'Ariligim Hareketli Ürünüm Bereketli' Projesi Destek Almaya Hak Kazandi

Bayburt Üniversitesi tarafindan hazirlanan ‘Ariligim Hareketli Ürünüm Bereketli’ baslikli proje, ‘Sektörel Rekabet Gücünün Gelistirilmesi Altyapi Programi-2’ kapsaminda Kuzeydogu Anadolu Kalkinma Ajansi (KUDAKA) tarafindan destek almaya hak kazandi.

'Ariligim Hareketli Ürünüm Bereketli' Projesi Destek Almaya Hak Kazandi
Bayburt Üniversitesi tarafindan hazirlanan ‘Ariligim Hareketli Ürünüm Bereketli’ proje ile Bayburt il merkezi, Demirözü ve Aydintepe ilçeleri ile bagli köylerindeki aricilarin, sürdürülebilir sekilde yüksek kaliteli ari ürünleri üretim potansiyellerinin artirilmasi hedefleniyor. Bu sayede bölge aricilarinin gelir seviyesinin yükseltilerek özellikle genç nüfusun inovatif ariciliga tesvik edilmesi ve dolayli olarak kirsal göçün önüne geçilmesi de projenin hedefleri arasinda yer aliyor.

Ulusal ve uluslararasi fon kaynaklarindan bölgenin daha etkin yararlanmasini saglamak için alt yapi olusturulmasinin da öngörüldügü proje ile ari yetistiricilerinin teknik altyapilarinin gelistirilmesi, saglik için çok yararli olan ari ürünlerinden halkin daha fazla ve daha yaygin olarak yararlanmasinin saglanmasi, geleneksel tarim ve hayvancilik faaliyetlerinin yani sira yeni bir istihdam alani olusturarak milli ekonomiye de katki saglanmasi planlaniyor.

Proje ile ilgili açiklamalar yapan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen; “Bu projede ortaya konulacak olan tekerlekli konteynir sistemi ile kovanlarin arazide maruz kaldigi yagmur, sel, heyelan, yangin gibi çevresel faktörlerden etkilenmesinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Kovan konteynir sisteminde herhangi bir çevresel afet durumunda kovanlar yükleme, bosaltma gibi islemler olmadan en az isgücü ile hizla olay yerinden tahliye edilebilecektir. Diger yandan kovanlar yerden yüksekte konumlandirilacagindan kirpi, fare gibi zararli hayvanlarin kovanlara ulasmasi engellenecek, ayi gibi bal üretimine büyük zarar veren hayvanlar için de ulasilmasi daha zor bir alan olusturulmus olacaktir. Bir diger nokta da kovanlarin bulundugu tarimsal alanlarda tarimsal ürünlere yapilan zirai ilaçlamadan kaynaklanan bulasma riskleri olusmasi durumlarinda kovanlar konteynir araciligiyla zaman ve emek harcanmadan hizli bir sekilde tahliye edilebilecektir.” dedi.

Bu alanda dünyada çok az sayida uygulamanin, Türkiye’de ise hiç bir ARGE çalismasinin bulunmadigina dikkat çeken Rektör Türkmen; “Tekerlekli konteynirlarin, tasarim ve imali için Aricilik Arastirma, Gelistirme ve Uygulama Merkezimiz bünyesinde AR-GE Atölyesi olusturulacaktir. Yeniden tasarlanacak olan tekerlekli konteynirlar Aricilik Arastirma, Gelistirme ve Uygulama Merkezimize ait ariliklarda test edilip proje amaçlarina uygunluklari arastirilacak ve istenilen degerlerin elde edilmesiyle birlikte patent basvurusu gerçeklestirilecektir.” ifadelerini kullandi.

Projede emegi geçenlere tesekkür eden Rektör Türkmen projenin Bayburt’a ve Bayburt Üniversitesine hayirli olmasini diledi.
Kaynak: İHA