Almanya'da Yeni Yila Kadar 30 Milyon Kisinin Covid-19'A Kasi Asilanmasi Hedefleniyor

Almanya’da Covid-19 ile mücadele kapsaminda yeni yila kadar 30 milyon kisinin asilanmasi hedefleniyor.

Almanya'da Yeni Yila Kadar 30 Milyon Kisinin Covid-19'A Kasi Asilanmasi Hedefleniyor


Korona virüs salgininda günlük vaka sayilarinin rekor seviyeye ulastigi Almanya’da salginin 4. dalgasiyla mücadele sürüyor. Ülkede koalisyon görüsmelerini sürdüren Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yesiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafindan salginla mücadele için hazirlanan yeni Enfeksiyon Koruma Yasasi, Federal Meclis’te oy çoklugu ile kabul edilmis, yapilan oylamada 398 "evet", 254 "hayir" oyu kullanilirken, 36 milletvekili ise "çekimser" kalmisti.

Federal Meclisteki oylamanin ardindan 16 eyalet basbakani ile görüsen Basbakan Angela Merkel, ülkede kurulmasi beklenen SPD, Yesiller ve FDP trafik koalisyonunun basbakan adayi Olsf Scholz ortak basin toplantisi düzenledi.

Merkel, ilkbahara kadar asiya ek olarak, yeni enfeksiyon sayisini azaltmak ve enfeksiyon oranini yavaslatmak için daha fazla koruyucu önlem alinmasi gerektigini ifade etti.

Federal hükümetin ve eyaletlerin birçok konuda anlastiklarini aktaran Merkel, eyalet basbakanlarin 2G kuralinin ülke genelinde uygulanmasi konusunda anlastiklarini aktardi. Merkel ayrica, 2G (asi ya da hastaligi atlatma) kuralinin gelecekte spor etkinlikleri için de geçerli olmasi gerektigi konusunda hemfikir oldugunu belirtti.



Scholz ise, özellikle güçlendirici asilarla, yilsonuna kadar yaklasik 30 milyon vatandasin asilanmasinin gerekli oldugunu belirterek, bunun ulusal bir çaba gerektirdigini aktardi. Scholz, isyerinde ve toplu tasimada yeni 3G (asi, hastaligi atlatma ya da test) önlemlerine iliskin olarak artik kararli önlemlerin de gerekli oldugunu açikladi.



Toplantida, 18 yasini doldurmus ve ikinci asisini 5 ila 6 ay önce olan tüm vatandaslarin hatirlatma dozu yaptirabilecegi, tüm huzurevi çalisanlari ve ziyaretçilerinin günlük olarak negatif test sonucu ve asili çalisanlarin, haftada üç defaya kadar negatif test sonucu sunmalarinin zorunlugu oldugu belirtildi.

Isyerinde, isverenin günlük olarak kontrol ettigi ve belgeledigi 3G kurali getirilecegi ifade edilen toplantida, maske zorunluluguna ek olarak, yerel toplu tasima ile bölgesel ve uzun mesafe trenlerde de 3G kurali getirilecegi açiklandi.

Spor ve kültür etkinliklerinin yani sira gastronomi ve vücut bakim hizmetleri için 2G kuralinin gelecekte ülke çapinda geçerli olacagi ifade edilen toplantida, eyaletlerde hastaneye yatis orani yüzde 3’ü asmissa ve yayilma siniri yüzde 6’yi asarsa 2G Plus kurallarinin uygulanacagi, yüzde 9 sinirindan itibaren temas kisitlamalari da dahil olmak üzere Enfeksiyondan Korunma Yasasi’nin tüm kurallarinin devreye girecegi belirtildi.

Geçici salgin yardiminin, ekonomik sonuçlarini hafifletmek için 31 Mart 2022’ye kadar üç ay uzatilacagi aktarildi.
Kaynak: İHA