'Dirilis Ertugrul' Hayrani Pakistanli Doktor, Türkçe Ögrenmek Için Çorum'a Geldi

“Dirilis Ertugrul” dizisi ile Türkiye’ye ilgi duymaya baslayan Pakistanli bir tip doktoru, Türkçe ögrenmek için Çorum’a geldi.

'Dirilis Ertugrul' Hayrani Pakistanli Doktor, Türkçe Ögrenmek Için Çorum'a Geldi
Hitit Üniversitesi Türkçe Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezi’ne (TÖMER) kayit yaptiran Pakistanli doktor, Türkçeyi ögrendikten sonra Tipta Uzmanlik Sinavi’na girerek, kardiyoloji alaninda çalismayi planliyor.

Güney Amerika’dan Rusya’ya, ABD’den Pakistan’a kadar dünyanin dört bir yaninda ilgiyle izlenen Türk dizileri, Türk halkinin gündelik yasam tarzi, kültür ve degerlerinin tanitilmasina önemli katki saglarken, bu ülkelerden Türkiye’ye Türkçe ögrenmek için gelen uluslararasi ögrenci sayisinin da artmasinda önemli rol oynuyor.

Türk yapimi diziler sayesinde Türkçe ögrenmek için Türkiye’ye gelen uluslararasi ögrenciler arasinda Hitit Üniversitesi TÖMER ögrencilerinden Pakistanli tip doktoru Iman Baloch da yer aliyor.

Hitit TÖMER’de Türkçe kursuna katilan Baloch, yaptigi açiklamada, Pakistan’da, Tip Fakültesinde egitim gördügü dönemde yayimlanan Dirilis Ertugrul dizisi sayesinde Türkiye’yi yakindan tanima imkani buldugunu söyledi.



Internetten yaptigi arastirmalar sonrasinda, Türkiye’de tipta uzmanlik egitimi almaya karar verdigini anlatan Baloch, "Yaptigim arastirmalardan sonra Türkiye’ye iyice güven duymaya basladim. Burada, Türkçeyi ögrendikten sonra TUS sinavina girip kardiyoloji alaninda bir süre çalismayi planliyorum. Burada alacagim egitim ve tecrübeyle ülkeme gitmek istiyorum” diye konustu.



"Türkçeyi, Türk dizilerinden ögrenmeye basladim"

Türkiye’yi ve Çorum’u beklediginden çok daha sicak ve sevecen insanlarin oldugu bir yer olarak buldugunu dile getiren Baloch, sunlari söyledi:

“Pakistan’da Dirilis Ertugrul dizisini izlerken Türkçeye merakim olusmustu. Türkçeyi çok ilginç sekilde izledigim Türk dizilerinden ögrenmeye baslamistim. Ardindan Türk yemeklerine ve Türk kültürüne yakin ilgi duydum. Gördügüm kadariyla Türkiye ve Pakistan kardes ülkelerin birbirine yakin kültürleri var. Buraya geldigim için mutluyum.”

Pakistanli doktorun kardesi de Hitit Üniversitesi’nde egitim görüyor

Dr. Baloch, Türkçe ögrenmek için Türkiye’ye beraberinde kiz kardesi Bakhtawar Baloch ile birlikte geldigini belirterek, “Ben Türkçe ögrenmek için Türkiye’ye gelmeye karar verince, kardesim de lisans egitimi için Hitit Üniversitesi’ni tercih etti. Egitim dili yüzde 100 Ingilizce olan Uluslararasi Iliskiler Bölümü 1. sinifta egitim görüyor” dedi.



"Egitim için gelen ögrencilerin çogunlugunun Türk dizileri sayesinde Türkçe ögrenmek için Türkiye’ye geldigini görüyoruz"

Hitit Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Ofisi Koordinatörü Dr. Ögretim Üyesi Murat Toman da konuyla ilgili yaptigi açiklamada, Hitit Üniversitesi’nde egitim gören uluslararasi ögrenci sayisinin her geçen yil daha da arttigini belirterek, bu artista en önemli faktörlerden birinin Türk dizi sektörünün yurt disindaki basarisi oldugunu söyledi.



Hitit Üniversitesi’nde ilk dönemlerde 60-80 civarinda olan uluslararasi ögrenci sayisinin, bu yil bini geçtigine isaret eden Dr. Ögretim Üyesi Toman, sunlari kaydetti:

“Türkiye’nin son dönemde aktif dis politikasi, kamu diplomasisi alanindaki basarisi dünyadaki konumunu giderek güçlendiriyor. Türk kamu diplomasisinin basarisinda önemli bir diyalog ve kültürel tanitim araci olan dizi sektörü, ciddi rol oynuyor. Üniversitemize egitim için gelen uluslararasi ögrencilerin çogunlugunun Türk dizileri sayesinde Türk halkini tanima imkani buldugunu ve bu vesileyle lisans egitimi için, Türkçe ögrenmek için Türkiye’ye geldigini görüyoruz. Bu oldukça dikkat çeken bir düzeyde. Su anda dünyanin dört bir tarafindan gelen uluslararasi ögrenci üniversitemizde egitim görüyor.”
Kaynak: İHA