5'Inci Yargi Paketi'ni Içeren Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda Yasalasti (4)

Çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam ya da tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin islemler, Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlügünce belirlenen teslim mekanlarinda gerçeklestirilecek Çocuk teslimine dair ilam ya da tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin teslim emrine aykiri hareket edenler ile emrin yerine getirilmesini engelleyenler, bir ay içinde yapilacak sikayet üzerine, fiil suç teskil etse dahi, üç aya kadar disiplin hapsiyle cezalandirilacak Çocugun uzman veya ögretmen tarafindan yükümlüden ya da hak sahibinden teslim alindigi veya digerine teslim edildigi sirada kayda alinan ses, görüntülerin internet ortaminda yayinlanmasi nedeniyle kisilik haklarinin ihlal edildigini ileri süren ilgililer, içerigin çikarilmasi veya erisimin engellenmesini isteyebilecek.

Çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam ya da tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin islemler, Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlügünce belirlenen teslim mekanlarinda gerçeklestirilecek.

TBMM Genel Kurulunda Icra ve Iflas Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkindaki Kanun Teklifi kabul edilerek, yasalasti.

Çocuk Koruma Kanunu'nda yapilan degisiklikle teslim mekanlarina iliskin düzenleme yapiliyor.

Çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam ya da tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin islemler, Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlügünce belirlenen teslim mekanlarinda gerçeklestirilecek.

Teslim islemleri için müdürlügün talebi üzerine, valilikler ve belediyeler tarafindan elverisli teslim mekanlari belirlenecek, yoksa, olusturulacak, araç tahsis edilecek ve sürücü görevlendirilecek.

Teslim mekanlarinin belirlenmesinde, olusturulmasinda, tefrisinde, bu mekanlarin güvenliginin saglanmasinda ve teslim hizmetlerinin sunumunda, kamu kurum ve kuruluslari ile belediyeler, müdürlüge her türlü destegi saglayacak.

Çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair müdürlükçe yapilan islem ve verilen kararlara karsi, ögrenme ya da teblig tarihinden itibaren bir hafta içinde, islemi yapan müdürlügün bulundugu yer aile mahkemesine sikayette bulunulabilecek.

Mahkeme, yapilan islemlerin yerine getirilmesini durdurabilecek ya da dosya üzerinden gerektiginde ilgilileri dinlemek suretiyle ivedilikle karar verecek.

Sikayet üzerine verilen karara karsi, tebligden itibaren bir hafta içinde itiraz edilebilecek. Itiraz merci, bir hafta içinde kararini olusturacak, itirazi yerinde görürse isin esasi hakkinda karar verecek. Itiraz üzerine verilen karar, kesin karar olacak.

- Cezai yaptirimlar

Çocuk teslimine dair ilam ya da tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin teslim emrine aykiri hareket edenler ile emrin gereginin yerine getirilmesini engelleyenler, bir ay içinde yapilacak sikayet üzerine, fiil suç teskil etse dahi, üç aya kadar disiplin hapsi ile cezalandirilacak.

Çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam ya da tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin teslim emrine aykiri hareket edenler ile emrin gereginin yerine getirilmesini engelleyenler, bir ay içinde yapilacak sikayet üzerine, 3 günden 10 güne kadar disiplin hapsiyle cezalandirilacak.

Kisisel iliski kurulmasi için kendisine çocuk teslim edilen hak sahibi, ilam ya da tedbir kararinda belirtilen sürenin bitiminde çocugu belirlenen yere getirmezse, fiil suç teskil etse dahi, 3 aya kadar disiplin hapsi ile cezalandirilacak. Sikayete bakacak görevli ve yetkili mahkeme, islemi yapan müdürlügün bulundugu yer aile mahkemesi olacak.

Disiplin hapsi ile cezalandirmaya iliskin kararlar, kesinlesmesini müteakip cumhuriyet bassavciligi tarafindan infaz edilecek. Bu kararlar kesinlestigi tarihten itibaren iki yil geçtikten sonra yerine getirilemeyecek. Sikayetten vazgeçilmesi halinde ya da çocugun velayet hakki sahibine teslim edilmesi durumunda dava ve bütün sonuçlariyla beraber ceza düsecek. Aile mahkemesince verilen kararlara karsi, ilgili maddeler uyarinca itiraz edilebilecek.

Çocugun uzman veya ögretmen tarafindan yükümlüden ya da hak sahibinden teslim alindigi veya digerine teslim edildigi sirada kayda alinan ses veya görüntülerin internet ortaminda yayinlanmasi nedeniyle kisilik haklarinin ihlal edildigini iddia eden ilgililer, Internet Ortaminda Yapilan Yayinlarin Düzenlenmesi ve Bu Yayinlar Yoluyla Islenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkinda Kanun'un ilgili maddesi uyarinca içerigin çikarilmasi veya erisimin engellenmesini isteyebilecek.

- Giderlerin karsilanmasi

Kanunla, çocuk teslimi ya da çocukla kisisel iliski kurulmasina dair kararlarin yerine getirilmesi için hak sahibinin katlanmasi gereken mali külfet ortadan kaldiriliyor.

Çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam ya da tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin yapilacak islemler, Harçlar Kanunu ile diger kanunlar uyarinca alinmasi gereken tüm harçlardan istisna olacak. Ayrica bu is ve islemlerin yürütülmesi için yapilacak tüm masraflar, avukatlik ücreti hariç Adalet Bakanligi bütçesinden karsilanacak.

Çocuk teslimi ve çocukla kisisel iliski kurulmasina dair ilam veya tedbir kararlarinin yerine getirilmesine iliskin islemleri hafta sonu ve resmi tatil günlerinde yerine getirmek üzere görevlendirilen uzman ve ögretmenlere bu kapsamda fiilen görev yaptiklari her teslim islemi için, görevlendirilen diger kisilere ise bu kapsamda görev yaptiklari her gün için (500) gösterge rakaminin memur ayliklarina uygulanan katsayiyla çarpimi sonucu bulunacak tutarda ödeme yapilacak. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapilmayacak. Bu ödemelerden kadrolu veya sözlesmeli olup olmadigina bakilmaksizin görevlendirilen tüm personel yararlanacak.

Uluslararasi Çocuk Kaçirmanin Hukuki Yön ve Kapsamina Dair Kanun'un, kararlarin yerine getirilmesi hükmünde de degisiklige gidiliyor. Bu kapsamda çocugun iadesine ya da sahsi iliski kurulmasina dair ilamlar, teslim emri teblig edilmeksizin yerine getirilecek.

- Abonelik sözlesmelerinde haciz talebi 2 yildan 5 yila çikariliyor

Yasayla abonelik sözlesmelerinde haciz talebi 2 yildan 5 yila çikariliyor.

Abonelik Sözlesmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarina Iliskin Takibin Baslatilmasi Usulü Hakkinda Kanun'da da degisiklik yapiliyor. Ödeme emrinin tebligi tarihinden itibaren 5 yil içinde haciz talep edilmezse takip düsecek. Itirazin hükümden düsürülmesine iliskin dava açilmasi halinde davanin açildigi tarihten hükmün kesinlesmesine kadar geçen süre hesaba katilmayacak.

Teklifin kabul edilmesinin ardindan, TBMM Baskanvekili Celal Adan, birlesimi, 30 Kasim Sali saat 15.00'te toplanmak üzere kapatti.

(Bitti)

Kaynak: AA