Cumhurbaskani Erdogan, Truva Müzesi'nde Ezineli Yahya Çavus Belgeseli Galasi'nda Gençler Ile Bulustu

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Ezineli Yahya Çavus belgeseli galasi için gittigi Çanakkale’de gençler ile bir araya geldi. Erdogan, “X kusagi, Z Kusagi, Y Kusagi bütün bunlara karsi hepsi güzel de. Bizde simdi ne diyoruz? Bizde Teknofest Kusagi” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Truva Müzesi'nde Ezineli Yahya Çavus Belgeseli Galasi'nda Gençler Ile Bulustu
Ezineli Yahya Çavus ve arkadaslarinin kahramanlik destaninin anlatildigi belgeselin galasi Çanakkale Truva Müzesi’nde yapildi. Gala etkinligine Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan da katildi.

Truva’nin Anadolu olduguna deginen Cumhurbaskani Erdogan, “Troya Müzesinin açilisini yapmak bana nasip olmustu. Açilisini yaptiktan sonra ilk defa böyle bir programda sizler ile bir aradayim. Bugün burada iki heyecani da bir arada yasiyorum. Içinde bulundugumuz bu Troya Müzesi kadim çaglardan beri bu topraklarin sahip oldugu zenginlikleri barindiran ülkemize kazandirdigimiz en güzel, en anlamli kültür, sanat eserlerinden biridir. Müzeyi gezen ziyaretçiler kendilerini yedi baslik altinda sergilenen bir hikayenin içinde bulmaktadir. Öncelikle belirtmek isterim. Troya Anadolu’dur. Troya Anadolu’da yasamis tüm halklar gibi bizi de temsil eden bir geçmisin sembolüdür. Homeros’un Ilyada destaninda geçen Troya Savasi ve Troya’nin yikilisi hadisesi esasen bizleri günümüze kadar süren bir mücadeleyi anlatir” dedi.

Tarihi korumak için çalistiklarini ifade eden Erdogan, “Millet olarak yasadigimiz tüm cografyalar gibi Anadolu’da da iyi olan, güzel olan insanimiz için hayirli olan ne bulduysak, ne gördüysek hepsine de sahip çiktik. Bunlari da gelistirdik. Hamdolsun kendine güvenen bir millet olarak hiçbir komplekse kapilmadan bu topraklarda var olan degeri korumak, yasatmak, gelecege aktarmak için çalistik çalisiyoruz. Adeta bir açik hava müzesi olan Anadolu’nun bu vasfina verilen zararlar bilinçli bir politikanin degil, kimi zaman zorluklarin, kimi zaman cehaletin, çogunlukla da aç gözlülügün açtigi hoyratliklarin ürünüdür” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, müzeler konusunda dünya ile yarisildigini ifade ederek, “Buna karsilik biz iste bu müzede oldugu gibi bilinen en eski çaglardan bu güne tüm tarihimizi korumak için her türlü adimi atiyor, her türlü yatirimi yapiyoruz. Yapmaya devam edecegiz. Yani müzeler fakiri, bir ülke olmaktan çikiyoruz. Çikacagiz. Müzeler noktasinda da dünya ile yarisiyoruz, yarisacagiz. Ülkemizin dört bir yanindaki en modern müzeler bizim dönemimizde yapilmistir. Yapmaya da devam ediyoruz. Sadece tarihin, maddi kalintilarini degil, insani degerlerini de koruyor ve sahipleniyoruz” dedi.

Ezine Belediyesi sponsorlugunda çekimleri yapilan Yahya Çavus Belgeseli hakkinda konusan Cumhurbaskani Erdogan, “Bu gün gala gösterimi vesilesi ile bir arada oldugumuz Ezineli Yahya Çavus Belgeseli bunu örneklerinden biridir. Ben Muharrem’in babasini kutluyorum. Gerçekten Yahya Çavus yasayarak bu rolümü oynadi ve ben dogrusu gözleri yasli olarak izledim. Agladim ve tüm tabi eserin bu noktada senaryosu konusunda da senarist kardesime de özellikle tesekkür ediyorum. Kendisini de kutluyorum. Ezineli Yahya Çavus, tipki Bigali Mehmet Çavus gibi mücadelesi kahramanligi cesareti mütevaziligi ile Çanakkale Savasini ölümsüz kilan sembollerimizden biridir.

Iste 16 kisiyle 2 bin kisiye karsi büyük bir mücadele bu tabii ki Mehmet Akif’in ifadesi ile vadettigi gibi ’Imandir o cevher ki ilahi ne büyüktür. Imansiz olan pasli yürek sinede yüktür.’ Burasi çok çok farkli. Çok büyük bir düsman birliginin topraklarimiza çirakma yapmasini az sayidaki askeri ile uzun süre engelleyen Yahya Çavus savasin gidisatini degistiren kahramanlarimizdan biri olarak adini tarihe yazdirmistir.

Bölük komutani yüzbasinin agir sekilde yaralanmasi üzerine basina geçtigi birligi ile giristigi çatismada yaralanan Ezineli Yahya Çavus tedavisinin ardindan yeniden cepheye kosmustur. 3. Kirte Muharebesinde sehit olan Ezineli Yahya Çavusun hatirasi Ertugrul Koyu’ndaki diger sehit arkadaslariyla birlikte adina yaptirilan anitta yasatilmaktadir. Tüm kahramanlarimiz gibi Yahya Çavus’ta milletimizin ilelebet yasamaya devam edecektir. Millet olmanin gereklerinden biride tarihimizdeki bu tür sembol isimleri destanlarimizla, türkülerimizle, hikayelerimizle, romanlarimizla, sinema filmlerimizle, televizyon dizilerimizle, belgesellerimizle nesilden nesile aktaracaktir” diye konustu.

Ezineli Yahya Çavus’un, Bilgali Mehmet Çavus’un izinden gidilmesi gerektigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Verdigimiz destekleri ile yaptigimiz yönlendirmelerle son dönemde bu dogrultuda pek çok projenin hayata geçmesini sagladik. Selçukludan, Osmanliya nice ismi ve hadiseyi günümüz teknikleri ile basta çocuklarimiz olmak üzere tüm vatandaslarimiza en etkili, en estetik, en güzel sekilde ulastirmayi hedefliyoruz. Hamdolsun bu dogrultuda önemli bir mesafede kat ettik. Hatta ortaya çikan eserler kendi sinirlarimizi da asan bir ilgiye ve begeniye mazhar oldu. Ezineli Yahya Çavus Belgeseli’ni de bu kapsamda degerli bir çalisma olarak görüyorum. Kültür ve turizm bakanligimiz ile Ezine Belediyemiz isbirligi ile çekilen Yahya Çavus Köyümüzdeki vatandaslarimizin da katkida bulundugu bu belgeselin hayirli olmasini diliyorum. TRT Belgesel Kanalinda tüm vatandaslarimizin seyredebilecegi bu belgeselin yapiminda ve çekiminde emegi geçen herkesi tebrik ediyorum. Bu vesile ile kanser hastaligina yenik düserek hayatini kaybeden, belgeselde rol alan sanatçilarimizdan Semra Dinçer’e tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Gençlerimizin Ezineli Yahya Çavus’un, Bigali Mehmet Çavus’un ve diger kahramanlarimizin izinden giderek ülkelerinin ve milletlerinin istiklali için yeni destanlar yazacaklarina inaniyorum. Bu millet büyük bir millet. Güçlü bir millet. Bu millet hep sehadete yürüyen bir millet. Bu millet sehadetle, inaniyorum ki bedeller ödeyerek iste bu topraklari vatan yapmis bir millet” dedi.

Seçme ve seçilebilme yasinin 18’e indirilmesi ile ilgili bir soru üzerine Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan sunlari söyledi:

“Öyle bir yere vurdun ki. Hani Müslüm Baba’nin damardan girmek gibi bir özelligi var. Ceren sende tam damardan girdin. Biliyorsunuz o zaman 30 yas idi seçme seçilme yasi. Biz dedi ki neden 30 yas. Biz bunu çekelim. Önce 25 diye düsündük. Daha sonra dedik ki 25 olmaz. 18 olsun. Bu millet Fatihlerin torunlari. Bir çagi açip bir çagi kapatan Fatih’in yasi 18’di. Dolayisiyla biz de bunu 18’e çekelim. Önce dedik 25 yapalim. Seçilme 25 olsun. Seçme 18 olsun. Böyle bir planlama yaptik. Ardindan dedik ki dünyada bunun örnekleri de var. Seçmede seçilmede 18 olsun. Çünkü bu neyi getiriyor. Bu gençliginize güvenmeyi getiriyor. Biz gençligimize güveniyor muyuz? Güveniyoruz. O zaman tabiki bunu 18’e indirelim. Simdi Ceren’in söyledigi çok çok önemli. Daha önce iktidarlarinda bu gençligi kalkip ta muhatap almayan, onlara böyle bir imkani vermeyen bu muhalefet. Simdi biz seçme ve seçilme yasini 18’e çekince simdi gençlik üzerinde hesaplar yapmaya basladilar. “Biz gençligi söyle seviyoruz. Böyle seviyoruz” hepsi yalan. Gençligi seven biziz.”

“Sevgili gençler göreve geldigimizde, bakin gençlerden üniversite için harç aliniyor muydu?” diyen gençlere seslenen Cumhurbaskani Erdogan, ”Aliniyordu. Peki burs neydi? 45 liracik. Bu bursu 45 liradan bir anda 300’lere, 400’lere çikartan kimdi? Biz olduk. Su anda 600 lira burs olarak geldik. Bununla beraber lisans üstü ögrencilerin burs imkanlarinin, kredi imkanlarini daha da artirdik. Doktorayi adeta asgari ücrete çikardik. Bunlari yapan biziz. Bunlari biz yaptigimiz halde kalkip hala utanmadan sikilmadan gençleri sevmekten, gençlere muhabbetten bahsediyorlar. Yok ya. Gençligin sevdalisi biziz. Çünkü bu gençlik bu milletin gelecegidir. Bu gençlik, bu milletin medari iftiharidir. Bunlari biz saga, sola affedersiniz ahlaksiz bir yapiya kaptiramayiz. Onun için yatirimlarimizi gençlik üzerinde yapiyoruz” dedi.

Teknofest Kusagina deginen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Simdi ne diyorlar. X kusagi, Z Kusagi, Y Kusagi bütün bunlara karsi hepsi güzel de. Bizde simdi ne diyoruz? Bizde Teknofest Kusagi. Gerçekten akil, zeka bütün bunlarla beraber artik uzaya oynayan bir gençlik. Uzaya yatirim yapan bir gençlik yetistirmenin insallah bunu gayreti içerisindeyiz. Bu konuda Teknofest Kusagi Türkiye’de çok ciddi ragbet görmeye basladi.

Onlarla iftihar ediyoruz. Yatirimlarimiz onun üzerine yapiyoruz” diye konustu.

(Emrah Elmas - Utku Yasar Cüce/IHA)
Kaynak: İHA