Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy, Ezineli Yahya Çavus Belgeseli'nin Galasinda Konustu Açiklamasi

'Böyle döküdrama tarzinda çekilen belgeseller egitici ve akilda kalici oluyor. Gelecek nesillere geçmisle ilgili dokümantasyonun aktarilmasi açisindan da çok basarili'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Ezineli Yahya Çavus Belgeseli'nin dökü-drama tarzinda çekildigini belirterek, "Bu tarz belgeseller egitici ve akilda kalici oluyor. Gelecek nesillere geçmisle ilgili dokümantasyonun aktarilmasi açisindan da çok basarili." dedi.

Bakan Ersoy, Çanakkale Troya Müzesi'nde düzenlenen, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Ezineli Yahya Çavus Belgeseli'nin galasinda gençlerle bir araya geldigi programa katildi.

Belgeselde emegi geçen herkesi kutlayan Ersoy, belgeselin Kültür ve Turizm Bakanliginin destegiyle dökü-drama tarzinda çekildigini belirtti.

Ersoy, "Böyle dökü-drama tarzinda çekilen belgeseller egitici ve akilda kalici oluyor. Gelecek nesillere geçmisle ilgili dokümantasyonun aktarilmasi açisindan da çok basarili." diye konustu.

Filmin gösterildigi Troya Müzesi'nin yeni nesil müzelerden biri olduguna isaret eden Ersoy, söyle konustu:

"Sadece eser sergileme degil, dijitalin de yogun sekilde kullanildigi, hem mimarisi hem teknigi açisindan farkli müzeler bunlar. Avrupa'da yilin müzesi seçilerek ilk ödülü bu sekilde aldi. Time dergisi tarafindan dünyada gezilmesi gereken 100 yer arasinda gösterildi. Bu açidan bakildiginda da çok basarili bir müzemiz. Ziyaretçi sayisi çok hizli sekilde yükseliyor. Pandemi sonrasi ziyaretçi sayisinda rekorlar kiracagini düsündügümüz bir müze."

- "Bu savunma, kara savaslarinin kaderini degistirdi"

Ezineli Yahya Çavus Belgeseli'nin yapimcisi Nihal Agirbas da Ezineli Yahya Çavus'un 25 Nisan 1915'te yaptigi savunmayla Çanakkale kara savaslarinin kaderini degistiren bir isim oldugunu ifade etti.

Yahya Çavus'un 25 Nisan sabahi 200 Türk askeriyle yaklasik 3 bin Ingiliz askerine karsi ciddi bir savunma gerçeklestirdigini belirten Agirbas, "Bu savunma, kara savaslarinin kaderini degistirdi. Bu savunmanin ardindan Ertugrul Koyu'na demirleyen Ingiliz gemisindeki subay 'Öyle yogun bir ates altindaydik ki karsimizda bir tümen var zannettim oysa 200 kisiydi' demis." ifadelerini kullandi.

Agirbas, belgesel projesine 2019'un Aralik ayinda basladiklarini, tarih arastirmasinin ardindan önemli bir sinema seti kurarak çekimleri yaptiklarini söyledi.

"Milletler büyük evlatlarla nefes aliyorlar" ifadelerini kullanan Agirbas, Yahya Çavus gibi bir kahramanin hayatini filme almanin kendileri için büyük bir gurur oldugunu dile getirdi.
Kaynak: AA