Almanya'da Kovid-19 Salginiyla Mücadelede Asi Olmayanlara Yönelik Tedbirler Sikilastirildi

Almanya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede özellikle asi olmayanlara yönelik sert tedbirler getirildi.

Almanya Basbakani Angela Merkel'in eyalet basbakanlariyla geçen hafta yaptigi toplantida ve Alman Meclisi'nde alinan kararla Kovid-19 tedbirlerinin artirilmasi için zemin hazirlanmasinin ardindan eyaletler Kovid-19 önlemleri sikilastirildi.

Kovid-19 vaka sayilarinin yüksek seviyede seyrettigi Almanya'da eyaletler, asi kampanyasina hiz kazandirmak ve salginin yayilmasini önlemek amaciyla özellikle asi olmayanlara yönelik kisitlamalar getirdi.

Alinan tedbirlere göre, 1 hafta içinde 15 binin üzerinde Kovid-19 vakasi tespit edilen Brandenburg eyaletinde, en fazla 2 haneden 5 kisi bir araya gelebilecek. Bu sayiya 12 yasin altindaki çocuklar ile asi olanlar ve iyilesenler dahil edilmeyecek.

Temel ihtiyaçlarin satilmadigi magazalara girislerde 2G kurali (asi olanlar ve iyilesenler) uygulanacak.

Vaka sayilarinin çok yüksek oldugu bölgelerde, asi olmayanlara saat 22.00'den 06.00'ya kadar disari çikma yasagi uygulanacak.

Brandenburg'da ayrica, ögrencilerin okula gitme zorunlulugu da kaldirildi, veliler çocuklarinin okula gidip gitmemelerine karar verebilecek. Neol tatili 20 Aralik yerine 17 Aralik'ta baslayacak.

Hamburg eyaletinde, 2G kurali genisletilerek kapali alanlarda düzenlenen birçok etkinlige sadece asi olanlar ve iyilesenler alinacak.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde de virüsün bulasma riskinin yüksek oldugu barlara, diskoteklere ve karnaval kutlamalarina gitmesine izin verilen asili kisilerden ve iyilesenlerden ayrica negatif test sonucu istenecek.

Saksonya eyaletinde ise bir hane halki baska bir haneden sadece bir kisi ile bir araya gelebilecek. Asi olanlar, iyilesenler ve 16 yasindan küçük olanlar bu sayiya dahil edilmeyecek.

Kamusal alanda alkol tüketiminin yasaklandigi Saksonya'da kütüphanelerin disindaki kültür ve sosyal etkinliklerin yapildigi yerler kapali tutulacak. Restoranlar sadece 2G kurali ile hizmet verecek.

Diger eyaletlerin yönetimleri de benzer uygulamalari yürürlüge koyacagini açiklarken Bavyera, Brandenburg, Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde Noel pazarlari kurulmayacak.

Öte yandan Almanya'da yarindan itibaren is yerlerinde 3G kurali geçerli olacak. Buna göre, is yerlerinde sadece asi olanlar, iyilesenler ve negatif Kovid-19 testi ibraz edenler çalisabilecek.

19 Mart 2022'ye kadar geçerli olacak düzenlemeye göre bu uygulamanin günlük kontrolü is veren tarafindan yapilacak.

Is verenler ayrica çalisanlarina is yerinde haftada iki kez test yaptirma imkani saglamak zorunda olacak. Bunun disindaki test ücretlerini çalisanlar ödeyecek.

Almanya'da vatandaslar, test merkezinde haftada bir kez ücretsiz test yaptirabiliyor.

Bu kurallara uymayan is verenlere ve çalisanlara 25 bin avroya kadar ceza verilebilecek.

Kaynak: AA