Eski Sudan Egemenlik Konseyi Üyesi Tavir, Askeri Yönetimi AB'ye Sikayet Etti

Sudan’da feshedilen Egemenlik Konseyi üyesi Siddik Tavir, askeri yönetimi, AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen'e sikayet etti.

Sudan Enformasyon Bakanligindan yapilan açiklamaya göre Tavir, AB Komisyonu Baskani Leyen'e mektup göndererek, ülkedeki askeri yönetimi elestirdi.

Tavir, mektubunda, darbenin ülkedeki ve bölgedeki siyasi durum ile istikrar için gerçek bir tehlike olusturdugunu belirterek, "Bu hain askeri darbe, Sudanlilarin diktatörlük ve yolsuzluk sayfasindan çikmak için yaptigi tüm fedakarliklari ziyan ediyor ve onlari eskisinden çok daha kötü bir sekilde ayni safhaya geri getiriyor." ifadelerini kullandi.

Darbenin son iki yilda elde edilen tüm basarilari heba ettigini anlatan Tavir, "Darbe, Sudan'i uluslararasi ve bölgesel izolasyona, ekonomik yaptirimlara ve ablukaya geri döndürüyor. Tutuklamalar, ev hapsi, güvenlik kovusturmalari ve taciz arasinda kalan mesru hükümetteki meslektaslarim ve benim adima, beyan ettiginiz ülkenin anayasal düzeni ve mesruiyetin yeniden tesisine yönelik tutumunuzdan dolayi takdirlerimizi iletiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- Sudan'da askeri müdahale

Sudan'da 25 Ekim sabahi Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi gözaltina alinmis, ertesi gün Hamduk'un serbest birakildigi açiklanmisti.

Sudan Ordusu Komutani Abdulfettah el-Burhan, olaganüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurmustu.

Burhan, yayimladigi kararnameyle daha önce feshettigi Egemenlik Konseyini (Devlet Baskanligi) yeniden kurmus, 14 üyeli Konseyin baskanligina kendisini getirmisti.

- Gösterilerde 40 kisi öldü

Ordunun yönetime müdahalesine karsi çikan sivil yönetim taraftarlari, sokaga inerek protestolara baslamisti.

Sudan Doktorlar Komitesi, ordunun yönetime el koydugu 25 Ekim'den bu yana sivil yönetim talebiyle düzenlenen protestolara güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 40 kisinin hayatini kaybettigini açiklamisti.

Ülke genelindeki askeri yönetim karsiti gösteriler sürüyor.

Kaynak: AA