Çiftçilere Bu Yil Için Ödenecek Tarimsal Destekler Belirlendi (1)

Türkiye Tarim Havzalari Üretim ve Destekleme Modeli kapsaminda bugday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar basina 22 lirasi mazot, 20 lirasi gübre olmak üzere 42 lira destek saglanacak Üreticilere dekar basina olmak üzere çeltik, kütlü pamuk için 76 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 32 lira, kanola ve aspir için 28 lira, patates, soya için 38 lira, yaglik ayçiçegi için 37 lira, dane misir için 35 lira, kuru sogan, yem bitkileri için 27 lira, yas çay, findik için 26 lira, zeytin ve diger ürünler için 25 lira destek verilecek Organik tarim için kategorilerine göre dekar basina 10 ila 100 lira destek ödemesi yapilacak.

Çiftçi Kayit Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yil için ödenecek tarimsal destekler belli oldu. Türkiye Tarim Havzalari Üretim ve Destekleme Modeli kapsaminda bugday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar basina 22 lirasi mazot, 20 lirasi gübre olmak üzere 42 lira destek saglanacak.

"2021 Yilinda Yapilacak Tarimsal Desteklemeler ve 2022 yilinda Uygulanacak Gübre ve Sertifikali Tohum Kullanim Desteklerine Iliskin Cumhurbaskani Karari", Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, ÇKS'ye dahil çiftçilere Türkiye Tarim Havzalari Üretim ve Destekleme Modeli kapsaminda, dekar basina bugday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 22 lirasi mazot ve 20 lirasi gübre olmak üzere toplam 42 lira, çeltik, kütlü pamuk için 68 lirasi mazot ve 8 lirasi gübre olmak üzere 76 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 24 lirasi mazot ve 8 lirasi gübre olmak üzere toplam 32 lira, kanola, aspir için 20 lirasi mazot ve 8 lirasi gübre olmak üzere 28 lira, patates, soya için 30 lirasi mazot ve 8 lirasi gübre olmak üzere 38 lira, yaglik ayçiçegi için 29 lirasi mazot ve 8 lirasi gübre olmak üzere 37 lira, dane misir için 27 lirasi mazot ve 8 lirasi gübre olmak üzere 35 lira, kuru sogan, yem bitkileri için 19 lirasi mazot ve 8 lirasi gübre olmak üzere 27 lira, yas çay, findik için 18 lirasi mazot ve 8 lirasi gübre olmak üzere 26 lira, zeytin ve diger ürünler için 17 lirasi mazot ve 8 lirasi gübre olmak üzere 25 lira destek verilecek. Nadas için de dekar basina 8 liralik mazot destegi saglanacak.

Toprak analizi destegi olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarim arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz basina yetkili toprak analiz laboratuvarlarina 40 lira destek olunacak.

Organik tarim için kategorilerine göre dekar basina 10 ila 100 lira destek ödemesi yapilacak.

- Aricilara kovan basina 15 lira destek

Aricilik Kayit Sistemi ve Organik Tarim Bilgi Sistemi'ne kayitli, organik statüde bulunan kovanlar için ari yetistiriciligi yapan çiftçilere kovan basina 15 lira destek verilecek.

Iyi tarim uygulamalari destegi de kategorilerine göre dekar basina 10 ile 150 lira arasinda degisecek. Küçük aile isletmelerinin desteklenmesi uygulamalarinda dekara 100 lira ödenecek.

Findik üreticilerine alan bazli gelir destegi, belirlenen yerlerde yapilan üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek. Kati organik-organomineral gübre destegi kapsaminda dekara 20 lira destekleme ödemesi yapilacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu destegi kapsaminda dekara 100 lira destek verilecek.

- Havzalarda yetistirilen ürünlere destekler

Fark ödemeleri kapsaminda belirlenen havzalarda yetistirilecek ürünler için verilecek destekler de tespit edildi.

Bu kapsamda kilogram basina yaglik ayçiçegi, kuru fasulye, nohut ve mercimege 50 kurus, kütlü pamuga 110 kurus, soyaya 60 kurus, kanolaya 80 kurus, aspire 55 kurus, dane misira 3 kurus, bugday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltige 10 kurus, zeytinyagina 80 kurus, yas çaya 13 kurus ve dane zeytine 15 kurus destek saglanacak.

Su kisiti olan bölgelerde nohut, mercimek ekenlere verilen fark ödemesine ilave yüzde 50 destek ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane misira destekleme ödemesi yapilmayacak.

Türkiye Tarim Havzalari Üretim ve Destekleme Modeli kapsaminda desteklenen ürünlerin havza disinda yetistirilmesi durumunda belirlenen ürünlere mazot, gübre, fark ödemesi, yurt içi sertifikali tohum kullanim, yem bitkileri ve findik alan bazli gelir destegi verilmeyecek.

Desteklemelerden, ÇKS'de özlük, ürün, arazi bilgileri kayitli olan ve belirlenen havzalarda yer alan, arazilerde desteklemeye esas ürünleri ürettigi Tarim ve Orman Bakanligi il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içinde destekleme basvurularini yapan kamu kurum ve kuruluslari hariç gerçek ve tüzel kisiler yararlanacak.

- Yas çayda fark ödemesi destegi

Yas çay üreticilerine yapilacak fark ödemesi destegi, belirlenen havzalarda Bakanlar Kurulu karariyla yürürlüge konulan "Çay Tarim Alanlarinin Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarimi Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar" ile tespit edilen ve Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü tarafindan ruhsatname verilen alanlarda üretim yapan çiftçilere yapilacak.

Hasat makineleriyle hasadi yapilan ürün ve üretim alanlari için uzaktan izleme ve verim tespiti yapan sistemlerin kullanilmasina yönelik çalismalar gerçeklestirilecek.

(Sürecek)
Kaynak: AA