma hayati ve sehirlerarasi seyahatlere kadar genislettigi; asi veya son 48 saatte test yaptirmayi ya da kisa süre öncesinde Kovid-19 geçirmis olmayi belgeleyen "Yesil Geçis" sertifikasinin yeni bir versiyonunu hayata geçirecek.

Bakanlar Kurulu, bugün çikardigi son kararnameyle sadece asi yaptiranlarin ve kisa süre önce Kovid-19 geçirenlerin alabilecegi "Güçlendirilmis Yesil Geçis" sertifikasini gösteri, spor etkinlikleri, restoranlarin kapali bölümleri, diskotek ve kamu törenleri için devreye aliyor.

"Güçlendirilmis Yesil Geçis" sertifikasi, Noel ve yilbasi tatil dönemini içine alacak sekilde 6 Aralik 2021-15 Ocak 2022 döneminde geçerli olacak ve gerekli görülürse süresi uzatilacak.

Basbakan Draghi, Saglik Bakani Roberto Speranza ve Bölgesel Isler Bakani Mariastella Gelmini ile Kovid-19 salgininda 4. dalgayla mücadele ve asilama kampanyasini ayni zamanda 3. dozu hizlandirmaya yönelik son tedbirleri, basbakanlikta düzenledikleri basin toplantisiyla kamuoyuna duyurdu.

- "Çok dikkatli hareket etmek istiyoruz"

Draghi, Italya'da salginin su anda kontrol altinda oldugunu belirterek, "Italya, asi kampanyasi sayesinde Avrupa’da durumu iyi olan ülkelerden. Bugün, salginin kontrolü bakimindan önemli önlemler alindi. Geçen yilki Noel’i hatirliyorsunuz degil mi? Farkli bir Noel geçirmek istiyoruz. Italyanlarin bu yil boyunca elde ettigi kazanimlari korumak için çok dikkatli hareket etmek istiyoruz." ifadesini kullandi.

Kapanma tedbirleri sebebiyle ekonomik aktivitelerin geriledigini, çocuklarin uzaktan egitim almak durumunda kaldigini, bunlarin iyi seyler olmadigini vurgulayan Draghi, "Yeniden normallesmeye basladik ve bunu korumak istiyoruz. Bu normalligi riske atmak istemiyoruz. Bu ruhla bu yeni tedbirler alindi. Açik kalmaya devam etmek istiyoruz." diye konustu.

Draghi, Italya'nin sinir komsularinda vakalarin artisinin hizlandigina dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Italya disinda komsu ülkelerde ciddi bir durum görmekteyiz. Italya’da durum biraz daha hafif ama kötülesmekte. Asilamanin kapsami azaliyor. Bu nedenle 3. dozu 5 aydan sonra yapilmasi kararini aldik. Asilama kampanyasina büyük katilim gösteren ve simdi de 3. doza katilan Italyanlara tesekkür ediyorum. Rakamlar cesaret verici. Özgürlügümüzü korumak istiyoruz."

- Yesil Geçis belgesinin geçerlilik süresi 9 aya indirildi

Saglik Bakani Speranza, kamuoyunda "Süper Green Pass (Süper Yesil Geçis)" olarak da bilinen "Güçlendirilmis Yesil Geçis" sertifikasinin detaylarini paylasti.

Halihazirda bazi alanlarda yürürlükte olan asi yaptirma zorunlugunun, saglik sektöründe çalisan tüm personel ile polis, ordu ve tüm okul personelini kapsayacak sekilde genisletildigini bildiren Speranza, bu kararnameyle "Yesil Geçis" belgesinin geçerlilik süresinin de 12 aydan 9 aya indirildigini duyurdu.

Speranza, dün aldiklari ayri bir kararla "hatirlatma dozu" olarak da anilan 3. doz asilarin, asilama döngüsünün tamamlanmasindan 6 ay sonra degil artik 5 ay sonra yapilacagini ifade ederek, "1 Aralik itibariyla 18 yas üstü için hatirlatma dozu yaptirmak mümkün olacak." dedi.

- "Normal Yesil Geçis" belgesi, toplu tasima için zorunlu

Bölgesel Isler Bakani Gelmini de Bakanlar Kurulu olarak son kabul ettikleri kararnamenin, yeniden kapanma ve karantina tedbirlerine dönmek yerine ülkeyi açik tutmak için oldugunu söyledi.

Bu arada test yaptirma sartinin da oldugu temel düzeydeki "Normal Yesil Geçis" belgesi, yereldeki toplu tasima için de zorunlu hale getirildi.
Kaynak: AA