EGIAD, Yapay Zeka Ile E-Ticareti Masaya Yatirdi

E-ticaret sitelerinin artirilmis gerçeklik olusturmasina imkan veren ve ’EGIAD Melekleri’nden daha önce yatirim alan teknoloji girisimi ART Labs ile “Arttirilmis Gerçeklik ve Yapay Zeka ile E-ticaretin Gelecegi” baslikli bir webinar düzenlendi. Art Labs Kurucu Ortagi Ugur Yekta Basak’in konusmaci oldugu etkinlikte yeni nesil ticaret sistemi olarak özellikle pandemide sirketler için büyük çikis noktasi olan e-ticaret ve yapay zekâ ile elektronik ticaretin püf noktalari aktarildi.

EGIAD, Yapay Zeka Ile E-Ticareti Masaya Yatirdi
Artirilmis Gerçeklik (AR) e-ticaret perakendecilerine nasil katki sunabilir konusunda son yillarda teknoloji gelistiren sirketler bu soruya odaklanirken, online müsteriler artirilmis gerçekligin alisveris deneyimlerini degistirecegini söylüyor. Iste tüm bu konular Ege Genç Is Insanlari Dernegi’nin (EGIAD) düzenledigi etkinlikte is dünyasinin görüsüne ve degerlendirmesine açildi. E-ticaret perakendecilerinin ugrasmak zorunda kaldigi en büyük zorluklardan biri, tüketicilerin satin almadan önce ürünlerle etkilesime girmeleri için bir yol bulmaktir. Çogu insan satin alma karari öncesi ürünü deneyimlemek ister. Bu deneyimi yasayamayan müsterilerin sepet terk oranlari artabilir. Ancak, teknolojik gelismeler bunu Artirilmis Gerçeklik yoluyla çözmek için büyük bir yol kat etti. Artirilmis gerçeklik, yapay zekâ destegiyle sanal nesneleri gerçek dünyada gerçek zamanli olarak yerlestirerek, bir kisinin çevresindeki ortamda etkili bir dijital ara yüz olusmasini saglayan son trend teknoloji olarak dikkat çekmekte.

“Artirilmis gerçeklik, müsterilerin satin alacagi ürünleri önceden deneyimleyebilmesini sagliyor”

E-ticaretin bu sistemle daha etkin ve basarili olacagi düsüncesiyle genç is insanlarina tanitimini saglayan EGIAD’in Yönetim Kurulu Baskani Alp Avni Yelkenbiçer, “Pandemi ile degisen dünyada magazalara olan bakis açisi degisiyor. E-ticaret tarafinda ise kalici bir büyüme söz konusu. Artirilmis gerçeklik, müsterilerin satin alacagi ürünleri önceden deneyimleyebilmesini sagliyor. Bu sayede fiziksel olarak magazada bulunmaya en yakin dijital deneyimi yasatiyor ve müsterinin karar alma asamasinda birçok sorusunu cevapliyor. Gelistirilen kapsamli teknoloji ile mevcut sirketler için e-ticaret daha kolay bir hale geliyor” dedi.



“Sanal gerçeklik çözümleri hizla teknolojiye kazandirilip kullanilmaya baslandi”

Son arastirmalarin E-ticaret cirosunun 2021’de hizla 4.88 trilyon dolar seviyesine gelecegini bunun da neredeyse her sene yüzde 20 civari bir büyümeyi içerdigini ifade eden Yelkenbiçer, “Kaldi ki bu büyümenin dolar cinsinden olmasi sektöre olan ilgiyi anlatmaktadir. Öte yandan bu tahminler, 2025 yilina kadar yüzde 20 artis olabilecegini göstermektedir. Mobil e-ticaret ise çok daha hizli büyüyor ve 2018 yili itibari ile cironun yüzde 70’i mobilden gelmeye baslamis durumda. Bir baska çalisma ise 2020 itibari ile müsteri iliskilerinin yüzde 80’inin yapay zeka destekli karar sistemleri tarafindan saglanacagini göstermistir. Google, Apple ve Facebook tarafindan sanal gerçeklige yapilan yatirimlar sayesinde sanal gerçeklik çözümleri hizla teknolojiye kazandirilip kullanilmaya baslanmistir. Yapilan arastirmalar göstermistir ki bu Sanal Gerçeklik uygulamalari sayesinde e-ticaret üstünde 2020 itibari ile 120 milyar dolar ciro asilmistir. Ayrica Alibaba, Sony, Microsoft, Samsung ve HTC de Sanal Gerçeklik uygulamalari üstünde çalistiklarini açiklamislardir” ifadelerini kullandi.

“Kusaklarla uyum içerisinde çalismanin yollarini ariyoruz”

EGIAD Gelecek basliklari altinda bugüne kadar is dünyasindaki kusaklari incelediklerini dile getiren Yelkenbiçer, “Kusaklarla bir uyum içerisinde çalismanin yollarini ariyoruz. Bunun yaninda da yine ayni baslik altinda günümüzde güncel olarak teknolojileri takip edip, onlarin endüstrilerini nasil degistirecegini anlamak istiyoruz. Bu kapsamda da NFT, E-Spor gibi basliklar altinda webinarlarda önemli konuklar agirladik. Ilerleyen dönemlerde de blokzincir, siber güvenlik, metaverse, web 3.0, tokenization gibi konulari da ele alacagiz. Bu etkinlikler isiginda, Ugur’un EGIAD olarak bizlerin de odaginda olan Z kusagina özel bir önem verdigini; özellikle stajyerlerini gelecegin girisimcileri olarak tanimlayarak onlari yetistirdigini keyifle izliyorum. Girisimcilik kulüplerinde ve kuluçka merkezlerinde girisimcilik hikayelerini paylasarak bir fikir isçisi gibi ekosisteme katki koyuyor. Ülkemizin aydinlik geleceginin Ugur gibi Atatürk’ün yolunda yürüyen basarili girisimcilere emanet olduguna inaniyorum” diye konustu.



“On binlerce ürünün AR deneyimi ile sunulabilmesi mümkün”

ART Labs Kurucu Ortagi ve CEO’su Ugur Yekta Basak ise, sunduklari teknolojiyi e-ticaret üzerinden hacmi yüksek pazar yerlerine ve öncü markalarin kullanimina açtiklarini söyledi.

Ev-dekorasyon, ayakkabi-giyim, moda, aksesuar gibi sektörlerde kullanimda olduklarini dile getiren Basak, “Platformu kullanan sirketler e-ticaret sitelerinde artirilmis gerçeklik deneyimi ekleyebiliyorlar. Sunulacak ürünlerin 3D görsellerinin olusturulmasi ise gücünü görüntü isleme ve yapay zekâ algoritmalarindan alan bulut tabanli bir sistem ile saglaniyor. On binlerce ürünün AR deneyimi ile sunulabilmesi mümkün oluyor. Bu sayede satislardaki artis ve iade oranlarindaki düsüs gibi faydalar, AR destekli genis bir katalog sayesinde maksimize ediliyor” diye belirtti.

Kaynak: İHA