Artvin'de 'Arabuluculugun Güncel Gelismeleri' Paneli Düzenlendi

Adalet Bakanligi Arabuluculuk Daire Baskani Çagdas Özer: 'Arabuluculuk kurumunun en büyük özelligi toplumsal uzlasi kültürünü artirmak. Klasik yargida bir taraf kazaniyor bir taraf kaybediyor ama arabuluculukta her iki taraf da kazaniyor'

Adalet Bakanligi Arabuluculuk Daire Baskani Çagdas Özer, "Geldigimiz noktada sadece geçen hafta 8 bin civarinda ihtiyari olarak arabuluculuga basvuru yapildi." dedi.

Özer, Artvin Barosu ile Artvin Ticaret ve Sanayi Odasi is birligiyle Ahmet Hamdi Tanpinar Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Arabuluculugun Güncel Gelismeleri" panelinde katildi.

Çagdas Özer, arabuluculugun Türkiye'de 2012 yilinda yürürlüge girmesine ragmen 2018'de bazi uyusmazliklarda dava sarti haline gelmesiyle hem isverenler hem de isçiler tarafindan daha fazla taninan bir kurum haline geldigini söyledi.

Klasik yarginin, yargilama sürecinde taraflara getirdigi külfet ve uzun zaman nedeniyle tüm dünyada cazibesini yitirdigini kaydeden Özer, "Klasik yargi sadece ülkemizde degil tüm dünyada usulünden kaynaklanan nedenlerle hem uzun sürüyor hem de yüksek maliyete sahip. Bu yüzden arabuluculuga ilgi giderek artiyor." diye konustu.

Türkiye'de ticari uyusmazliklarin, tüketici ya da is uyusmazliklarinin ilk derece mahkemede ortalama 500-600 günde çözüldügünü dile getiren Özer, "Bir de bunun istinaf tarafi var. 350-400 gün de istinaf mahkemesinde geçen süre. Yüksek yargida da ortalama 400 gün. Üç yil-dört yil süren yargilamalar. Bu da vatandaslarin magduriyetine yol açabiliyordu." degerlendirmesinde bulundu.

- "Arabuluculukta her iki taraf da kazaniyor"

Avrupa Konseyi üyesi pek çok ülkenin 2012'de arabuluculugu mevzuatlarina koydugunu belirten Özer söyle devam etti:

"Biz de 2012 yilinda hukuk uyusmazliklarinda Arabuluculuk Kanunu'nu kabul ettik ve mevzuata koyduk. Yilda 3 milyona yakin hukuk davasi açilan ülkemizde 2013 yilinda vatandaslarimiz sadece 4 uyusmazlikta arabuluculuk yolunu tercih etti. Çünkü kimse bilmiyordu arabuluculuk kurumunu. 2014 yilinda 200 uyusmazlik arabuluculuk yolunu tercih etti. Geldigimiz noktada sadece geçen hafta 8 bin civarinda ihtiyari olarak arabuluculuga basvuru yapildi. Bu kurumun toplumda bilinirligi arttikça, insanlar bu kurumdan fayda saglamaya basladikça kullanimi artiyor. Bu da bizim için büyük önem arz ediyor. Arabuluculuk kurumunun en büyük özelligi toplumsal uzlasi kültürünü artirmak. Klasik yargida bir taraf kazaniyor bir taraf kaybediyor ama arabuluculukta her iki taraf da kazaniyor. Bu açidan arabuluculugu çok önemsiyoruz."

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Uyum Genel Müdürü Onur Yüksel de Türkiye'nin degisik illerinde yapmaya basladiklarini bu panellerdeki amaçlarinin arabuluculugun daha etkin ve verimli kullanilabilmesi oldugunu kaydetti.

Yüksel, is dünyasinin arabuluculugu benimsemesi için yogun bir ugras verdiklerini vurgulayarak TOBB olarak bu kurumun gelismesine destek vermeye çalistiklarini söyledi Yüksel, 55 ticaret ve sanayi odasinda arabuluculuk merkezleri açacaklarini söyledi.

Arabuluculugu, "hizli çözüm, gizli bir süreç" olarak tanimlayan Yüksel, "Arabuluculukta konusulan, ortaya konan tüm belgeler gizli kalacaktir. Is dünyasi için bulunulmaz bir firsat. 2 milyon 500 bin dosya arabuluculuk kurumuna gelmis. Demek ki iyi yoldayiz. Bu yolda da ilerlemeye çalisiyoruz." ifadesini kullandi.

Soru-cevap bölümüyle sona eren panele Artvin Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Seçkin Kurt, Artvin Barosu Baskani Ayla Varan'in yani sira davetliler ve vatandaslar katildi.
Kaynak: AA