Yeni Sudan Egemenlik Konseyi Ilk Toplantisini Gerçeklestirdi

Toplantida kisa süre içinde sivil hükümet kurma sözü verildi.

Sudan'da yeni kurulan Egemenlik Konseyinin Baskani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Aralik 2018 halk devriminin özgürlük, baris ve adalet sloganlarini gerçeklestirme sözünü verdi.

Egemenlik Konseyinden yapilan açiklamaya göre, Burhan baskanligindaki konseyin 13 üyesi, Cumhurbaskanligi Sarayi'nda bugün ilk kez toplandi.

Burhan, toplantida, özgürlük, baris ve adalet basta olmak üzere halk devriminin tüm hedeflerini gerçeklestirme sözü verdi.

Konsey üyeleri ise ülke yönetiminde Sudan halkini memnun edecek "mükemmel bir model" sunacaklarini ve kisa süre içinde sivil hükümeti kuracaklarini taahhüt etti.

- Sudan'da askeri müdahale

Sudan'da 25 Ekim sabahi Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi gözaltina alinmis, ertesi gün Hamduk'un serbest birakildigi açiklanmisti.

Askeri müdahale sonrasi azledilen Hamduk, orduyla herhangi bir diyaloga girmeden durumun 25 Ekim öncesine döndürülmesi sartina sikica bagli oldugunu belirtmisti.

Sudan Ordusu Komutani Burhan, olaganüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurmustu.

Burhan, yayimladigi kararnameyle daha önce feshettigi Egemenlik Konseyini (Devlet Baskanligi) yeniden kurmus, Konseyin baskanligina kendisini, yardimciligina ise Hizli Destek Kuvvetleri Komutani Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu'yu getirmisti.

Burhan 11 Kasim'da, Dagalu ve konseyin 8 üyesi ise 12 Kasim'da yemin ederek göreve baslamisti.

Her bölgeden temsilcilerin yer aldigi Konseyde, 14 sandalyenin 6'si sivillere, 5'i orduya, 3'ü silahli hareketlere ayrilirken, doguyu temsil edecek ismin istisareler sonrasi belirlenecegi açiklanmisti.
Kaynak: AA