AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, Erzincan'da Gençlerle Bulustu Açiklamasi

'Her seyi yönetirsiniz ama belirsizligi yönetemezsiniz. Ekonomide de belirsizlik var, tedarik zincirinde bozulma oldu, arz talep dengesi bozuldu, enflasyon bilmeyen ülkeler enflasyonla tanisti. Bu Kovid19 sonrasi dünyanin nereye gidecegini su anda hiç kimse hesap edemiyor. Bu belirsizlik her ülkeyi çok olumsuz etkiliyor ve bunun da çok büyük bedelleri oluyor' 'Bizim önümüzdeki iki yil hedefimiz insanimizin bu küresel dalgalanma, gerek döviz dalgalanmasi gerek tedarik zincirinin bozulmasindan kaynaklanan girdi maliyetlerinin, petrolün ve üretim maliyetlerinin artmasindan kaynakli zamlarin yükünü hafifletecek tedbirleri artiracagiz. Kisa vadede bunu yapacagiz'

AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, "Her seyi yönetirsiniz ama belirsizligi yönetemezsiniz. Ekonomide de belirsizlik var, tedarik zincirinde bozulma oldu, arz talep dengesi bozuldu, enflasyon bilmeyen ülkeler enflasyonla tanisti. Bu yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrasi dünyanin nereye gidecegini su anda hiç kimse hesap edemiyor. Bu belirsizlik her ülkeyi çok olumsuz etkiliyor ve bunun da çok büyük bedelleri oluyor." dedi.

Yildirim, Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Prof. Dr. Erdogan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi'nde, "Türkiye'nin Aksakali Gençlerle Bulusuyor" programina katildi.

Soru cevap seklinde gerçeklesen programda, hayatini, yasadiklarini ve anilarini anlatan Yildirim, konusmasinda, yapilan projelerden bahsederek son 20 yilda 28 bin 500 kilometre bölünmüs yol yaptiklarini söyledi.

Yildirim, 1923'ten 2003'e kadar yapilan bölünmüs yol miktarinin 6 bin 100 kilometre oldugunu belirterek, "Bu yollar sayesinde trafik kazalarinda ölüm sayisinda yüzde 73 azalma oldu. Sayiya vurursak son 15 yilda trafik kazalarinda 12 bin vatandasimizin bu yollar ölmemesine vesile oldu. Ayrica çok büyük bir yakit tasarrufu oldu. Bunun da parasal degeri milyarlarla ölçülüyor. Karbondioksit miktarinda da yillik 5 milyon ton azalma oldu. Bunlar medeniyet ölçüsü. Su anda Türkiye'nin yol standardi Almanya ile ayni. Balkan ve Avrupa ülkelerinin yol standardi bizimkinin altinda. Bu güzel bir sey." dedi.

- "Amacimiz Kafkaslar'da, Orta Asya'da ve Balkanlar'da bir birlik olusturmak"

Yildirim, Aksakallar Konseyine Türkiye'nin Aksakali olarak atanmasi sorusuyla ilgili olarak sunlari dile getirdi:

"Amacimiz Kafkaslar'da, Orta Asya'da ve Balkanlar'da bir birlik olusturmak. Bu birligin amaci ülkeler arasindaki kültürel geçisleri, dil ve is birligini gelistirmek. Malum bu devletlerin birçogu 1920-1991 arasinda Sovyetler Birligi bünyesinde kaldi, dillerini ve alfabelerini degistirmek zorunda kaldilar. Türk devletleriyiz ama birbirimizle anlasamiyoruz. Bu 7 ülkenin nüfusu 160 milyon, toplam ihracati 450 milyar, gayri safi milli hasilasi 1,5 trilyon dolar. Bu birlik dünyanin 13. büyük ekonomisi ama kendi aralarindaki ticaret 20 milyar dolar kadar. Çok ama çok küçük bir pay. Amaç birbirleri ile ticaretlerinin artirilmasi, ortak refahin yükseltilmesi, kültürel etkilesimin saglanmasi, ticaretin, tasimaciligin ve enerji güvenliginin önündeki engellerin azaltilmasi, ortak savunma konseptinin gelistirilmesi, komsu cografyalarla iyi iliskilerin tesis edilmesi. Burada da basat rol Türkiye."

Marmaray Projesi'nden bahseden Yildirim, "Marmaray dünyanin en büyük projesi. Marmaray'in hikayesi 150 yil öncesine gidiyor. Sultan Abdülmecit'in hayali, Sultan Abdülhamid'in proje verip yaptirdigi ama hayata geçiremedigi bir proje. 100 yil sonra Recep Tayyip Erdogan ve ekibi olarak bize yani onun torunlarina nasip oldu. Böyle bir projeyi hayata geçirdik. Ülkemiz ve milletimiz adina gurur verici bir proje. O proje simdi iki kitayi birbirine bagliyor ve 66 metreyle deniz altinda yapilan en derin tünel. Daha sonra Avrasya'yi yaptik 106 metreyle ve rekor ona geçti. En derin tünel Marmaray'dan önce 44 metreyle Amerika'daydi. Simdi 106 metreyle Avrasya var. Marmaray'in açildigi günden beri 800 milyonun üzerinde yolcu tasindi. Orasi olmasaydi Istanbul'un trafigini hayal edin." diye konustu.

Yildirim, Kovid-19'la ilgili belirsizligin devam ettigini, Avrupa ülkelerinde kisitlamalarin yeniden geldigini ve protestolarin oldugunu anlatarak, sunlari kaydetti:

"Belirsizlik en kötü seydir. Her seyi yönetirsiniz ama belirsizligi yönetemezsiniz. Ekonomide de belirsizlik var, tedarik zincirinde bozulma oldu, arz talep dengesi bozuldu, enflasyon bilmeyen ülkeler enflasyonla tanisti. Bu Kovid-19 sonrasi dünyanin nereye gidecegini su anda hiç kimse hesap edemiyor. Bu belirsizlik her ülkeyi çok olumsuz etkiliyor ve bunun da çok büyük bedelleri oluyor. Bunun acilarini ve tahribatini aslinda bu beladan tamamen insanlik kurtuldugunda daha iyi anlayacagiz. Bu anlamda Türkiye iyi bir sinav veriyor ve iyi sinav veren ülkeler arasindayiz. Su anda 50 milyonun üzerinde asilama yaptik ve hepsinden önemlisi vaktiyle yaptigimiz Sehir Hastaneleri dolayisiyla yogun bakim adina büyük sorunlar yasamadik. Türkiye, Kovid-19 sürecini en iyi yöneten 5 ülkeden birisi."

Yildirim, siyasi hayatinda keske yapmasaydim dedigi bir seyin olmadigini, keske sunu da yapsaydim dedigi seyler oldugunu, planladiklari ve hayal ettikleri her isi hayata geçirdiklerini aktardi.

Belirsizligi yönetmenin imkansiz olduguna dikkati çeken Yildirim, sözlerini söyle tamamladi:

"Ben size çok toz pembe seyler söyleyebilirim, ben muhalefet partisi mensubu degilim. Benim sirtimda yük var. Onlar her seyi söyleyebilir ama bizim böyle bir sansimiz yok. Çünkü söyledigimiz her sey ya ileride hayal kirikligi olarak yansiyacak ya da sizi mutlu edecek. Bu pandeminin verdigi belirsizlik devam ettigi müddetçe Türkiye'de dahil hiçbir ülke gelecege yönelik saglikli plan yapamaz. Bizim önümüzdeki iki yil hedefimiz insanimizin bu küresel dalgalanma, gerek döviz dalgalanmasi gerek tedarik zincirinin bozulmasindan kaynaklanan girdi maliyetlerinin, petrolün ve üretim maliyetlerinin artmasindan kaynakli zamlarin yükünü hafifletecek tedbirleri artiracagiz. Kisa vadede bunu yapacagiz. Bunu eldeki imkanlari azami oranda kullanarak saglayacagiz. Bir yandan da insanimiz ve ülkemiz için öncelikli projelerimiz yapmaya devam edecegiz."

Samimi ve sicak ortamda gerçeklesen bulusmada, Yildirim esprilerle ögrencileri güldürdü.

Programa, Vali Mehmet Makas, 3. Ordu Komutani Korgeneral Yavuz Türkgenci, AK Parti Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakir, Belediye Baskani Bekir Aksun, Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akin Levent, kurum müdürleri ve çok sayida ögrenci katildi.

Programin ardindan Yildirim, üniversite ögrencileriyle Galatasaray-Fenerbahçe derbisini izledi.
Kaynak: AA