Hatay Mozaikleri Ingiltere'de Boy Gösterecek

Hatay’da mozaik sanatçisi Elif Kocaoglu Kültekin, Hatay mozaiklerini dünyaya tanitmayi hedeflediklerini söyledi.

Hatay Mozaikleri Ingiltere'de Boy Gösterecek
Kültekin, binlerce yildir birçok medeniyete ev sahipligi yapan Hatay’da, kazilarda çikarilan sayisiz mozaigin minyatürlerini yaparak yasatmaya ve tanitmaya çalisildiklarini belirtti.

Yaptiklari mozaikleri bugüne kadar Ortadogu ülkelerine gönderdiklerini vurgulayan Kültekin, "Mozaiklerimiz artik Ingiltere’de boy gösterecek ve oraya da tasiyacagiz" dedi.

Mozaik sanatinin bin yillik bir geçmisi oldugunu, özellikle Antakya’da baslayip dünyaya açilan bir el sanati olduguna dikkat çeken Kültekin, "Biz bunu bütün dünyaya tasimaya çalisiyoruz. Bizim kültürel mirasimizi bütün dünyaya tasimaya çalisiyoruz. Avrupa’ya, Ortadogu’ya ve her yeri tanitmaya çalisiyoruz" dedi.

Mozaikleri mümkün mertebe tarihe uygun bir sekilde antik dönemde nasil çalisilmissa yüzde 100 ayni taslari kullanarak o sekilde yaptiklarini anlatan Kültekin, "Hem kültürel mirasimizi Hatay’imizi Antakya’mizi tanitmaya çalisiyoruz. En güzel aracin da mozaik sanati oldugunu düsünüyorum. Dünyanin her yerine Avrupa ülkelerine, Ortadogu ülkelerinde sabit bir yerimizi olusturmayi hedefliyoruz. Yüzde yüz dogal taslarla mozaik yapmaya çalisiyoruz. Müzedeki replikalari çalisiyoruz. Daha çok onlar talep görüyor. Hatay müzesini gezdikten sonra özellikle gelen misafirlerimiz onlari istiyorlar. Modern ve özgün mozaikler de yapiyoruz. Uzun süreli atölye çalismalari da yapiyoruz. Küçük yas grubuna indirgemek için okullara gidip küçük çocuklara el sanatlarimizi tanitmaya çalisiyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA