ABD, Rusya'nin Uzayda Uydusavar Füzesi Denedigini Duyurdu

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Rusya’nin kendi uydularindan birine karsi bir uydusavar füzesi test ettigini ve bunun dis uzayi tehlikeye attigini belirterek, "Rusya’nin tehlikeli ve sorumsuz davranisi, uzayin uzun vadeli sürdürülebilirligini tehlikeye atiyor" dedi.

ABD, Rusya'nin Uzayda Uydusavar Füzesi Denedigini Duyurdu
ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price yaptigi basin açiklamasinda, bugün erken saatlerde Rusya’nin, uzayda enkaz olusturan ve dis uzayi tehlikeye atan bir test gerçeklestirdigini kaydetti.

Rusya’nin, kendi uydularindan birine karsi bir uydusavar füzesi test ettigini belirten Price, "Rusya, dikkatsizce gerçeklestirdigi yikici bir uydu testinde, kendi uydularindan birine karsi bir uydusavar füzeyi test etti. Test su ana kadar bin 500’den fazla izlenebilir yörünge enkazi ve daha küçük yüz binlerce parça yörünge enkazi üretti ve bunlar artik tüm uluslarin çikarlarini tehdit ediyor" ifadelerini kullandi. Rusya tarafindan gerçeklestirilen testi "sorumsuzca" ve "tehlikeli" olarak nitelendiren Sözcü Price, enkaz alaninin Uluslararasi Uzay Istasyonu (ISS) için bir tehlike olusturdugunu kaydetti.

Price, "Bu test, ISS’deki astronotlar ve kozmonotlarin yani sira diger insanli uzay uçusu faaliyetleri için riski önemli ölçüde artiracaktir. Rusya’nin tehlikeli ve sorumsuz davranisi, uzayin uzun vadeli sürdürülebilirligini tehlikeye atiyor ve Rusya’nin uzayin silahlandirilmasina karsi çikma iddialarinin samimiyetsiz ve ikiyüzlü oldugunu açikça gösteriyor" dedi.

Kaynak: İHA