Kültür Ve Turizm Bakanliginca, Türk Dünyasiyla Sinema Alaninda Ortak Bildiri Imzalandi

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: ''Bu bildiri vesilesiyle Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan ve Özbekistan ile birlikte insallah sinema alaninda yeni bir dönemin kapisini açmis olacagiz''.

Kültür ve Turizm Bakanliginca, Türk dünyasinin Kültür Bakanliklari ve sinema alanindaki kurumlariyla birlikte ortak deklarasyon imza töreni yapildi.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki (AKM) törende konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, "Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde, ilk menzili 2023 olan ancak daima devam edecek bir büyüme, gelisme ve öncü olma vizyonu yolunda ilerlemekteyiz. Bu vizyon kapsaminda kültür ve sanata büyük önem atfedilmekte, her iki saha da ciddi çalismalarin ve projelerin konusu olmaktadir. Içerisinde bulundugumuz yeni AKM binamiz, altinda yatan fikirden sundugu olanaklara kadar bu gerçegin bir simgesidir. Beyoglu Kültür Yolu Festivali yine bu anlayisin getirilerinin ulusal ve uluslararasi kamuoyuna sunumudur." dedi.

Ersoy, elde edilen her basariyi, Türk dünyasiyla paylasmak, beraber hareket etmek, ortak çalismalar ve projeler yürütmenin bir devlet politikasi, ayni zamanda da milli bir durus oldugunun altini çizerek, "Elbette bu tek tarafli bir irade degildir ve bütün Türk dünyasi bu is birligini ve gönül bagini muhafaza etmek ve birçok dalda daha da güçlendirerek gelecege tasimak arzusunda. Iste Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali, kültür sanat alaninda bu ortak durusun degerli bir neticesi olarak dogmustur." ifadelerini kullandi.

Türk dizi sektörünün yapim ihraç etme noktasinda dünyada ikinci sirada oldugunu aktaran Ersoy, sunlari kaydetti:

"Bu durum, Türkiye hakkinda çok büyük bir merak uyandirmistir ve inancimizi, tarihimizi, kültür ve medeniyetimizi ögrenmeye baslayan insanlarda da önemli bir fikir degisikligine de yol açmistir. Bu bildiri vesilesiyle Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan ve Özbekistan ile birlikte insallah sinema alaninda yeni bir dönemin kapisini açmis olacagiz. Bu kapsamda protokolle birlikte 'Türk Dünyasi Film Fonu'nu kuruyoruz. Ortak yapim anlasmalarinin önünü açiyoruz. Ortak yapimlarin gerçeklestirilmesi ve film arsivlerinden yararlanilmasi konularinda ilgili sirket, kurum ve kuruluslar arasinda is birligini de tesis edecegiz. Yine 'Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali'ni bu protokolle birlikte her yil geleneksel hale getiriyoruz. Bildiginiz gibi önümüzdeki 2022 yili Türk Dünyasi Kültür Baskenti Bursa. Festivalin ikincisi Bursa'da gerçeklestirilecek. Azerbaycan Susa'da da üçüncüsünü gerçeklestirmek istiyoruz ve bundan sonra her yil dünyanin farkli bir ülkesinde bu festivali devam ettirecegiz."

Bakan Ersoy, Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali'ni 2024'te Kazakistan'da, 2025 yilinda da Özbekistan'da yapabileceklerine isaret ederek, "Yine bu protokolle birlikte en önemli noktalardan biri de bilgi ve birikimlerin uzman ve akademisyen düzeyinde ilgili ülkelere aktarilmasi. Bu baglamda da gerekli görevlendirmeler bu protokol kapsaminda ilgili ülkelerle gerçeklestirilecek ve karsilikli film haftalari da düzenleyecegiz. Sadece festivallerle sinirli kalmayacak. Gördügünüz gibi protokolle yapimlarin hem finansal çözümleri hem bilgi aktarimlari hem de ortaklasa düzenlenecek festival ve kültür haftalariyla iletisimin, ortak yapimlarin önü açilmis oluyor. Bu baglamda çok basarili bir adim atmis oluyoruz. Insallah gelecek nesillere, çocuklarimiza, gençlerimize ortak kültürümüzü tanitmak noktasinda sinemayi en etkili sekilde kullanacagiz. Herkese katilimi için tesekkür ediyorum." seklinde konustu.

Imza törenine ayrica Kirgizistan Kültür, Enformasyon Bakani Azamat Jamankulov, Azerbaycan Kültür Bakani Anar Kerimov, Kazakistan Kültür ve Spor Bakani Aktoty Raimkulova ve Özbekistan Cumhuriyeti Sinematografi Ajansi Genel Müdürü Firdavs Ubdulhakilov katildi.
Kaynak: AA