Belarus-Polonya Sinirindaki Irakli 431 Göçmen Erbil'e Geldi

Belarus-Polonya sinirinda mahsur kalan Irakli 431 göçmeni tasiyan uçak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) baskenti Erbil’deki Erbil Uluslararasi Havalimani’na inis yapti.

Belarus-Polonya Sinirindaki Irakli 431 Göçmen Erbil'e Geldi


Belarus-Polonya sinirinda mahsur kalan Irakli göçmenleri tasiyan ilk uçak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) baskenti Erbil’e indi. Irak Ulasim Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, Avrupa ülkelerine gitmek için Belarus-Polonya sinirinda mahsur kalan Irak uyruklu göçmenleri tasiyan ilk uçagin Erbil Uluslararasi Havalimani’na inis yaptigi belirtilerek, uçagin 2. duraginin baskent Bagdat olacagi kaydedildi.

IKBY Hükümet Sözcüsü Cutyar Adil yaptigi açiklamada, ilk göçmen kafilesinin 431 kisiden olustugunu aktararak, bunlarin büyük bir kismini IKBY vatandaslarinin olusturdugunu aktardi. Göçmen kafilesinde çok sayida kadin ve çocugun bulundugu bildirildi.



Polonya, Irak ve IKBY göçmen krizini görüstü

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki, Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi ve IKBY Basbakani Mesrur Barzani ile göçmenlerin durumunu ele aldi. Basbakan el-Kazimi’nin Basin Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, el-Kazimi’nin Polonya Basbakani Morawiecki ile telefon görüsmesi yaptigi ve görüsmede Irak-Avrupa Birligi (AB) iliskileri yani sira Irakli göçmenlerin durumunun ele alindigi bildirildi.



Açiklamada, Morawiecki ve el-Kazimi, Polonya sinirlarinda mahsur kalan Irakli göçmenlerin onurlarini zedelemeden dram ve sorunlarina son verme yollarinin ele aldigi kaydedildi.

IKBY Basbakani Mesrur Barzani’nin Basin Ofisi tarafindan yapilan yazili açiklamada ise, Barzani ile Morawiecki’nde telefon görüsmesi yaptigi aktarildi. Açiklamada, Barzani’nin aralarinda çocuklarin da bulundugu IKBY göçmenlerinin yasadigi zor durumdan üzüntü duydugu ifade edilerek, Barzani’nin insan tacirlerinin tuzagina düsen göçmenlerin durumunu esefle karsiladigi ve göçmenlerin yasam sartlarini iyilestirmek hükümetinin yardim etmeye hazir oldugu belirtildi.

Açiklamada ayrica, Morawiecki’nde IKBY Basbakani Barzani’nin göçmenlerin organize suç ve insan tacirlerinin kurbani olduklari konusunda hemfikir oldugu aktarilirken, iki liderin göçmenlerin sorununa çözüm bulma yollarini ele aldiklari bildirildi.



Söz konusu uçak Bagdat’tan Belarus’a gitmisti

Belarus-Polonya sinirinda mahsur kalan Irakli göçmenlerin tahliyesi için bu sabah Bagdat Uluslararasi Havalimani’ndan bir uçagin havalandigi duyurulmus, Bagdat’tan Minsk’e gitmek için havalanan uçagin gönüllü olarak ülkelerine dönmek isteyen göçmenler için tahsis edildigi belirtilmisti. Uçagin ayrica, bütün ihtiyaçlari karsilayacak sekilde donatildigi da ifade edilmisti.
Kaynak: İHA