Atatürk Üniversitesi Erzurum'daki Depremlerin Ardindan Raporunu Hazirladi

Deprem Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çaglar Özer: 'Bu konuda çalisan ögretim üyeleri olarak, ülkemiz adina depremle ilgili inceleme ve arastirma çalismalari yapmamiz, sonuçlari kamuoyu ve üniversitelerle paylasarak hatalardan ders alinmasi, ayrica yapi sistemlerinin iyilestirilmesi adina çaba sarf etmemiz gerekmektedir'

Erzurum'un Köprüköy ilçesinde meydana gelen depremleri yerinde incelemek üzere bölgeye giden Atatürk Üniversitesi Deprem Arastirma Merkezi ögretim üyeleri, sürece dair bilgileri rapor haline getirdi.

Atatürk Üniversitesi Kurumsal Iletisim Direktörlügünden yapilan açiklamaya göre, Içisleri Bakanligi Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligindan (AFAD) alinan bilgi dogrultusunda 19 ve 22 Kasim'da Köprüköy ilçesinde meydana gelen 5,1 ve 4,7 büyüklügündeki iki depremin ardindan Deprem Arastirma Merkezi ekibi ilçeye gitti.

Hasar ve yikim bilgisi paylasilan köylerde çesitli arastirmalarda bulunan ekip, ilçede yaptigi incelemeler sonucunda elde edilen bilgileri rapor haline getirdi.

Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, konuyla ilgili, üniversiteden yer bilimleri, deprem mühendisligi, betonarme yapilar, beton ve yapi malzemeleri ve zemin mekanigi konularinda uzmanlarin deprem alaninda incelemelerde bulunmak üzere sahaya çiktigini bildirdi.

Yasanan depremlerin hasari ve etkilerinin analiz edildigini anlatan Çomakli, sunlari kaydetti:

"Dogu Anadolu Bölgesi, Arap-Avrasya levhasinin yakinlasmasinin gerçeklestigi alanda yer almasi ve sismik olarak aktif bir bölgede bulunmasindan dolayi yüzyillar boyunca yikici büyük depremler meydana geldi. Son günlerde yasanan depremler Türk insani zihninde geçmiste yasanan aci hatiralari canlandirdi. Üniversite bünyesinde çalismalarini sürdüren Deprem Arastirma Merkezi hem meydana gelen depremleri analiz etmesi hem de gelecek süreçte yasanabilecek sarsintilari öngörebilmesi açisindan çalismalarina ara vermeden devam ediyor."

Deprem Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çaglar Özer ise bu çalisma ile depremin verdigi hasarin ve etkilerinin, degisik bilim dallarina mensup ögretim üyeleri tarafindan incelendigini belirtti.

Durumun analiz edilmesini ve muhtemel nedenlerinin ortaya konulmasini amaçlandiklarini aktaran, Çaglar, sunlari kaydetti:

"Bu çalisma dogrultusunda tespit edilen eksik ve hatalarin tekrarlanmamasi için katki yapmayi hedefliyoruz. Zira ülkemiz topraklarinin büyük kismi deprem riski altindadir ve her iki yilda bir yikima, can kaybina sebep olan depremler yasanmaktadir. Bu konuda çalisan ögretim üyeleri olarak, ülkemiz adina depremle ilgili inceleme ve arastirma çalismalari yapmamiz, sonuçlari kamuoyu ve üniversitelerle paylasarak hatalardan ders alinmasi, ayrica yapi sistemlerinin iyilestirilmesi adina çaba sarf etmemiz gerekmektedir. Atatürk Üniversitesi adina yapilan bu çalismanin, basili bir örnek olarak bundan sonra meydana gelecek depremler sonrasi yapilmasi beklenen çalismalar için bir taban teskil etmesi umulmaktadir."

Kaynak: AA