Kadavradan Karaciger Nakliyle Hayat Bulan Aman Açiklamasi 'Pandemi, Organ Bagisina Da Nakline De Engel Degil'

Canli vericisi olmadigi için yasamasi bagisa bagli olan üç çocuk babasi Mehmet Ruhi Aman (58), kadavradan yapilan karaciger nakliyle hayat buldu. Bir isimsiz kahramanin kendisine hayat verdigini belirten Aman, Organ Bagisi Haftasi için mesajinda, “Pandemi, organ bagisina da organ nakline de engel degil. En güzel örnegi de benim. Bagis organla yeniden dogdum. Kaybedilen hayatlar toprak degil can olsun” dedi.

Kadavradan Karaciger Nakliyle Hayat Bulan Aman Açiklamasi 'Pandemi, Organ Bagisina Da Nakline De Engel Degil'
Manisa’nin Turgutlu ilçesinde yasayan tekstilci Mehmet Ruhi Aman’a, 7 yil önce karaciger sirozu tanisi koyuldu. Yillarca Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’nde doktor kontrolünde olan, tedavilerini, diyetini aksatmayan Aman’in saglik durumu 7 ay önce kötülesmeye basladi.

Karaciger degerleri bozulan ve yetmezlige giren Aman’in sagligina kavusmasinin ancak karaciger nakliyle mümkün olabilecegi söylendi. Aman, nakil için Izmir Kent Hastanesi’ne basvurdu. Aman için esi Özlem Aman (50), çocuklari Betül Müftüler (30), Hamdi Aman (28) ve Begüm Aman (19) hiç düsünmeden gönüllü oldu. Ancak gönüllülerin arasindan Aman için uygun verici çikmadi. Aman’in adi kadavradan bagis bekleyenler listesine yazildi.

“Istegimiz kadavradan bagislarin daha da artmasi”

Mart ayindan bu yana kadavradan bagis bekleyen Mehmet Ruhi Aman’i sevindiren telefon 2 Ekim aksami geldi. Kent Hastanesi’nden aranan Aman’a karaciger bagisi yapildigi, nakil için hastaneye gelmesi gerektigi bildirildi.

Hiç zaman kaybetmeden hastaneye ulasan Aman, tetkiklerin tamamlanmasinin ardindan sabaha karsi nakil operasyonuna alindi.

Izmir Kent Hastanesi Karaciger Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Baskani Prof. Dr. Murat Kiliç da; Opr. Dr. Cahit Yilmaz, Opr. Dr. Kamil Kiliç, Opr. Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze, Doç. Dr. Mert Akan ve Uzm.Dr Alihan Pirim’den olusan ekibin gerçeklestirdigi nakil sonrasinda Aman’in hizla iyilesip normal yasamina döndügünü söyledi.

Prof. Dr. Kiliç, “Hastamizin uygun vericisi olmadigi için kadavradan bagis bekledi. Bu bagis sayesinde de yeni bir hayata basladi.

Covid-19 pandemisi yasamin her alanini etkilese de organ nakline engel degil. Bagis ya da canli vericili karaciger nakillerimizi pandemide de gerçeklestiriyoruz. Istegimiz özellikle vericisi olmayan hastalarimiz için kadavradan bagislarin daha da artmasi” diye konustu.



“O telefon, o bagis hayatimi degistirdi”

Öte yandan, telefon çagrisinin ardindan uçarcasina hastaneye geldiklerini belirten Mehmet Ruhi Aman, söyle konustu:

“7 yil önce nedeni bilinmeyen siroz tanisi aldigimda zamanin bu kadar hizli aleyhime isleyecegini ummuyordum. Sigara, alkol kullanmamistim, kontrollerimi, tedavimi hiç aksatmiyordum ama 7 yilin sonunda tek tedavi sansimin karaciger nakli oldugu söylendi. Esim, çocuklarim gönüllü oldular. Uygun olsalardi bile onlardan nakil yapilmasina gönlüm razi degildi. Kutsal bagis beklemekten baska bir sansim yoktu. Pandemi nedeniyle bagis umudum yoktu. Moralim bozuktu, geri sayima geçmistim. O telefon, o bagis hayatimi degistirdi. 3 Ekim artik benim dogum günüm. Kim oldugunu bilmedigim, isimsiz kahramanim var ve o bana hayat verdi. Ona hep dua ediyorum, nur içinde yatsin. Allah ailesine, sevenlerine sabirlar versin. Benim yeni hayatimdaki birinci ayim 3 Kasim’da doluyor, 3 Kasim’da da Organ Bagisi Haftasi basliyor. Bu hafta için mesajim var. Ben yasama umudunu yitirmis, çaresiz organ nakil hastalarindan biriydim. Eli öpülesi insanlar yasadiklari aciyi yüreklerine gömüp organ bagisinda bulundular. Pandemi, organ bagisina da organ nakline de engel degil. En güzel örnegi de benim. Ben o bagislanan karacigerle hayat buldum, Süphesiz diger organlari da baska insanlari yasatti. Kaybedilen hayatlar toprak degil can olsun.”
Kaynak: İHA