ABD, Haber Alinamayan Çinli Tenisçinin Iyi Olduguna Dair Kanit Istedi

ABD Pekin yönetimine, Çin'in eski Basbakan Yardimcisi ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) üyesi Cang Goali tarafindan cinsel tacize ugradigini öne sürdügü sosyal medya paylasiminin ardindan kendisinden haber alinamayan Çinli tenisçi Ping Suai'nin iyi olduguna dair kanit sunmasi çagrisi yapti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenledigi günlük basin toplantisinda gündemi degerlendirdi ve gazetecilerin sorularini yanitladi.

Tenisçi Ping hakkinda yorumunun ne oldugunun sorulmasi üzerine Psaki, "Eski ÇKP üyesi ve üst düzey yetkilisini cinsel tacizle suçladiktan sonra Ping'in kaybolmasindan dolayi derin endise duyuyoruz. Çin'i Ping'in nerede olduguna ve güvende olduguna iliskin tasdik edilebilir kanitlar sunmaya davet ediyoruz." ifadesini kullandi.

Cinsel tacize ugrayan kadinlarin sesini yükseltmesini dünyanin her yerinde desteklediklerinin altini çizen Psaki, "Her zaman ifade özgürlügünün yanindayiz. ÇKP'nin elestirilere karsi sifir toleransi oldugunu ve sesini çikaranlari susturdugunu biliyoruz. Bu eylemleri kiniyoruz." ifadesini kullandi.

35 yasindaki kadin tenisçi, 2 Kasim'da Çin'in sosyal paylasim sitesi Weibo'da yaptigi paylasimda, 2013-2018 döneminde Çin'de basbakan yardimciligi görevini üstlenen Cang tarafindan cinsel iliskiye zorlandigi iddiasinda bulunmustu.

Çin devlet kanali CGTN, dün, paylasiminin ardindan kendisinden haber alinamayan Çinli tenisçi Ping'in kaleminden oldugu iddiasiyla mektup yayimlamisti.

Kadinlar Tenis Birliginin (WTA) Baskani ve Üst Yöneticisi (CEO) Steve Simon'a yollanan mektupta, "Cinsel tacize ugradigim yönünde çikan iddialar dogru degil. Kayip veya güvenligin olmadigi bir yerde degilim. Evimde dinleniyorum ve her sey yolunda. Beni önemsediginiz için tesekkürler." ifadelerine yer verilmisti.

- Çinli tenisçinin güvende olmadigina iliskin süpheler artti

Mektuba ragmen Ping'in tacize ugradigini iddia ettigi 2 Kasim'dan beri kimseyle görüsmemesi veya sosyal medya hesaplarindan paylasim yapmamasi, uluslararasi tenis camiasinda Çinli tenisçinin güvende olmadigina iliskin süpheleri artirmisti.

WTA, iddialarin seffaf sekilde sorusturulmasini talep ederken Profesyonel Tenisçiler Birligi (ATP) ise kinama mesaji yayinlamisti.

Kaynak: AA