Bakan Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'(Kovid19 tedavisi) Molnupiravir ilacinin tedavi rehberine eklenmesine karar verilmistir. Uygun olan hasta gruplari için ilacin tedariki saglanir saglanmaz kullanima alinmasina karar verilmistir' '(Kovid19 tedavisinde kullanilan Favipiravir isimli ilaç) Bundan sonraki süreçte kullanim endikasyonuna kisinin hekimi hastanin klinik durumuna göre karar verebilecek' 'Saglik çalisanlarindan 2 doz inaktif asi olmus ve hatirlatma dozunu mRNA veya inaktif asi olanlar bir hatirlatma dozu asisi daha olabilecek.'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, "Molnupiravir ilacinin tedavi rehberine eklenmesine karar verilmistir. Uygun olan hasta gruplari için ilacin tedariki saglanir saglanmaz kullanima alinmasina karar verilmistir." ifadesini kullandi.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin ardindan yaptigi yazili açiklamada, kurulun, tedavi rehberindeki güncellemeler, cezaevlerinin durumlari, asi programi ve salginin seyri gündemiyle bir araya geldigini belirtti.

Toplantida ele alinan sonuçlari aktaran Koca, "Saglik çalisanlarindan 2 doz inaktif asi olmus ve hatirlatma dozunu mRNA veya inaktif asi olanlar bir hatirlatma dozu asisi daha istege bagli olarak olabileceklerdir." bilgisini verdi.

Koca, günlük vaka sayilarindaki duragan halin devam ettigine isaret ederek, tedbirlere hassasiyet gösterilmesiyle vaka sayilarinda düsüs saglanabileceginin belirginlestigini vurguladi.

Bu düsüsü, yüksek oranda asilanmanin kalici hale getirebilecegini ifade eden Koca, vakti gelen tüm vatandaslarin asilarini tamamlamalarinin tavsiye edildigini hatirlatti.

- Favipiravirin kullanimina hastanin klinik durumuna göre karar verilecek

Bakan Koca, salgin yönetiminde kullanilan tedavilerin yeniden degerlendirildigini aktararak sunlari kaydetti:

"Favipiravir isimli ilacin kullanimina yönelik tartismalar ele alindi. Bakanligimizin kendi topladigi veriler bilim kurulumuzda görüsülmüs, söz konusu ilacin öncelikle önemli bir yan etkisinin olmadigi açikça ortaya konmustur. Ayrica, kendi verilerimizde hafif ve orta vakalarda semptomlarin süresini kisalttigi görülmüstür.

Favipiravir, çesitli çalismalarda virüse karsi etkin oldugu düsünülerek farkli ülkelerde özellikle ayaktan hastalarda ve belli hasta gruplarinda kullanilmistir. Kullanilan hasta gruplarindaki gerçek yasam verileri degerlendirildiginde etkinligi ile ilgili çikan sonuçlara göre, daha önce belirtilen kullanimin da kaldirilarak bundan sonraki süreçte kullanim endikasyonuna kisinin hekimi hastanin klinik durumuna göre karar verebilecektir."

- "Molnupiravir ilacinin tedavi rehberine eklenmesine karar verilmistir"

Salgin kontrolünde yeni devreye giren ilaçlarin kullanimi konusunda da degerlendirmeler yapildigini anlatan Koca, su ifadeleri kullandi:

"Bilim kurulumuz daha önceki toplantilarinda 'Molnupiravir' etken maddeli ilacin kullanima alinabilecegini degerlendirmisti. Ilaca erisim için gerekli girisimler yapilmistir. Ülkemizde ilacin üretilmesi için gerekli tedbirler alinmistir. Molnupiravir ilacinin tedavi rehberine eklenmesine karar verilmistir. Uygun olan hasta gruplari için ilacin tedariki saglanir saglanmaz kullanima alinmasina karar verilmistir. Favipiravir ve Molnupiravir'in kullanimi ile ilgili yeni düzenleme tedavi rehberine eklenecektir."

Koca, ayrica Adalet Bakanligina iletilmek üzere cezaevlerinde salgin sebebiyle uygulanacak yeni kurallarin da tanimlandigini kaydetti.

Kaynak: AA