Hali Dokuma Kursuyla Atil Yünler Degerlenirken Kadinlar Meslek Ögreniyor

Artvin'in Kemalpasa Halk Egitim Merkezi Müdürlügünün ISKUR destegiyle açtigi kursa katilan 15 ev hanimi, yöreye özgü hayvan motifleri isledikleri halilarla aile ekonomisine katki sagliyor Halk Egitim Merkezi Müdürü Can: 'Bu projeyle atil yünleri yaylalardan toplayarak yeniden ekonomiye kazandirmanin mutlulugunu yasiyoruz'.

BAYRAM SARAYOGLU - Artvin'in Kemalpasa ilçesinde açilan hali dokuma kursuna katilan kadinlar, hem meslek ögreniyor hem de aile ekonomisine katki sagliyor.

Artvin Valiliginin himayesinde Kemalpasa Kaymakamligi, Ilçe Halk Egitim Merkezi Müdürlügünün ISKUR destegiyle 2020'de baslattigi "Kemalpasa Hemsin Yün Hali Projesi" kapsaminda açilan kursa 15 ev hanimi katildi.

Halk Egitim Merkezi Müdürlügünde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri altinda sürdürülen kursta, kadinlar, en güzel haliyi dokumak için çaba sarf ediyor.

Kemalpasa Halk Egitim Merkezi Müdürü Aslihan Can, AA muhabirine, Hayat Boyu Ögrenme Programlari çerçevesinde yürüttükleri 50 kurs programi arasinda en önemlilerinden birinin de dokumacilik oldugunu söyledi.

Artvin'in özellikle Kemalpasa, Ardanuç ve Yusufeli ilçelerinde küçükbas hayvancilik yapildigini belirten Can, söyle devam etti:

"Ilçede yaklasik 14 bin küçükbas hayvan mevcut. Özellikle küçükbas hayvanciligin yapildigi yaylalarda hayvanlarin yünlerinin yakildigini ve çevre kirliligine sebep oldugunu ögrendik. Bu yünleri degerlendirip ekonomiye kazandirmak amaciyla Artvin Valiligimizin öncülügünde bir proje yaptik. Yöremize ait Hemsin cinsi koyunlarindan elde ettigimiz yünleri, yöresel desenlerle haliya isliyoruz. Tamami ev hanimi 15 kursiyerimiz var. Proje ISKUR destekli olmasi nedeniyle kursiyerlerimiz hem ücret aliyor hem de meslek ögreniyor. Ayni zamanda unutulmaya yüz tutmus bir sanati ögreniyorlar."

Can, Kemalpasa'yi yün hali projesiyle Isparta, Antalya gibi bir marka haline getirmek istediklerini dile getirerek, bu anlamda kursiyerlere güvendiklerini ifade etti.

Kursun 2 yildir devam ettigini kaydeden Can, "Geçen yil 50 metrekarelik 5 hali üretmistik. Bu yil da halilarimiza talep çok oldu. Halen karsilayamadigimiz talep var. Kadinlarimizin ürettigi el emegi göz nuru halilari satarak aile bütçelerine katki sunmalarina yardimci olacagiz. Hali dokuma tezgahlarinda 3 metrekare olarak dokunan halilari 4 bin ile 8 bin lira arasinda degisen fiyatlara satacagiz." diye konustu.

Can, projeyle atil haldeki yünleri ekonomiye kazandirmanin mutlulugunu yasadiklarini vurgulayarak, "Yöremize özgü bazi hayvan figürlerini halilara isliyoruz. Ilimizle özdesleyen bogalari, atmacalari, yaban keçilerini, deniz dalgasini, hayat agacinin simgelerini ve dogal güzelliklerimizi halilarimiza ilmek ilmek islemeyi ögreniyoruz. Tamamen dogal yünlerden kök boyamayla elde ettigimiz iplerden yola çiktik, o sekilde devam ediyoruz." dedi.

Usta Ögretici Zümrete Toz ise Bitlis Hizan'dan gelerek Artvinli kadinlara hali dokumaciligini ögrettigini anlatti.

Kursiyerlerin hepsinin yetenekli oldugunu ve isi severek yaptigini belirten Toz, "Kadinlarimiz, ögrettigimiz meslekle kendi kuracaklari tezgahlarda hali dokuyup satisindan para kazanabilirler. En büyük amacim bu kursun sonunda en az 6 kurs hocasi yetistirmek." ifadesini kullandi.

- "Halinin üzerinde isledigimiz desenler ortaya çiktikça daha da keyif aliyoruz"

31 yasindaki kursiyer Hatice Gençdogan da bir arkadasinin tavsiyesiyle katildigi kurstan çok keyif aldigini vurgulayarak, "Yeni yeni desenler, motifler ögreniyoruz. Ilçemiz için de çok iyi bir firsat oldu. Halilarin üzerine keçi, koyun, boga, baraj, deniz dalgasi gibi motifleri isliyoruz. Bir haliyi dokumamiz 2 ay sürüyor. Gün geçtikçe elimiz hizlaniyor. Halinin üzerinde isledigimiz desenler ortaya çiktikça daha da keyif aliyoruz." sözlerini sarf etti.

Sibel Ayçiçek ise unutulmaya yüz tutan hali dokumayi ögrenmekle aile ekonomisine katki sagladigini kaydederek, kursu basariyla bitirip ileride hali dokuma kurs egitmeni olmak istedigini dile getirdi.

29 yasindaki Serap Yilmaz da kursa esinin tavsiyesiyle basladigini belirterek, "Hem meslek ögreniyoruz hem de yeni arkadaslarim oldu. Kurs ISKUR destekli oldugu için para da kazaniyoruz. Evimin mutfak masrafini ve kendi ihtiyaçlarimi karsiliyorum. Bir kadin olarak kurs sayesinde özgüven kazandim." diye konustu.

Yilmaz, kursun açilmasinda emegi geçenlere tesekkür etti.

Kaynak: AA